Omroep BNN heeft de presentatie van de winterprogramma’s benut om scherpe kritiek te leveren op het publieke bestel. Volgens BNN wordt er bij de publieke omroep ’te veel geluld en te weinig gedaan’. Ook Aad van den Heuvel van De Nieuwe Omroep kreeg er flink van langs.
BNN presenteerde haar nieuwe programmering tussen de bouwvakkers in het nieuwe pand van de omroep, midden in een woonwijk in Hilversum. ,,Bewust aan de verkeerde kant van het spoor”, aldus directeur televisie L. Drillich. Die haalde ongemeen fel uit naar de mensen waarmee BNN dagelijks te maken heeft, zoals de netcoördinator van Nederland 2. ,,Bij Nederland 2 wordt een militaire exercitie uitgevoerd om het bejaardenspel Lingo naar de zender te krijgen. Naar dat programma kijkt niemand beneden 50 jaar, tenzij die per ongeluk voor de tv in slaap is gevallen”, aldus Drillich.
De publieke omroep is volgens BNN bang om risico’s te nemen. ,,Risico is een vies woord in omroepland. Verjonging staat zogenaamd hoog in het vaandel, maar we merken er niets van”, aldus Drillich.
De woede van BNN is onder meer gewekt door een afwijzing van de netcoördinator van Nederland 2 voor een nieuwe Nederlandse soapserie, in BNN-stijl. Ook krijgt deze omroep vooralsnog geen geld dat is bestemd voor het maken van nieuw drama. Maar volgens Drillich wordt er sowieso ,,teveel geluld, terwijl er bitter weinig gebeurt”.
Ook algemeen directeur G. Timmer liet zich niet onbetuigd. ,,Het is onmogelijk goed te concurreren met de commerciële omroepen als de netcoördinator voor ons belangrijke programma’s niet wenst te programmeren.”
Over Aad van den Heuvel zei Timmer: ,,Hij geeft interviewtjes en zuur commentaar, terwijl hij nog steeds niet is, waar BNN nu is.” De Nieuwe Omroep van Van den Heuvel kreeg geen zendmachtiging. BNN daarentegen krijgt vier keer zoveel zendtijd.
BNN legt meer nadruk op informatieve programma’s
Met enige aarzeling richt omroep BNN zich de komende winter meer op informatieve programma’s voor jongeren. RTL Nieuws-anchorman Jeroen Pauw is de vaandeldrager van de informatieve tak van de omroep. Dat bleek tijdens de presentatie van de winterprogrammering 2000, donderdag in Hilversum.
BNN legde tijdens de presentatie zware nadruk op de recent binnengehaalde sterren Jeroen Pauw en Bridget Maasland. Pauw krijgt een eigen praatprogramma, dat onder de titel De Hemelpoort op woensdagavond wordt uitgezonden. Verder verzorgt hij een aantal lange documentaires op zondagavond en presenteert hij het radioprogramma Chatradio, op dinsdagavond. ,,Pauw wordt onze verbreding en verdieping”, aldus algemeen directeur G. Timmer.
Voormalig TMF-presentatrice Bridget Maasland gaat onder meer het radioprogramma BNN for Live presenteren, een podium voor beginnende bands. Op Nederland 2 presenteert ze op vrijdagmiddag het programma Een beetje Bridget, volgens BNN een informatief programma over lifestyle, muziek, seks, relaties, brommers, fruit, snackbars en kettingkasten.
De omroep zet ook oudgediende Eddy Zoey in voor informatieve programma’s in BNN-stijl. Hij gaat onder meer een consumentenprogramma voor jongeren presenteren, onder de titel Ook zoiets. Zoey groeide het afgelopen jaar uit tot het boegbeeld van de omroep. Zijn mediaprogramma Eros krijgt deze winter een vervolg.
Ruud de Wild neemt de Nederlandse versie van Top of the Pops voor zijn rekening. BNN heeft onlangs een licentie van de BBC verworven. Top of the Pops is in het Verenigd Koninkrijk legendarisch. Het bestaat sinds de jaren zestig, trekt acht miljoen kijkers en krijgt wekelijks grote popsterren over de vloer. Ook in Nederland moet dat kunnen, denkt BNN. Top of the Pops diende al eens als voorbeeld voor Top Pop, populair in de jaren zeventig en tachtig bij de Avro.
Bart de Graaff gaat onder meer de quiz Straatvechters presenteren, waarbij buren strijden om elkaars inboedel. Ook maakt hij het satirische programma Being Bart, met daarin onder meer een wekelijks terugkerende persiflage op de tv-serie Bartje.
BNN brengt verder de comedyseries It’s a Mans World (VS) en Perfect World (GB) op het scherm. Ook uit Groot-Brittannië komt Robot Wars, waarin teams met zelfgemaakte robots elkaar op een slagveld moeten verslaan. De real-lifeserie Finals, over havo-5-scholieren, krijgt een vervolg met Finals-2. In het programma EXp worden nieuwe formules beproefd, waaronder een programma over drugs. (ANP)