Buma / Stemra nog niet klaar voor Napster-deals

Nederlandse makers van Napster-achtige programma’s hoeven voorlopig niet te rekenen op afspraken met Buma/Stemra.

Op internet duikt de een na de andere Napster-kloon op. Ook Nederlandse bedrijven en studenten werpen zich op het fenomeen. Een van de meer serieuze pogingen van eigen bodem is afkomstig van het in Amsterdam gevestigde bedrijf FastTrack. Dit is de maker van KaZaA.

FastTrack – actief in zes Europese landen – wil naar eigen zeggen dolgraag regelingen treffen met auteursrechtorganisaties. In ons land heeft het bedrijf daarom een maand geleden contact gezocht met Buma/Stemra. Niklas Zennström – CEO van FastTrack – heeft een model voor ogen waarbij zijn dienst aantrekkelijk is voor zowel de consument als voor de artiest en platenbranche.

“Het distributiemodel van uitwisseldiensten als KaZaA en Napster is heel sterk. Natuurlijk is het leuk dat iedereen alles kan downloaden, maar we vinden wel dat de artiest gecompenseerd moet worden”, aldus Zennström. Gedacht wordt aan het innen van abonnementsgeld, een idee dat overigens ook al door Napster is geopperd. Een groot gedeelte van het geld moet ten goede komen aan Buma/Stemra, een kleiner gedeelte wordt door KaZaA zelf opgestreken. Samen met de verkoop van banners en het sluiten van deals met online platenwinkels moet dit dan de grootste inkomstenbron worden.

Nu is KaZaA alleen nog in beta. “Zodra we afspraken hebben met Buma/Stemra gaan we onze dienst commercieel lanceren”, stelt een hoopvolle Zennström. Zover is het echter nog lang niet.

Geen basis voor regelingen
George Knops van Buma/Stemra ziet regelingen met Napster-achtige uitwisseldiensten voorlopig nog niet van de grond komen. “De voornaamste voorwaarde voor overeenkomsten is het verkrijgen van toestemming van de muziekproducenten. Die is er nog niet. Ik zie dan ook nog weinig basis voor regelingen”, aldus Knops.

Volgens Knops is de muziekbranche nog weinig happig op het verlenen van toestemming voor het aanbieden van MP3’s, zeker als het gaat om recente nummers: “Zij willen graag zelf diensten opzetten.” Zolang er geen afspraken zijn, is een dienst als KaZaA illegaal, benadrukt Knops.

FastTrack mag dan van goede wil zijn, voorlopig heeft het bedrijf meer te maken met opsporingsdienst Brein, dan met de afspraakmakers van Buma/Stemra. Brein start naar eigen zeggen na de uitspraak in het Amerikaanse Napster-proces een groot offensief tegen de Nederlandse ‘mini-Napsters’, zoals KaZaA en MP3 Downloader. (WebWereld)

Gerelateerde berichten