Big Brother waakt over live video streams

John de Mol is – net als tijdens Big Brother I – bezig om websites die live video streams uit het BB-huis doorgeven met dreigbrieven te bestoken. De website Bad Brother haalde de streams al weg. Bovendien boden de makers zelfs hun excuses aan bij Veronica. Volgens webmaster Kees van Beek had Bad Brother geen trek in een rechtszaak. Een andere site, www.BB.koenie.com, kreeg via zijn hostingprovider @Home een sommatie om de streams weg te halen. De maker van die site, Koen van Leeuwen, vond de brief belachelijk en verplaatste zijn streams naar een internetadres op een andere server, met een link op de oorspronkelijke site. Ondertussen rijzen er allerlei vragen. Want wie is eigenlijk de eigenaar van de video streams? John de Mol Producties, Veronica of de HMG Groep? En is hier spraken van deeplinken, dat is toegestaan, of iets anders??

In de brief, die ondertekend is door John de Mol Producties, worden verschillende dingen genoemd die auteursrechtelijk beschermd zijn. Zoals het portretrecht van de deelnemers, waarvan de naburige rechten overigens weer overgedragen zijn aan John de Mol. De laatste heeft daardoor het recht gekregen op te treden tegen media die deze portretrechten schenden. Bovendien mag de producent als enige de beelden uitzenden. Ook op deze beelden, die via de webcams over het internet worden verspreid, bestaat weer auteursrecht, in handen van John de Mol Producties. Verveelvoudigen van de beelden door derden is daardoor verboden.

Letterlijk staat in de brief: ,,Door uw onrechtmatige werkwijze wordt schade aangebracht aan JdMP/HMG. Te meer nu u direct de beelden, al dan niet vergezeld van reclame uitingen, overneemt van de site van JdMP/HMG.“ Webmaster Koen van Leeuwen is daar ook geen voorstander van. Maar hij vindt het wel eigenaardig dat hij een soort dreigbrief kreeg van zijn eigen hostingprovider AtHome. ,,Het zou @Home heel veel geld kosten om advocaten enzo hierop te zetten. Ik heb de site tijdelijk bij Geocities ondergebracht . Inmiddels heb ik een andere server gevonden die de confrontatie met John de Mol Producties wel aandurft. Vandaag verhuis ik daarom naar het adres www.petrusau.com. Ik ben dan niet meer illegaal bezig, maar dat was ik volgens mij sowieso niet. Ik jat niks. Het zijn deeplinks.“

Bad Brother Kees van Beek is het daar echter niet mee eens. ,,Een provider is altijd aansprakelijk voor de content van de websites van zijn abonnees. Die aansprakelijkheid wordt overgedragen. Bij een juridisch conflict kan John de Mol of de HMG Groep dit ook claimen. Er zijn zelfs gratis webhostingservices die websites van hun servers afgooien. Providers nemen het risico niet. Dat doen ze nooit. Ergo… Dat zegt niets over de `macht` van JdMP/HMG, maar over de instelling van de ISP`s. En dat is weer een heel ander verhaal “

Bad Brother haalde de streams ook weg omdat ze geen cruciaal onderdeel zouden zijn van de site.

Volgens Van Beek maakt verder geen enkele BB-site gebruik van deeplinks om de streams door te kunnen geven. ,,Wij deden het voorkomen dat de streams deel uitmaakte van onze pagina. Maar de actieve streams die Veronica uitzond, werden door ons overgenomen. De technische details kan mijn collega wel vertellen. Het had echter niets met deeplinken te maken. Dat doet niemand die de streams doorstuurt. “

Koen van Leeuwen: ,,Daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld. Het is alleen de vraag: waar ligt de grens? Er zijn ook programmaatjes te downloaden, zoals BBSpy, die van het internet gedownload kunnen worden. Daarmee kun je vier streams tegelijk op je site zetten. Het is ook te downloaden vanaf mijn site . Maar daar treedt John de Mol weer niet tegen op. Beetje meten met twee maten, toch? “ (LL)Big Brother-website blijkt intussen ook zelf succesvolle ideeën van andere BB-sites te kopieëren. Een goed bezocht gloednieuw onderdeel van de Bad-Brothersite, de chatbox, wordt nu sterk gepropageerd op de officiële BB-site. ,,Iets te toevallig“, zegt Van Beek. ,,Maar Big Brother Veronica heeft wel een beetje een suffe chat. Wij hebben een compleet virtueel huis gebouwd met avatar`s en al.“ (DDS)