Kort nieuws op Donderdag 27 juli 2000

Telefonica heeft 97,4% van de Endemol-aandelen in handen. Bijna alle Nederlandse aandeelhouders hebben zich akkoord verklaard met het overnamebod van het Spaanse telecombedrijf Telefonica. Dinsdag bracht Telefonica naar buiten dat het reeds 97,4% van de Endemol-aandelen in zijn bezit heeft. Als minimumeis was gesteld dat drievierde van de Endemol-aandelen in handen van Telefonica moest zijn.

In mei heeft Fox Kids op het Canal Satelite Digital-platform een marktaandeel van 28,7% bereikt onder Spaanse kinderen tussen vier en twaalf jaar, zo blijkt uit Spaanse kijkcijfergegevens. Na Fox Kids volgden Cartoon Network (20,8%), Disney (13,3%), Nickelodeon (7,6%) en Plus (7,2%). Pokémon blijkt ook in Spanje een succesnummer voor Fox Kids. In mei behaalde dit programma een marktaandeel van 60,2%. Andere populaire programma´s zijn Princess Sissi en een in Spanje geproduceerde serie over drielingen. In Nederland behaalde Fox Kids in juni een marktaandeel van 34,1% onder kinderen tussen zes en twaalf jaar. Pokémon was het populairst met een marktaandeel van 59%.

Acteur Eric van Ingen is vorige week donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. Van Ingen speelde jarenlang bij de Haagse Comedie in onder meer diverse stukken van Shakespeare. In de jaren negentig werd hij bekend bij het grote publiek door zijn rol als dokter Paul van der Voort in de televisieserie Medisch Centum West. Erik van Ingen is maandag in zijn woonplaats Den Haag begraven.

MP3-muzieksite MP3board.com komt met een technologie die het copyright eigenaren mogelijk maakt om links op de site naar copyright gedekt materiaal (muziekbestanden) te verwijderen. Onder de naam Linkblaster kunnen bijvoorbeeld platenmaatschappijen een abonnement nemen, alle linkjes doornemen, en die links die hen niet aan staan verwijderen.

Hollandser kan niet: koopjes jagen via de gsm-telefoon. Het Nederlandse bedrijf Macropolis verstuurt sinds maandag sms-berichten (tekstberichten) aan consumenten die op zoek zijn naar een tv-toestel of ijskast tegen de laagste prijs…

De Media Inflatie Barometer, die elk jaar door de VEA wordt uitgebracht, laat een aanzienlijk verschil in kostenontwikkeling zowel tussen als binnen verschillende mediumtypen. De kosten voor bioscoopreclame steeg met ruim 17%. Het is het sterkst groeiende mediumtype. De dagbladen nemen de tweede plaats in met een stijging van 8%. Volgens de VEA komt dat onder meer door de belangrijke rol die Spits en Metro innemen.

Het Spaanse Telefonica kan Endemol overnemen. Bijna 97 procent van de aandelen Endemol is door de aandeelhouders aan Telefonica aangeboden. Daarmee is de weg vrij voor een volledige overname van het Nederlandse entertainmentbedrijf. Het aantal aangeboden stukken overtreft ruimschoots de door de Spanjaarden gestelde ondergrens van 75 procent. Telefonica komt volgende week met een uitgebreide toelichting op de definitieve plannen

Drie gewestelijke bestuurders van de AVRO dreigen uit hun functie te worden gezet. Dat adviseert een speciale commissie aan het bestuur van de omroep in een ‘uiterst vertrouwelijk’ stuk. Zoals bijna alle vertrouwelijke stukken binnen de AVRO was ook deze zaterdag te lezen in het Algemeen Dagblad.Nog voor het stuk behandeld kon worden in een vergadering van het algemeen bestuur. De drie bestuurders dienen te worden ontslagen omdat ze de AVRO “zowel intern als extern hebben benadeeld”. De brief ‘Tien druppels die de emmer doen overlopen’ lijkt hun de das om te doen. Hierin sommt het trio tien (in hun ogen) bestuurlijke missers op van voorzitter Sanders en diens gevolg. (NOStt) (H.v.B)

Radio Schiedam gaat vooruit! Bij Radio Schiedam werd en wordt er keihard gewerkt aan een goed radiostation. Nadat Radio Schiedam de RTV prijs voor beste radioprogramma (“Wat doe je voor de kost, zondagmorgen 10:00 – 12:00, presentatie Dick v. Gooswilligen) had gewonnen, is het bestuur van Radio Schiedam eens anders gaan denken. Nu, een half jaar later, zend Radio Schiedam sinds vorige week 24 uur per dag uit met een geweldig computersysteem. En het geluid van Radio Schiedam is nu ook te horen via het ONS TV kanaal Als je in de buurt ben van Schiedam, luister dan zelf eens, en oordeel!

De ontwerpafdeling van de Britse omroep BBC maakt de nieuwe huisstijl voor Nederland 1. Van de verschillende binnen- en buitenlandse filmbedrijven die een offerte maakten, bleek die van de Britten het meest in de smaak te vallen van de Nederlandse zender.

De nieuwe introductiefilmpjes zijn gebaseerd op de over Groot-Brittannië zwevende luchtballon, die veelvuldig is te zien op BBC 1. De nieuwe huisstijl, die de bestaande na vier jaar vervangt, wordt op 1 september gelanceerd.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot ziens…

Gerelateerde berichten