Endemol krijgt concurrentie van zijn grootste afnemer.

HMG (RTL 4, 5 & Veronica) dat jaarlijks voor meer dan 150 miljoen gulden aan TV-programma’s afneemt van Endemol, gaat samen met het Britse Pearson Television programma’s maken voor de Nederlandse markt. De joint venture, die begin volgend jaar van start gaat, richt zich in het bijzonder op spelprogramma’s en drama.

De programma’s zijn bedoeld voor de hele Nederlandse televisiemarkt, inclusief de publieke omroepen. Ook wordt gedacht aan programma’s voor de buitenlandse markt. Pearson Television vormt sinds de fusie in april met het Luxemburgse CLT-Ufa het mediaconcern RTL Group, dat ook eigenaar is van HMG. Een woordvoerster van HMG ontkent dat er sprake is van een aanval op Endemol. Volgens haar past de joint venture geheel in de bedrijfsstrategie van het moederbedrijf in Luxemburg. Feit blijft evenwel dat HMG de afgelopen jaren onder het bewind van de toenmalige topman Porsius de eigen productiepoot (Holland Media House) zeer sterk heeft ingekrompen, toen er geen koper voor bleek te vinden.

Bij Endemol reageert men onverschillig op de plannen van HMG. “Er is in Nederland altijd ruimte voor nieuwe initiatieven”, aldus een zegsman. “We wensen hen veel succes.” Angst voor omzetverlies door deze nieuwe speler op de markt zou er bij Neerlands grootste TV-producent niet bestaan. “We moeten alleen zorgen dat de kwaliteit van onze produkten op het bestaande hoge peil blijft.” (Algemeen Dagblad / Medianed)