Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemeente wil lokale omroep kwijt

Het einde lijkt nabij voor de lokale omroep Jacobswoude. Het Commissariaat voor de Media krijgt maar geen contact met de medewerkers van de Sloja, de Stichting Lokale Omroep Jacobswoude. Daarom heeft het Commissariaat de gemeente Jacobswoude gevraagd dit te doen. Naar aanleiding van de verkregen reacties boort de gemeente de Sloja zo ongeveer de grond in.

Een lokale radio-omroep moet programma’s uitzenden die representatief voor de bevolking zijn. Daarom heeft de gemeente het programmabeleidbepalend orgaan (pbo) van de Sloja gevraagd om die representativiteit uit te leggen. Pbo moet zich immers bemoeien met de programmering van de Sloja. Pas na een herinneringsbrief reageerden vier van de acht pbo-leden. ,,De reacties zijn in de eerste plaats summier en getuigen mijns inziens van weinig inzicht in de eigen taak en positie binnen de omroep”, aldus de betrokken ambtenaar. Volgens hem is er verder geen enkel contact tussen het omroepbestuur en het pbo. Ook blijkt dat een aantal pbo-leden nog nooit heeft vergaderd.

Het gemeentebestuur stelt voor de zendmachtiging van de Sloja in te trekken. Wethouder Dambrink legt uit waarom. ,,Bij mijn weten weet niemand op welke frequentie ze uitzenden. Ik heb er wel eens naar gezocht, maar ik kon het niet vinden. Ik zou niet eens weten wie nu de voorzitter is. Verder heb ik nog nooit een vraag van ze gekregen. Zij zijn er uitsluitend voor Jacobswoude, dan mag je dat toch verwachten.” Van de Leimuidense voetbalvereniging Kickers ’69 heeft ze wel eens gehoord dat de Sloja daar langskwam. ,,Maar ik heb ze er nooit over gehoord dat dat ook werd uitgezonden.”

Dambrink begint de Sloja zo langzamerhand zat te worden. ,,Zolang ik raadslid ben, moet de raad om de twee jaar bepalen of de omroep mag blijven uitzenden. Nu moet het Commissariaat opnieuw de zendmachtiging verlengen. We hebben al een paar keer gezegd: ‘doe maar’, want het is toch aardig als zoiets bestaat.” Nu vindt ze het, met de burgemeester en de andere wethouders, genoeg.

De wethouder maakt echter nog een voorbehoud. ,,Als er mensen zijn die er geregeld naar luisteren, dan ben ik daar best gevoelig voor.” Ze weet dat nu echter niet. ,,Ik hoop dat die mensen ons dat dan laten weten.” Als de gemeenteraad in november beslist dat de Sloja zijn zendvergunning verliest, dan gaat Dambrink niet lobbyen voor een nieuwe lokale radio-omroep. ,,Ik moet eerlijk bekennen dat ik het nu niet mis.” (Leidsch Dagblad)

Gerelateerde berichten