Wedloop tussen MP3.com en Napster om betalende gebruikers

Wie heeft het meest te bieden?

MP3.com sloot de laatste weken enkele deals met ’s werelds grootste muzieklabels, om haar online muziekdatabase te mogen behouden en de gebruikers te laten betalen. Napster wil ook meedoen, maar hoe worden de gebruikers overtuigd om te betalen voor iets dat eerst gratis was?

In Amerika is er behalve de keuze tussen gratis internetproviders ook America Online, een dienst waar men voor moet betalen. Toch gebruiken veel Amerikanen AOL, wat aantoont dat mensen willen betalen voor iets dat ze ook gratis kunnen krijgen. De reden hiervoor is dat AOL extra diensten biedt. Napster zal de strategieën van AOL moeten bestuderen en behalve muziek ook andere dingen aan de gebruikers moeten leveren. Een aantal voorbeelden zijn exclusieve muzieknummers, mogelijkheden om te chatten met muzikanten en videoclips.

Napster, dat twee weken geleden een deal sloot met mediagigant Bertelsmann, is nu in een race met MP3.com verwikkeld, dat in het voordeel staat als het op betalende gebruikers aankomt. MP3 heeft de grootste labels nu achter zich, hetgeen een zeer grote muziekdatabase met zich meebrengt.
Het is onwaarschijnlijk dat gebruikers hun geld zullen uitgeven aan een muziekdienst die alleen de catalogus van Bertelsmann biedt, als ze kunnen kiezen voor een dienst die alle labels heeft. Napster is van plan 5 dollar per maand te vragen voor het gebruik. (ZD)

Gerelateerde berichten