Media in kort geding tegen gijzeling Voskuil

Diverse media voegen zich in het kort geding dat advocaat Le Poole gaat aanspannen tegen de voortdurende gijzeling van Sp!its-journalist Koen Voskuil. In dat geding, dat naast de bodemprocedure wordt aangespannen, wordt de onmiddellijke invrijheidsstelling van Voskuil geëist.

Het Genootschap van Hoofredacteuren, de Nederlandse Dagbladpers, NOS, SBS6, RTL Nieuws en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) laten hun gemeenschappelijke raadsman H. Doeleman aansluiten bij Le Poole. Zij achten de gijzelingsprocedure in strijd met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, omdat er geen zwaarwichtig belang zou zijn om Voskuil zijn verschoningsrecht te ontzeggen.

Voorzitter R. Abram van de Nederlandse Vereniging van Journalisten waarschuwt voor een ,,klimaat van afnemende tolerantie” voor de pers. Abram zegt dat vrijdagmiddag tijdens de jaarvergadering van de verenigingsraad in Enschede. ,,Ik heb het over Nederland anno 2000, waar een journalist wordt gegijzeld, een intimidatiemiddel dat dood en begraven leek.”

Abram noemt de gijzeling van Sp!ts-journalist Voskuil een aantasting van de vrijheid van meningsuiting en van nieuwsgaring. Voskuil wordt gegijzeld omdat hij niet wil prijsgeven wie zijn bronnen waren in twee verhalen over de zaak Mink K. Daarin werden grote vraagtekens gezet bij de opsporingsmethoden van de politie.

De NVJ-voorzitter wijst ook op ,,getreuzel, pesterijen of zelfs sabotage” van procedures in het kader van de Wet openbaarheid bestuur en op stadionverboden ,,die makkelijker blijken na te leven voor ongewenste journalisten dan voor vandalen”. Ook de overweging van minister Korthals om een publicatieverbod voor lopende strafzaken in te voeren, ziet Abram als teken van toenemende intolerantie.

De NVJ en het Genootschap van hoofdredacteuren willen in een gesprek met de Kamercommissie van Justitie wijzen op een toename van het gebruik van dwangmiddelen bij journalisten. ,,Het openbaar ministerie maakt het recht op vrije nieuwsgaring ondergeschikt aan het opsporingsbelang en dringt te vaak en te snel de media een ongewenste rol op, die de relatie tussen journalist en bron ernstig schaadt en die de verslaggever aan agressie blootstelt.”

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft donderdag Europese uitgevers en zendgemachtigden opgeroepen om de acties te steunen van Nederlandse media om Voskuil vrij te krijgen. ,,Dergelijke druk op journalisten om hun morele verplichting op te geven om bronnen niet vrij te geven, is onacceptabel”, stelt de IFJ. ,,De principes die hier worden verdedigd, liggen aan de basis voor de strijd voor persvrijheid en democratie.” (ANP)

Gerelateerde berichten