Kort nieuws op woensdag 26 Juli 2000

Voormalig televisiecoryfee Frits Bom gaat per 1 september voor TV Gelderland werken. Hij zal als presentator/eindredacteur van maandag tot en met vrijdag rond 18.15 uur het programma De Televisieman presenteren. De uitzendingen staan in het teken van de dagelijkse actualiteit en consumentennieuws. Frits Bom verzorgt de presentatie in de studio en TV Gelderland-presentatrice Angelique Krüger neemt interviews op locatie af.

De afgelopen weken heeft men op de OLON mailserver aangegeven een discussiegroep te willen om nader te discussieren over PC-radio. Doel hiervan is het inzicht in dit pakket te verhogen. Deze discussiegroep is inmiddels gemaakt, en te bereiken via www.elc.com/pcr/pcr4disc.nsf

De Vogeltjesdans, in 1980 in Nederland een hit van de Elektronica’s, is door de Britten officieel gekozen tot het vervelendste lied aller tijden. Het was nog dringen om de titel: de Teletubbies (,,Teletubbies Say Eh-Oh”) belandden na een spannende strijd uiteindelijk op de tweede en ,,Barbie Girl” van Aqua op de derde plaats van de ‘Hall Of Shame’. Neerlands commerciële trots, de Venga Boys, veroverden met ,,We’re Going to Ibiza” toch nog de zesde plek, zo meldt de Britse omroep BBC.

De Tour de France 2000 is met een gemiddeld aantal televisiekijkers van 850.000 per rechtstreekse reportage de best bekeken Tour van de afgelopen tien jaar. In 1992 keken overdag net zoveel mensen, maar was de belangstelling voor de avondprogramma’s over de wielerronde een stuk kleiner. Dat blijkt uit berekeningen van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS.
De livereportages die de NOS overdag uitzond, haalden een marktaandeel van bijna 50 procent. De kijkers waardeerden de uitzendingen goed. Ze gaven een gemiddeld rapportcijfer van 7.2. De tweede Alpenrit waarin Pantani zegevierde, trok met een gemiddelde van 1,3 miljoen de meeste toeschouwers. Tijdens de finish van deze etappe stemden zelfs meer dan 2,1 miljoen mensen hun televisie af op de Tour de France.

De populaire VPRO-soap Hertenkamp keert pas februari 2001 weer terug op het scherm, de opnames beginnen eind 2000. Om de fans tegemoet te komen, zal de website van de serie tot die tijd in de lucht blijven.

Het lijkt niet eens een gekke gedachte om ook de dicipline ‘radiopresenteren’ op te nemen als onderdeel van de Olympische Spelen… Helaas, tot nader order moeten Edwin Evers en Radio 538 genoegen nemen met de uitzending van ‘Evers staat Op’ vanuit het Australische Sydney tijdens de komende Olympiade (vanaf 15 september).

Ruim twee weken zullen zowel Edwin Evers, Rick Romijn en Cobus Bosscha hun show live maken ‘down under’. Om alvast wat te wennen aan het buitenland, zendt Radio 538 deze week trouwens een aantal programma’s uit vanuit de populaire Spaanse badstad Salou.

De Vea/Vereniging van communicatie-adviesbureaus signaleert in de door haar uitgebracht Medfia Inflatie Barometer over 1999 een aanzienlijk verschil in kostenontwikkeling zowel tussen als binnen verschillende mediumtypen. De kosten voor bioscoopreclame stegen met ruim 17 pct en hadden daarmee in 1999 de sterkste groei van alle mediumtypen. Met een stijging van 8 pct nemen de dagbladen de tweede plaats in. Het verschijnen van Spits en Metro spelen daarbij een belangrijke rol. Alleen de kosten voor reclame via kabelkranten daalden in 1999. Over de periode sinds 1991 vertoont radio de grootste stijging met bijna 70 pct. De commerciële omroepen zijn in overwegende mate verantwoordelijk voor deze stijging. Gemiddeld stegen de kosten met 157 pct. Radio 10 FM is de uitschieter met een stijgingspercentage van 211 pct.

Dutchtone en Ben overwegen een schadeclaim in te dienen tegen de overheid. Zij vinden de nieuwe frequenties voor snel mobiel telecomverkeer te duur. Het duo noemt de biedingen van gisteren onreglementair, omdat concurrent Versatel toen de strijd al had gestaakt en de veiling dus ten einde was. Ben en Dutchtone hebben daarna nog respectievelijk f 170 miljoen en f 90 miljoen extra geboden. KPN, Libertel en Telfort, die ook een UMTS-frequentie in de wacht hebben gesleept, laten het er verder bij zitten.

Een verhelderend gesprek met de heer Graafland van Namespace is zondag uitgezonden op radio 1, en nu nog te horen via: de Tros

Of er nog een echte zomer komt wordt steeds twijfelachtiger. De dagen zien er ongeveer zo uit: ’s ochtends bewolkt, ’s middags af en toe een bleek zonnetje, ’s avonds en ’s nachts een (onweers)buitje. Temperatuur een graad of 20, wind matig tot soms krachtig.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot ziens…

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email