Fox Kids Europe boekt bescheiden winst

Fox Kids Europe is uit de rode cijfers. Over het financiële jaar dat op 31 mei eindigde, boekte het tv-kanaal voor kinderen een nettowinst van welgeteld $ 273.000.

Financiële man Martin Weigold heeft de $ 20 miljoen verlies van vorig jaar helemaal weggestreken, al had de winst gemakkelijk dikker belegd kunnen zijn. “We hebben behoorlijk wat geinvesteerd in nieuwe kanalen in Italië en Turkije, alsook in internet”, zo verklaarde hij woensdagmorgen. Op het moment heeft Fox Kids tien sites in de lucht.

Het voorzichtig positieve operationele resultaat van $ 5,1 miljoen was vooral te danken door een toename van de omzet met 27% tot $ 100,4 miljoen. Het aantal abonnees van de zender steeg met 32%, waardoor nu in totaal 21 miljoen huishoudens in Europa en het Midden-Oosten de zender kunnen ontvangen. In Nederland is de zender ´s te ontvangen op het kanaal waarop ook Fox 8 uitzendt. De inkomsten uit de tv-activiteiten van Fox Kids namen eveneens sterk toe. De advertentie-inkomsten groeiden met 109% tot $ 9,8 miljoen. Fox Kids Europe verkoopt daarnaast tv-programma’s aan zo´n 110 zenders.

Bestuursvoorzitter Ynon Kreiz van Fox Kids Europe verwacht dat het bedrijf de groei het komende jaar zal voortzetten: “We zijn een bijzonder hongerig bedrijf “.

Nog dit jaar krijgen ook Duitse kinderen van twee tot veertien jaar (de leeftijdsgroep waar Fox op mikt) de populaire animatieseries van de zender op de buis. Volgend jaar moet ook Israel aan het totaal van 38 landen worden toegevoegd. Witte vlekken op de Europese kaart zijn nog: Portugal, Griekenland en Oostenrijk. Kinderen uit deze landen krijgen in de loop van 2001, net als hun leeftijdsgenootjes in de rest van Europa, een rijk aanbod van tekenfilmhelden als ‘Pokemon’ en ‘The Biker Mice from Mars’ voorgeschoteld. Alles inclusief merchandise, want ook daaraan blijft Fox stevig verdienen.

Beleggers op de beurs van Amsterdam, waar Fox Kids Europe sinds november vorig jaar een notering heeft, konden ook een wat overhouden aan de sterk op expansie gerichte tv-zender. Winstnemingen zetten de koers van het Fox-aandeel 0,5% vandaag terug tot 20,40 euro. Begin mei had ING Barings nog een koersdoel van 19,50 euro in gedachten.(DFT)

Gerelateerde berichten