Search
Close this search box.

Column: Veiling.

Ik weet niet goed wat ik met die etherveiling aan moet. Houden we wat we hebben, komen er anderen bij? Het zijn vragen waar het antwoord pas begin volgend jaar gegeven zal worden.

Een aantal dagen geleden liep Rick (van der Ploeg) mij op het Plein nog voorbij. Ik dacht: weet jij eigenlijk wel wat je gaat aanrichten in medialand? Het beleid lijkt veel op de waan van de dag. Straks bepaalt alleen geld wat u en ik op de radio te horen krijgen. En dat is een heel enge gedachte. Afgaande op de mediaroddels zou heel Nederland moeten bestaan uit (combinaties van) 538, Veronica, Sky, SlamFM! en noem ze maar op.

Ik wordt daar niet vrolijk van. Persoonlijk had ik voor een andere aanpak gekozen. Nu hebben we de kans om zo veel mogelijk inwoners van Nederland aan hun trekken te laten komen En zijn tenslotte 8 FM-pakketten en een aantal middengolfzenders te verdelen.

De verdeling:
FM
1 pakket voor een nieuwszender
1 pakket voor een alternatieve muziekzender
1 pakket voor een Nederlandstalige muziekzender
1 pakket voor een multiculturele zender
1 pakket voor een popzender
1 pakket voor een klassieke muziekzender
1 pakket voor een sportzender
1 pakket voor een buitenlands station

AM
1 pakket voor een popzender
1 pakket voor een religieuze zender
1 pakket voor een populair wetenschappelijke zender

Een absolute voorwaarde:
Nu is het zo dat een station die een of meerdere frequenties heeft toegewezen gekregen van de ene op de andere dag van format kan veranderen. Neem JFK en SunFM maar als voorbeeld. Dat kan dus niet meer. Houdt je je niet aan het format waar je voor gekozen hebt verlies je de licentie en mag je bij de volgende veiling niet meer meedoen. Juist, goed geraden! Een beetje afgeleid van de regeltjes voor de publieke (lokale) omroep.
Is er geen gegadigde voor een pakket, dan is het op die bedoelde frequenties lekker rustig! Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om die freq’s over te doen aan de commerciële regionalen en/of de publieke lokalen (stereo?).

De eisen aan het format per pakket:
FM
De nieuwszender: een goede mix tussen actualiteit en achtergrond; mag niet aan een bepaalde doelgroep worden opgehangen zoals BNR nu wel doet: alleen maar bizznizz. Dan liever Veronica nieuwsradio weer terug.

De alternatieve muziekzender: alles behalve populaire popmuziek (TOP 40 etc.).

De Nederlandstalige muziekzender: alle geledingen van de Nederlandse muziek moeten vertegenwoordigd zijn. Van klassiek tot pop en van alternatief tot klassiek. En vergeet de dialecten niet. Anderstalige muziek niet toegestaan.

De multiculturele zender: nieuws, muziek, achtergronden van minimaal alle in Nederland aanwezige erkende etnische minderheden.

De popzender: alles behalve alternatieve muziek (wordt lastig, bedenk dat zelf maar!)

De klassieke muziekzender: alle geledingen van de klassieke muziek moeten vertegenwoordigd zijn (licht klassiek; opera etc.)

De sportzender: alle sporten van de in Nederland bestaande sportbonden moeten vertegenwoordigd zijn.

Het buitenlands station: vul zelf maar in.

AM

De popzender: alle geledingen van de popmuziek moeten vertegenwoordigd zijn.

De religieuze zender: alle erkende geloofsrichtingen in Nederland moeten vertegenwoordigd zijn.

De populair-wetenschappelijke zender: méér verschillende soorten onderwerpen dan destijds in Hobbyscoop moeten de aandacht krijgen.

Bent u al van verbazing van uw stoel gevallen?
Ik heb niet de illusie dat deze verdeling er ooit zal komen. Het recht van financieel sterkste zal winnen en de luisteraar zal de dupe zijn.
En dan heb ik gemakshalve de verdeling van de regionale frequenties maar even buiten schot gelaten.

Tot slot nog even inhaken op het artikel “DE TOEKOMST VAN DE RADIO IN NEDERLAND: WAT ZEGGEN DE ZENDERS ZELF?”. Want zero-base is tenslotte een van de redenen om te gaan veilen.

Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat je (CBT dus) niet tevreden bent met de uitkomst van je eigen onderzoek. Ik kan hier met mijn pet niet bij. Je komt uiteindelijk met een aantal varianten en zegt dan: “Technisch gezien was er nog meer uit te halen geweest en had het mooier gekund”. Nou, zeg ik dan, dan had je dat moeten doen.
Helemaal los van de Tros was ik na “Wij vinden het eigenlijk onaanvaardbaar, dat de publieke omroep en bijbehorende zenderexploitant de meest efficiënte etherindeling in de weg kunnen staan en de krenten uit de pap kunnen halen”. Doe mij ook zo’n collega! En trouwens, je was er toch zelluf bij. Met zo een mening had ik nooit mijn krabbel onder het rapport gezet.

Ik moet er niet aan denken dat de conventionele manier van frequentie-indeling helemaal zou zijn losgelaten. Overal alles met ruis ontvangen is ook niet alles!
De antwoorden van Nozema bevallen mij wel. Daar is over nagedacht én over zaken waar je je in je professie niet mee bezighoudt geef je dus ook geen antwoord op , maar verwijst slechts naar diegene die antwoord zou moeten geven. Dit blijkt wel uit vraag 4. Daar heeft Nozema, wijselijk, helemaal geen antwoord op gegeven.
Ook het antwoord van Nozema op vraag 5 is helder. Je moet keuzes maken. En zoveel meer frequentieruimte is er niet. Helaas pindakaas, dussssss.

Op stelling 1 wordt door het merendeel een te simpel antwoord gegeven. Dit komt waarschijnlijk omdat ze nooit naar “praatradio” luisteren. Goh, doe ze naar de kortegolf…..
En stelling 3? Ach, laat ook maar. Droom maar lekker verder. Ik moet nog eens zien dat de Nederlander gaat betalen voor dagelijkse huis, tuin en keukenradio via breedband. Het is leuk als je toch al “online” bent, maar verder? Ik ben het met gedachte CBT eens dat je de “ether” tot ???Mhz zou moeten onderwerpen aan een zero-base onderzoek. Maar dat brengt ongetwijfeld kosten voor de huidige gebruikers van de diverse banden met zich mee. Maar een onderzoek is de moeite waard.

Voor de rest waren de antwoorden te verwachten. Een ieder praat vanuit zijn eigen parochie.

Ik denk dat ik op deze materie nog een keer terugkom.

Gegroet.
Commentaar is altijd welkom, zeep_bel@hotmail.com of via de mediaroddels.