Kort nieuws op maandag 18 december 2000

10.00 uur.

Het Commissariaat heeft de doelstellingen voor het jaar 2001, het handhavings- en toezichtbeleid, vastgesteld. Met andere woorden: wat je in 2001 aan goede voornemens van het Commissariaat kunt verwachten, lees je allemaal bij het C.V.D.M.

Country FM, een kabelradiostation wat in bijna heel Nederland te ontvangen is op de kabel, is op zoek naar zakelijke partners ten behoeve van de lange termijn toekomst van het radiostation. De afgelopen jaren heeft Country FM een zeer grote kabeldekking weten te bewerkstelligen. Ruud Kegel, algemeen directeur van de radiozender wil echter niet praten van financiële problemen, maar hoopt binnen twee maanden duidelijkheid te verwerven over de toekomst van het zendstation. Satellietprovider Profline is o.a. aandeelhouder van Country FM.

In het buitenland wonende artiesten die de afgelopen vijf jaar in Nederland hebben opgetreden, kunnen hun te veel betaalde loonbelasting terugvorderen. Afhankelijk van de gage gaat het om bedragen tot bijna 8.000 gulden per artiest. Belastingteruggave is mogelijk bij beloningen tot maximaal 85.000 gulden. Michael Jackson krijgt dus waarschijnlijk geen geld terug. Elvis Costello wellicht wel. Lees hier verder

De vergunningen voor de middengolfzender van Arrow Classic Rock Radio op 828 kHz zijn verlengd. Arrow had narigheid met de gemeente Rotterdam betreffende bepaalde (milieu) vergunningen die noodzakelijk zijn voor het gebruik van middengolfzenders. Directeur van Arrow (Ad Ossendrijver) zegt dat de zendmast in ieder geval in gebruik kan blijven voor de episode dat Arrow Classic Rock Radio de licentie heeft.

Zestig Vlamingen en Nederlanders (dertig vrouwen en mannen uit de straat, dertig prominenten) zwoegden zondag voor de elfde keer op taalkronkels in wat het jaarlijkse hoogtepunt in de taalstrijd tussen Vlaanderen en Nederland kan genoemd worden. Dit speelde zich natuurlijk weer af op de groene bankjes in de eerste kamer. Welk “aardig dictee” de jury dit jaar weer wist te verzinnen, kan je al nalezen sinds de NPS tv-uitzending op de officiële website, waar ook een RealAudio versie van het Dictee af te halen is. En niet onbelangrijk: de scores van de deelnemers vind je er ook terug…

Staats secretaris Monique de Vries (Waterstaat) wil het ongevraagd versturen van e-mail en sms-berichten via de mobiele telefoon beletten.

Een radiostation zonder jingles is als een pakje zonder strik, een relatie zonder liefde, een auto zonder wielen. Het is de identiteit, het karakter, het hart en de ziel van een zender. Ooit begonnen als verplichte identificatie voor een omroep zijn de stationcalls vaak uitgegroeid tot ware meesterwerkjes van auditieve creativiteit. Afgelopen zaterdag zond 3FM tijdens het programma ‘Poster’ (TROS) de geschiedenis uit van de Nederlandse jingle. Ook heel wat zeezenders passeren hierdoor opnieuw de revue.

Okay FM, het regionale commerciële station voor het Gooi wil de frequentie terug die eerder werd uitgeleend aan Radio Paradijs, maar men wil de frequentie helaas niet terug geven. Okay FM onderneemt nu stappen en is naar de RCD, de Rijksdienst voor Radiocontrole gestapt ‘omdat hun frequentie illegaal wordt gebruikt’.

Filmgigant Warner Brothers ziet af van juridische stappen tegen Claire Field, een 15-jarig Brits meisje dat een website over Harry Potter onderhoudt. Vorige week sommeerde Warner de jonge Potter-fan nog de site binnen 28 dagen over te dragen. Ter compensatie bood de filmgigant aan de registratiekosten van de website, www.harrypotterguide.co.uk, aan Claire te betalen, een bedrag van 36 gulden.

