kort nieuws op vrijdag 24 November 2000

Wegens een vrije dag komt het nieuws iets later dan gebruikelijk.

16.40 uur
Grote prijs ook zondag op Radio 3FM.
Xalt (zo 22-24) heeft een live verbinding met Paradiso Amsterdam, waar de Grote Prijs van Nederland plaats vindt. De reden is dat de christelijke hiphopformatie Vorm meedingt. Gisteren meldden we al dat Leidse Kade de hele zaterdagavond overneemt in verband met de Grote Prijs, en het geheel via het web ook in beeld brengt.

BuZz voor zondag 26 november, 18.00-20.00 3FM
Met de unieke BuZz Band Veiling! Is Ook Schitterend is te gast in de BuZz-studio (je kunt dus met ze chatten!) en de komende week veilen we een privé optreden van deze Nederlandstalige topgroep. Ook hoor je hoe het thuisoptreden verliep van de vorige ronde uit de BuZz Band Veiling! Verder een BuZz-seZzie met een winnaar van de popslag, web&filmnieuws, onverwachte telefoontjes, liefdesverhalen en dat allemaal gepresenteerd door Marc & Merel. BuZz geeft veel extra’s op www.ncrv.nl/buzz.

SLAM FM is sinds vanmiddag, donderdag 23 november, ook te beluisteren in het zuidelijkste puntje van Nederland : Maastricht! Op de kabelfrequentie 99.2 FM kunnen nu dus ook alle dance-en party people van Maastricht volop en non-stop genieten van SLAM FM ! Het commerciële radiostation SLAM FM zendt uit via ruim 4 miljoen kabelaansluitingen in heel Nederland en op www.Slam.NL

De gratis kranten Sp!ts en Metro, samen goed voor een oplage van 650.000, hebben “geen noemenswaardige” invloed gehad op de oplagecijfers van de betaalde Nederlandse dagbladen. Dat concludeert het Cebuco, de marketingservices-organisatie van de Nederlandse dagbladen, op basis van de gisteren gepubliceerde oplagecijfers. Niettemin waren er enkele stevige verliezers. De totale effectieve oplage abonnementen, losse verkoop, proefabonnementen en kranten die aan dagblad- en kioskpersoneel worden verstrekt van de Nederlandse dagbladen is dit jaar (gemeten van 1 oktober 1999 tot en met 30 september jl.) met 0,9% gedaald tot 4.442.522; een verlies van 40.236 exemplaren. Volgens een Cebuco-woordvoerster is al vijf jaar sprake van een stabilisatie of lichte daling.

Wie de nieuwste spelcomputer van Sony wil bemachtigen, moet er snel bij zijn. De fabrikant verwacht een ware run op de Playstation 2, die vanaf vrijdag in 17 Europese landen in de winkels zal liggen.

De gemeente Laren geeft Radio 6fm een financiële bijdrage van bijna fl. 16.000,00. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond 22 november jl. unaniem besloten. De financiële bijdrage is voor de jaren 2000 en 2001. Deze wordt gefinancierd uit de bijdrage die gemeenten krijgen uit het gemeentefonds ter financiering van de lokale omroep. Radio 6fm richt zich met haar programma’s op inwoners van Blaricum, Eemnes en Laren. Over twee jaar bekijken de Samenwerkende Partijen of de financiële steun wordt voortgezet. Belangrijk evaluatie-punt is dan de functie die Radio 6fm op dat moment heeft voor de Larense samenleving. Radio 6fm heeft ook bij de gemeenten Blaricum en Eemnes verzocht om de financiële bijdrage uit het gemeentefonds. Naar verwachting zullen deze gemeenten binnenkort besluiten hiertoe over te gaan.

J. Hendrikx, commissaris van de koningin, opende donderdag het nieuwe onderkomen van RTV Oost dat duizend vierkante meter vloeroppervlakte erbij gekregen heeft. Hendrix wil dat RTV Oost de status van rampenzender krijgt, Hendrix zal daarvoor pleiten in de Tweede Kamer. Als die akkoord gaat komt er extra geld om bijvoorbeeld snel satellietverbindingen aan te leggen bij rampen.

Waterstad FM heeft een nieuwe studio en locatie in Sneek. Inmiddels zijn er ook al foto’s te bewonderen op de site Waterstad FM van de oude studio en de nieuwe. Waterstad FM is op de kabel in friesland te beluisteren op 98.4 FM. Muziek uit 60-70-80 en 90 veel Nederlands en muziek uit de regio. Surf dus even langs Waterstad.Nl

Computergigant Hewlett-Packard is donderdag de eerste producent van cd-branders geworden die op grond van een oude Duitse wet tegen muziekpiraterij moet betalen voor de kopieen die met zijn apparaten worden gemaakt.

