Zoek
Sluit dit zoekvak.

8 jaar Radio 538

Vandaag viert Radio 538 zijn achtste verjaardag. Dit wordt op grootse wijze gevierd met Live38. Daarom is het misschien eens leuk om terug te blikken op 8 jaar Radio 538.

Op 11 december 1992 om 18 uur gaf “Ome Bull Verwey” het startsein voor Radio 538, het station dat zijn naam ontleent aan de oude golflengte van de zeezender Radio Veronica, waarvan hij indertijd directeur was. Radio 538 was een initiatief van een aantal Veronica-jocks, onder leiding van Lex Harding, die de vele regels van de publieke omroep zat was. In de beginperiode was 538 alleen via de kabel te ontvangen. Mannen van het eerste uur waren: Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Michael (het is lekker weer) Pilarczyk, Rick van Velthuysen en Ferry Maat. Daarnaast verschenen nieuwe namen als: Corné (Mr. Naamjingle) Klijn, Ruud de Wild en Koen van Thijn. Programma’s van het eerste uur waren: “Will wil wel”, “Club 538” en “De Piepshow”. Maar de vaste luisteraars herinneren ook vast nog wel bekende programma’s zoals “The Jungle” op vrijdagavond met Klijn en Pilarczyk (the Rock & Roll rebbels) en “Wie kent Rick in de morgen?” met Rick van Velthuysen.

In 1994 werden er een aantal etherfrequenties verdeeld en 538 vond het tijd worden dat “The station of a young generation” in de ether ging uitzenden. Ook de luisteraars vonden het hoog tijd worden voor een etherfrequentie. Mede dankzij de actie “Radio Miles” was de kreet “538 moet in de ether” in menig radio en tv programma te horen. De overheid besloot echter om de frequenties aan andere stations te geven. Maar 538 liet het er niet bij zitten. Na veel juridisch getouwtrek en verschillende rechtszaken kreeg 538 de beschikking over een felbegeerde etherfrequentie. In de zomer van 1995 kreeg 538 de oude frequentie van Radio 1 in Lelystad en was 538 “het nieuwe geluid op 103 FM”.

De dag begon toen met Ruud de Wild in “The Jungle” gevolgd door “Classics” met Bart van Leeuwen. De lunch werd gevuld met Will Luikinga en zijn muntjes. Vanaf 14 uur werden de hits heter en beter met Michael Pilarczyk en “Club 538”. ’s Avonds draaide van Diepen door en was Niels Hoogland “Niels at night”. Het weekend werd gevuld met Rick van Velthuysen en Arlo van Sluis.

Het aantal luisteraars steeg en Radio 538 groeide uit tot “de nummer 1 van jong Nederland”.
In januari 1998 ruide 538 de 103 in voor 5 nieuwe frequenties (o.a. de 101.2). Hiermee was 538 nog beter te ontvangen.

In de beginperiode zond Radio 538 gepresenteerde programma’s uit van 7 uur ‘ s ochtends tot 10 uur ’s avonds. De overige uren werden gevuld met non-stop muziek.
In de loop van tijd werden deze tijden uitgebreid en in april 1998 leidde dit tot 24 uur per dag gepresenteerde programma’s. Spelletjes liepen als een rode draad door de programma’s. Denk maar eens aan: “de Reldeldelbel”, “Wie o wie is beller 103”, “Op jacht naar beller 538” en “De wincode”. Daarnaast heeft Radio 538 al vele slogans versleten. Naast de eerder genoemde waren dat: “Op volle kracht”, “Jouw nummer 1 hitradio”, “Wat jij wil”, “het ultieme oorgasme”, “538 komt hard aan” en nu “100% hits”.

Het jaar 2000 was op radiogebied het jaar van 538. Met de komst van Edwin Evers en Jeroen van Inkel was het “dreamteam” compleet en is 538 uitgegroeid tot één van de best beluisterde zenders van Nederland.

Wat 538 ons in de toekomst zal brengen? We zullen het horen. Op naar de volgende 8 jaar!