Zoek
Sluit dit zoekvak.

Commerciële radiostations dagen overheid voor de rechter

Achter het plan om FM-frequenties te veilen zien ze bevoordeling van de publieke zenders
Het draait in deze zaak om de veiling van FM-frequenties die het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor begin 2001 heeft gepland. Negen jaar geleden kregen de radiozenders de frequenties tijdelijk toebedeeld.

Sky Radio, Classic FM, Radio 538, Noordzee FM, Veronica FM en Radio 10FM hebben de Staat der Nederlanden voor de rechter gedaagd. Liefst zien ze dat de veiling wordt afgeblazen. En anders willen ze compensatie voor geleden schade.

De publieke omroepen hoeven niet mee te doen met de veiling. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie. Europees commissaris Mario Monti, belast met mededingzaken, kondigde aan nauwgezet te gaan kijken naar de positie van de publieke omroepen in Europa. Om vrije concurrentie in de media mogelijk te maken, moeten taken van die omroepen helder omschreven zijn, want het mag niet zo zijn, vindt Monti, dat de publieken dankzij miljarden overheidssteun programma’s maken die commerciële omroepen ook produceren. Zeker als een publieke omroep zowel met belastingcenten als reclame-inkomsten wordt gefinancierd, zoals in Nederland, kan dat leiden tot valse concurrentie. (RadioNieuws)