Kort nieuws op maandag 1ste kerstdag 2000

09.00 uur

De redactie van RadioWereld wenst alle lezers: Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Muzikaal Nieuwjaar.

Ruud de Wolff, de oudste van de twee Blue Diamonds, is 18 december op 59-jarige leeftijd in Driebergen overleden. Octopus Managing, het management van het populaire duo, heeft dat gisteren laten weten. De Wolff is zaterdag in besloten kring gecremeerd. The Blue Diamonds hadden hun grootste hit in de jaren zestig met Ramona, een nieuwe versie van het oorspronkelijke nummer uit 1927 waarvan naar schatting zeven miljoen exemplaren werden verkocht.

De studio van waaruit het RTL4-programma Barend en Van Dorp wordt uitgezonden, is donderdagavond ontruimd vanwege een bommelding. Nadat de politie het gebouw had doorzocht en niets had gevonden, kon de uitzending ongeveer twintig minuten later dan gepland beginnen. Er kwam rond kwart voor tien drie keer na elkaar een telefonische melding van een persoon. Het is nog onduidelijk wie die persoon is en waarom hij de bommelding deed.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Zeg Ieniemienie of fluit de begintune van Sesamstraat en zeker drie generaties Nederlanders zullen glimlachen. Een gesprek met de vice-president van de Sesame Workshop, Pamela Green, over een programma dat verder rijkt dan het scherm. Lees hier verder

Ieder jaar met kerst houden radiopiraten in het hele land marathonuitzendingen. Dagen achter elkaar draaien ze dan vooral Nederlandstalige liedjes. Jochem van Barschot Schreef afgelopen week een leuk artikel in het NRC. Lees hier verder. Wil jij weten of je alle levensliederen kent, speel dan eens mee in de deze quiz (met fragmentjes)

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel gaat vanaf volgend jaar gegevens over mobiele abonnees opnemen in de centrale kredietregistratie. Telecombedrijven kunnen daardoor vanaf januari nagaan of klanten bekend staan als wanbetaler. Het komt steeds vaker voor dat mensen hun telefoonrekening niet kunnen betalen, zo laten gsm-aanbieders weten.

Op 31 december sluit Freek de Jonge met een oudejaarsconference het oude jaar af. Als je nu al wilt weten of je er voor thuis moet blijven, kun je wat fragmenten zien op de site van MSN. Het gaat om een lied, een scène en een gedicht. Je hebt er wel Windows Mediaplayer 7 voor nodig.

Cabaretier Freek de Jonge is bang tijdens zijn oudejaarsconference grappen te maken over bepaalde groepen uit de maatschappij uit angst voor geweld. ,,De straat begint te regeren en daar moet je kennelijk heel voorzichtig mee zijn. Ik hoop niet dat ik me inhoud, maar ik pas van tevoren wel degelijk een soort zelfcensuur toe.”

Op www.roulette103.com staan sinds kort oude fragmenten van deze legendarische piraat uit de jaren ’80.

Hij lijkt een onschuldige kandidaat. Maar hij is het niet. Bedrijfskundige Marc Bennink werd rijk met het winnen van televisiespelletjes. De één verdient bij op de beurs, de ander bij televisiespelletjes. Marc Bennink (34) is de schrik van elke zichzelf respecterende spelletjes producent: hij lijkt een spontane, argeloze kandidaat. Maar hij is het niet – hij kiest zorgvuldig spelletjes uit die hij kan winnen. Waar hij zijn “parate kennis van zinloze feitjes” te gelde kan maken. De afgelopen vijf jaar heeft hij er 151.000 gulden mee verdiend. Lees hier verder

De VRT begint met een testproject van twee jaar voor de bouw van een eigen digitaal zenderpark. De Vlaamse regering past daarvoor 177 miljoen frank bij, zo deelde minister van Media Dirk Van Mechelen (VLD) gisteren mee. Tegelijkertijd krijgt de nieuwe researchcel e-VRT de opdracht mee extra onderzoek te doen naar de haalbaarheid van allerlei toepassingen van interactieve televisie. Thuisbankieren, elektronische post, spelletjes of een studiebeurs aanvragen op het televisietoestel moeten mogelijk worden. Lees hier verder

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Na 600 tv-columns in tweeënhalf jaar houdt Volkskrant tv-recensent Cornald Maas ermee op. Hij ergerde zich in die tijd vooral aan het feit dat tv steeds vaker over tv gaat, en aan het opblazen van klein nieuws tot groot nieuws, dat vervolgens eindeloos wordt herhaald. In januari komt zijn boek TV.NL – hoe de televisie mijn leven veranderde – uit bij Prometheus, met (herschreven) tv-columns en nieuwe beschouwingen.

Een deurwaarder heeft namens Canal Digital en Canal+ bij twee handelaren (Uden en Axel) in satellietapparatuur illegale software en hardware in beslaggenomen. Men gebruikte de apparatuur voor de productie van illegale smartcards. De handelaren stonden al geruime tijd onder verdenking van illegale handel.