Omroepen die in de informatiemaatschappij staande willen blijven, moeten gaan functioneren als een supermarkt. De omroep is dan een warenhuis vol programma’s die vanuit een bepaalde visie zijn gemaakt en die op elk moment kunnen worden bekeken of beluisterd. Dat zei minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) donderdag in Utrecht op een symposium ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KRO. Volgens hem kan een omroeporganisatie als de KRO in de nabije toekomst niet meer fungeren als een ‘gebed door de lucht’ waar iedereen op hetzelfde moment naar luistert. Lees hier verder

De Holland Media Groep (HMG), waartoe onder meer de televisiezenders RTL4 en RTL5 behoren, hoeft zich voorlopig niet aan te passen aan de Nederlandse mediawet. Dat betekent dat de HMG de sponsoring van programma’s niet hoeft te veranderen. Lees hier verder

DAB is de digitale opvolger van FM. Lathouwers, die ook directeur is van SKY Radio, stelde dat uitzenden via internet met technieken als MP3, RealAudio en Microsoft’s Mediaplayer toekomstgerichter is.’ Lees hier verder

Erik van Gruijthuijsen volgt Matthijs van Nieuwkerk op als hoofdredacteur van de Amsterdamse krant Het Parool.

De Amerikaanse muziekaanbieder MP3.com heeft een contract getekend met platenmaatschappij Tommy Boy Records. De maatschappij is bekend van artiesten als rapband De La Soul en gitaarrockers Everlast. MP3.com moet het materiaal van de platenmaatschappij op internet gaan promoten. Via het systeem My.MP3.com kunnen gebruikers muziek digitaal opslaan en afspelen. Het contract met Tommy Boy is opvallend. Muziekaanbieder MP3.com werd afgelopen januari door vijf grote platenmaatschappijen aangeklaagd wegens schending van auteursrechten.

Vanavond zal, nadat hij dat 9 dagen eerder op de Britse tv heeft gedaan, inspector Morse op de vaderlandse buis de laatste adem uitblazen. De makers van de serie over de brommerige, intellectuele politie-beambte baten uiteraard de officiële Inspector Morse Website uit.

Mediaconcentraties kunnen fnuikend zijn voor de onafhankelijkheid en pluriformiteit van de pers. Het Commissariaat voor de Media begint een zoektocht om dat te voorkomen. Lees hier verder

Nokia heeft een nieuwe mobiele telefoon/organiser op de markt gebracht. De 9210 is een verbeterde versie van de al langer verkrijgbare 9110 Communicator. Het toestel is een combinatie van een handheld-computer en een gsm. Het kleurenscherm is de meest in het oog springende verbetering. Het apparaat wordt door Nokia geprezen om zijn multimedia-mogelijkheden, waardoor er flimpjes mee bekeken kunnen worden. Verder kan er natuurlijk mee geinternet worden, maar ook gefaxt, gewapt en ge-sms’t.

Morgen (25 november) viert de RANO Utrecht haar 45 jarig bestaan. Tevens wordt de overgang van analoge naar digitale lijnen gevierd. De uitzending op 103.4 FM van Utrechtse Kabel en in alle Utrechtse Ziekenhuizen begint om 10:00 uur. Al gasten zijn er o.a. de Burgemeester van Utrecht mevr. Brouwers, Kunstenaar Dick Bruna, FC Utrecht voetballer Jean-Paul de Jong en zangeres Marianne Weber.

Per 100 huishoudens worden in Nederland 66 dagbladen verspreid. Als wordt meegerekend dat een vijfde deel van de bevolking de krant dagelijks doorgeeft, bijvoorbeeld aan de buren, komt in 78 van de 100 huishoudens de krant op tafel.

Ruud Brand bericht in de nieuwsgroep nl.media.radio dat de lokale radiozender Salto 1 te Amsterdam sinds enige tijd over een eigen etherfrequentie beschikt op 101.8 MHz. Voorheen deelde Salto 1 een etherfrequentie met Radio Diemen op 106.1 MHz. (HvB)

Nieuwe klanten van Libertel kiezen meestal voor een telefoon met belkaart…de gemiddelde opbrengst per klant, een belangrijke indicator voor het meten van de financiële prestaties van mobiele belbedrijven, daalde van 82 tot 68,20 gulden per maand.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Prettig weekend.