December in Nederland, tijd van stamppot, vorst aan de grond en knapperend haardvuur. Daarbij past een draai van de radioknop, het lekker installeren op een comfortabele bank en het luisteren naar een goed gemaakt radiodrama.
De NCRV voorziet komende maand in deze behoefte. Van 8 tot en met 29 december zijn er op Radio 5 vier radiodrama’s en hoorspelen te horen die eerder veel lof ontvingen in binnen- en buitenland. De radiodrama’s worden elke vrijdag uitgezonden van 13.05 uur tot 13.50 uur op Radio 5. Een overzicht:
8 december: ‘De Lokroep van de Knanevoe’, een docudrama
In het Brabantse dorpje Nederschut heeft zich ruim 30 jaar geleden een drama afgespeeld. Tijdens de repetitieperiode voor de uitvoering van Vondels Lucifer door het plaatselijke toneelgezelschap is de jonge hoofdrolspeler Rini Moeskops op mysterieuze wijze verdwenen. Zijn vader, de talentvolle decorontwerper Leo Moeskops, had een paar manshoge vleugelen ontworpen, waarmee Rini volgens ooggetuigen zou zijn weggevlogen. Op de dag van diens verdwijning werd bovendien het atelier van vader Moeskops volledig door brand verwoest. Onlangs overleed de oude Moeskops, waardoor in het dorp de tragische geschiedenis van vader en zoon weer werd opgerakeld en allerlei geruchten de kop opstaken. Eman Verburg ging op zoek naar de ware toedracht.
15 december: ‘De Egyptische schaatser’, een docudrama
Hakim al Djiba komt uit Egypte en woont al jaren in Nederland. Hij is een fervent schaatsenrijder, die keihard traint om een eventuele Elfstedentocht te winnen. Als het hard gaat vriezen, komt de verwezenlijking van zijn droom in zicht. Vervelende bijkomstigheid is dat zijn verwarming het begeeft en de loodgieter weigert hem te helpen. Als Hakim vervolgens aandringt, zegt de loodgieter dingen die hij beter niet had kunnen zeggen. De bom barst en het verhaal van Hakim neemt een bizarre wending.
Auteur: Ruud van Megen. Regie: Ruurd van Wijk. Spel: Jacob Derwig.
Geluidsbeeld: Leo Knikman.
22 december: ‘De stank van koffie’, een radiodrama van Paul Feld Op zijn sterfbed doet een chirurg zijn zoon, die journalist is bij De Telegraaf, een schokkende bekentenis over zijn gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gesprek tussen vader en zoon is aanvankelijk kil en afstandelijk, maar neemt door deze bekentenis een emotionele wending. Ton Lensink speelt de vader, Peter Paul Muller de zoon. Regie en productie zijn in handen van Ingrid van Frankenhuijzen.
29 december: ‘Dossier: Ronald Akkerman’, een hoorspel van Suzanne van Lohuizen
‘Op 6 mei 1994 is Ronald Akkerman, 34 jaar, gestorven aan de gevolgen van AIDS’. Het is een van de laatste aantekeningen die Judith, een verpleegkundige, maakt in het dossier van Ronald, die ze een tijdlang verzorgd heeft. Ze is net thuis van zijn begrafenis als hij ineens bij haar in de kamer staat, als in een waakdroom of hallucinatie. Tussen de twee ontspint zich een heftige discussie, waarin ze terugkijken op de gespannen relatie die ze met elkaar hadden en herinneringen ophalen aan de emotionele ziektegeschiedenis van Ronald. Het wordt vooral het verhaal van twee mensen die worstelen met hun gevoelens van pijn en verdriet over het onvermijdelijke afscheid, gevoelens die ze nauwelijks kunnen delen, omdat ze te schrijnend zijn en omdat er teveel vooroordelen tussen hen in staan. De twee hoofdrollen worden vertolkt door Leny Breederveld en Peter Paul Muller. De regie is in handen van Ruurd van Wijk. (NCRV)