HMG ZOEKT TOENADERING MET VERENIGING VERONICA

Nog geen half jaar na de definitieve breuk heeft de Holland Media Groep toenadering gezocht
tot de omroepvereniging Veronica. Dit bericht het Algemeen Dagblad in haar editie van dinsdag.
Volgens het Algemeen Dagblad wil de Holland Media Groep samen met Veronica de verliesgevende
zender Fox overnemen. Het verrassende initiatief van het commerciële omroepconcern houdt in
dat HMG de zender koopt en dat Veronica, die na hun vertrek uit HMG op zoek is naar een
nieuw TV-station, Fox als bespeler huren. Het verlieslijdende Fox staat als enige tijd in de
etalage.

DEFENSIEVE DAAD
De pogingen van HMG om de zender, nu in samenwerking met Veronica, in handen te krijgen moet worden gezien als een defensieve daad. President-directeur Van der Graaf en zijn Luxemburgse aandeelhouders hebben eigenlijk geen belangstelling voor een nieuw TV-station, maar zij zijn als de dood dat concurrent SBS Broadcasting (SBS 6/ Net 5/NoordzeeFM) een derde zender in handen krijgt. Fox wordt dan zeker veranderd in een jongerenzender, die moet concurreren met The Young One.

TWEE VLIEGEN IN E E N KLAP
Mocht de omroepvereniging Veronica toehappen op het voorstel om samen Fox over te nemen, dan vangt HMG twee vliegen in een klap. Want op 1 september 2001 moet het TV-bedrijf niet alleen de naam Veronica bij de gelijknamige omroepvereniging inleveren, de kans is zeer groot dat deze op die datum een nieuw TV-station lanceert met de oude naam. Dat gevaar is dan ondervangen. De eigenaren van Fox hebben inmiddels met vele belangstellenden voor overname van Fox gesproken, waaronder HMG, Veronica en SBS. Struikelblok is tot dusver de prijs. Tevens brengt de eventuele koop van Fox ook de koop van langlopende contracten met zich mee. Het gaat hierbij om de soap Goudkust, een serie waarvoor nog een afname verplichting voor twee jaar geldt. Voor eenzelfde termijn zit de zender nog vast aan de Toto-divisie.

Zowel de Holland Media Groep als Veronica weigert commentaar te geven op de toenadering. Een woordvoerster van de HMG tegenover het Algemeen Dagblad: “Wij praten niet over bedrijven en mensen waarmee we in onderhandeling zijn.” (H.v.B)