Omroep Venlo heeft de eerste prijs in de wacht gesleept van Lezen Lokaal 2000: de landelijke wedstrijd voor lokale omroepen met programma’s over lezen en voorlezen. Dit maakte de jury bekend op vrijdag 15 december in Nijmegen. De omroepvereniging ontvangt een geldbedrag van Fl. 5.000,-.
De omroep uit Venlo heeft met het televisieprogramma ‘Tilt (leescafe)’ de jury weten te overtuigen voor de eerste prijs: “Prima uitzending, zeer professioneel gemaakt met een flinke dosis originaliteit en durf. Het item maakt deel uit van een jongerenprogramma, en zal dus een groot kijkerspubliek bereiken, ook jongeren die normaliter niet naar zoiets kijken”. Ook is de jury van mening dat het programma slaagt in haar opzet: “voor jongeren is dit een leesstimulerend programma” (juryrapport Lezen Lokaal 2000).

Het weekblad Fancy, een uitgave van VNU Tijdschriften, is verkozen tot Tijdschrift van het Jaar. Voor het eerst werd dit jaar ook een Mercur d’Or uitgereikt, aan Elsevier. De Mercur d’Or gaat naar een ‘tijdschrift of persoon dat/die langdurig een opvallende prestatie heeft geleverd op de Nederlandse tijdschriftenmarkt’. Elsevier ontving tevens de LOF-prijs ter waarde van 25.000 gulden. De prijzen werden uitgereikt tijdens het derde TijdschriftenGala, donderdagavond in het Noordwijkse Huis ter Duin. Publieksprijs van het Jaar ging ook naar een VNU-uitgave: Living.

Buiten is het twaalf graden, binnen zit:…” Met zo’n aankondiging, volgend op de Duitstalige tune van Reinhard Mey, begint elke avond het radioprogramma Met het oog op morgen. Het oog begint vanaf 25 december een serie jubileumuitzendingen, want 5 januari bestaat het 25 jaar. Lees hier verder

Laurens van Krevelen, de begin deze maand teruggetreden directeur van Meulenhoff en Co., de boekendivisie van het uitgeversconcern PCM, heeft in een interview met het vaktijdschrift Boekblad fel uitgehaald naar de leiding van PCM en naar zijn voormalige mededirecteur Mai Spijkers. Van Krevelen nam onlangs na 28 jaar ontslag bij de holding Meulenhoff en Co. uit onvrede over de koers van PCM. Lees hier verder

Tennister Sabine Appelmans (28) ondertekende gisteren een samenwerkingsakkoord met de VRT. Het gaat om een intentieverklaring die haar op televisievlak voor een bepaalde periode aan de VRT in België bindt.

KPN is via haar Duitse dochteronderneming E-Plus door ‘geïnteresseerden’ benaderd om het gsm-zenderpark te verkopen. Door verkoop en het park vervolgens terug te huren, zou KPN aan geld kunnen komen om verlichting te brengen in de zware financieringslasten.

De NOS zond zaterdag van 14.15 tot 15.00 uur via Nederland 2 een rechtstreeks verslag uit van de aankondiging van de verloving van prins Constantijn met Laurentien Brinkhorst. De verloofden en hun families gaven in de hal van Huis ten Bosch een korte toelichting.

Twee Meter Sessies, waarin live registraties worden weergegeven zal stoppen op de commerciele zender RTL5 per 1 januari 2001. Dit komt door de tegenvallende kijkcijfers (ook bij de NPS vorig jaar) Jan Douwe Kroeske blijft wel bij het kinky radiostation KINKFM. Volgens RTL 5 wordt met Kroeske gepraat over een nieuw muziekprogramma, dat in maart te zien zal zijn.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.