Dit jaar is er in Evers Staat Op geen jaaroverzicht, maar op Tweede Kerstdag is er wel een speciale uitzending van Evers Staat Op, waarin alle typetjes hun bijdrage zullen leveren.

De president van de rechtbank in Amsterdam heeft een eis van Peter R. de Vries tegen NRC-columnist Frits Abrahams afgewezen. Volgens de president heeft De Vries wel degelijk een voortrekkersrol gespeeld in de jacht op een asielzoeker die Marianne Vaatstra zou hebben vermoord. Lees hier verder

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media introduceert volgend jaar maart op televisie de zogenaamde Kijkwijzer. Met dit nieuwe classificatiesysteem voor de gehele Nederlandse av-sector kunnen ouders bepalen of een film, videoprogramma, televisieprogramma of computerspel geschikt is voor kleine kinderen of kinderen tussen 12 en 16 jaar.

De Amerikaanse superster Madonna (42) is vrijdag in kasteel Skibo in het Schotse gehucht Dornoch in het huwelijk getreden met de Britse filmmaker Guy Ritchie (32). Dat maakte de Britse zender BBC vrijdagavond bekend. De zeker vijfhonderd aangetreden verslaggevers, fotografen en cameralieden werden op flinke afstand gehouden van het ultrabeveiligde slot, dat door de bewoners al ‘Colditz’ werd genoemd. In dit Duitse kasteel werden tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangenen opgesloten.

De website www.radiozenders.com is na enkele weken weer terug op internet.

Dreigementen en fysiek geweld tegen media zijn succesvol gebleken, in de afgelopen periode. ‘De eerste klap is meer waard dan een daalder’. Zet een paar incidenten op een rij en de media constateren een trend. Zoals deze: in een paar weken tijd hebben bedreigingen en fysiek geweld gezorgd voor het niet uitzenden van televisiebeelden, het achterhouden van namen, het uit de roulatie halen van een film, het niet opvoeren van een toneelstuk en het maken van publieke excuses aan een dubieuze motorclub. Lees hier verder

Luchtreclame wordt niet verboden en er komen geen extra beperkingen. In de vaste kamercommissie van Verkeer & Waterstaat is gisteren hierover overeenstemming bereikt.

Nederland krijgt als eerste land ter wereld een algemeen classificatiesysteem voor bijna de hele audiovisuele sector. Onder de noemer Kijkwijzer informeert het systeem ouders, of een film, televisieprogramma of computerspel schadelijk kan zijn voor kinderen jonger dan zestien jaar. Het systeem wordt op 22 februari volgend jaar geïntroduceerd in de bioscopen. Vanaf half maart volgt de invoering op televisie. Kijkwijzer moet op termijn de huidige Filmkeuring gaan vervangen.

Heb je niets te doen, en heb je alle roddels al gelezen, kijk dan eens bij het PC-Radio forum.

Luisteraars van Radio 2 die van tevoren willen weten wanneer hun favoriete muziek uit de Top 2000 op de radio komt, kunnen zich melden bij Radio 2 op internet. Wie zich aanmeldt, krijgt een e-mail of SMS-bericht een uur voordat het favoriete nummer wordt uitgezonden.
Net als vorig jaar zendt het radiostation in de laatste week van het jaar de ,,mooiste popklassiekers aller tijden” uit. In 1999 luisterden 4 miljoen mensen naar de lijst van meest gewilde popsongs van de afgelopen eeuw. Tienduizend mensen hebben dit jaar hun favoriete nummers doorgegeven voor de komende Top 2000. Lees hier verder

Een onbekende hacker heeft donderdagmiddag de site van woningbouwevereniging de WateringseVeld gekraakt. Op de site heeft de hacker een boodschap achtergelaten dat de organisatie niet zo slordig moet zijn met wachtwoorden. De hacker liet tevens een gekopieerde foto op de site achter van Radio 538 of een van de deejays. Eerder op de dag zou ook al de website van de gemeente Hoorn gekraakt zijn. Maar daar is de pagina inmiddels weer hersteld. Ook daar werd een foto van 538 achtergelaten.

Einde van het jaar dus lijstjes tijd. De komende twee weken dan ook de top 5 van favoriete albums die in 2000 zijn uitgekomen van de verschillende DJ’s van 3 FM. Vandaag “eerste kerstdag” de lijst van Job de Wit VPRO DJ op 3FM, hij presenteert iedere zaterdag van 23 tot 1 uur ELEMENTAAL op radio 3.

1. The Marshall Mathers LP – Eminem
2. Voodoo – D’Angelo
3. Wookie – Wookie
4. Reflection Eternal: Train of Thought – Talib Kweli & Hi Tek
5. Supreme Clientele – Ghostface Killah

Heeft u ook 3FM nieuws, E-mail de 3FM reporters F.K. en VRR

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.