ZENDTIJD KERKGENOOTSCHAPPEN EN GENOOTSCHAPPEN OP GEESTELIJKE GRONDSLAG VOOR DE KOMENDE 5 JAAR TOEGEWEZEN

Het Commissariaat voor de Media heeft deze week besluiten genomen over de zendtijdaanvragen die door 9 kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag waren ingediend. Het Commissariaat heeft zendtijd toegewezen aan de Stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd (IKON en ZvK), de Rooms Katholieke Bisschoppenconferentie (RKK), de Humanistische Omroep Stichting, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de Stichting Organisatie voor Hindoe Media en de Nederlandse Moslimraad (NMR). De zendtijdtoewijzing gaat in op 1 september a.s. een geldt voor de komende vijf jaar. De aanvragen van de Boeddhistische Unie Nederland, de Raad van Moskeeën (RvM) en de Stichting Johan Maasbach Wereldzending zijn afgewezen.

Het Commissariaat voor de Media hanteert sinds jaar en dag het beleid dat zendtijd wordt toegewezen aan die organisaties die religieuze hoofdstromingen in de Nederlandse samenleving in den breedte vertegenwoordigen. Per stroming wijst het Commissariaat aan één organisatie zendtijd toe om versnippering in zendtijd en organisaties te voorkomen. Verschillende organisaties binnen één geloofsstroming dienen dan ook in beginsel samen te werken en kunnen alleen gezamenlijk zendtijd krijgen. Als hoofdstromingen hanteert het Commissariaat het Protestantisme, het Katholicisme, het Humanisme, het Jodendom, het Hindoeïsme en de Islam.

Alle organisaties waarvan het Commissariaat de aanvragen heeft gehonoreerd, hebben ook nu al zendtijd. Per 1 september a.s. gaan er twee organisaties in hoeveelheid zendtijd op vooruit. Het NIK krijgt meer zendtijd om de programma’s vindbaar en herkenbaar te laten zijn voor het publiek en de NMR wordt meer zendtijd toegewezen omdat de omvang van hun achterban en daarmee het belang van de Islam de Nederlandse samenleving, is toegenomen. Bovendien werken zij samen met de Nederlandse Islamitische Raad en is hun achterban daardoor verder verbreed.

De aanvraag van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) is afgewezen omdat het Boeddhisme geen in de Nederlandse samenleving gewortelde hoofdstroming is. Het Boeddhisme is onmiskenbaar een wereldreligie waarvoor de belangstelling in Nederland groeiende is, maar een maatschappelijk draagvlak van maximaal 36.000 boeddhisten is te gering om voor zendtijd in aanmerking te komen.

Ook de Pinksterbeweging die de Stichting Johan Maasbach Wereldzending zegt te vertegenwoordigen is geen religieuze hoofdstroming in de Nederlandse samenleving. Bovendien is de Stichting niet representatief voor de gehele Pinksterbeweging.

In tegenstelling tot de twee voorgaande afgewezen zendtijdaanvragen vertegenwoordigt de Raad van Moskeeën wel een religieuze hoofdstroming: de Islam. Voor deze hoofdstroming had ook de Nederlandse Moslimraad een aanvraag ingediend. Het Commissariaat heeft gekozen voor de NMR omdat zij de moslimgemeenschap in den breedte vertegenwoordigt, terwijl de Raad van Moskeeën een samenwerkingsverband is van alleen Turks-Islamitische organisaties. Het Commissariaat heeft wel de verwachting uitgesproken dat de NMR en de Raad van Moskeeën in de toekomst hun samenwerking zullen verbreden.

Hieronder is in twee schema’s aangegeven hoeveel zendtijd (uren per jaar) het Commissariaat heeft toegewezen.

Televisie

Genootschap

Toewijzing 1995

Aanvraag 2000

Toewijzing 2000

VKZ

130

132

130

NIK

3

13

10

RKK

86

96

86

OHM

19,5

39

20

NMR

26

78

52

HOS

40

40

40

Radio

Genootschap

Toewijzing 1995

Aanvraag 2000

Toewijzing 2000

VKZ

338

344

338

NIK

3,25

6,5

13

RKK

234

234

234

OHM

104

156

104

NMR

104

312

156

HOS

159,25

159,25

160