Search
Close this search box.

Artikel Nieuwe Revu ( Radio 3FM )

Naar aanleiding van de boze brief aan de Nieuwe Revu die 3FM woensdag openbaar maakte, nu dan wat quotjes uit het betreffende artikel van Ico van Rheenen (met medewerking van Guuz Hoogaerts) met foto’s van Gerard Wessel uit de Nieuwe Revu van nr 52 van vorig jaar. Met dank aan de oplettende lezer die ons een kopietje toezond. Stelling 1 wordt wat uitgebreider behandeld dan de rest; we willen geen inbreuk maken op het copyright van Nieuwe Revu. Wil je meer lezen, dan zul je op zoek moeten in de winkel, snackbar of de bib.

‘Radio 3 is fout bezig’
Men zegt dat ze steekpenningen accepteren in ruil voor airplay. men zegt dat ze zich regelmatig laten fêteren; een snoepreisje hier, en luxe etentje daar.

Giet tien biertjes in iemand die zaken doet met de muziekredactie van Radio 3 en je hoort verhalen waar de honden geen brood van lusten.

Stelling 1: het Radio 3-systeem werkt niet; de muziekredactie heeft te veel macht.

Rigide? Ja, rigide, vindt Radio 3-dj Henk Westbroek. Er staat precies vast wat ik moet draaien, waarbij in enige mate rekening is gehouden met mijn muzikale voorkeur. ik vind het erg onverstandig om erg veel macht bij erg weinig mensen neer te leggen. Radio 538 en Radio 10 FM hebben trouwens maar één muzieksamensteller (respectievelijk music director Niels Hoogland en programmadirecteur Tom Mulder; IvR), dat moet gezegd.

Een ex-radiopromotor, die anoniem wil blijven: Stenders geilde op één van de zangeressen van Volumia, Birgit. Zij ook op hem. Ze hebben zelfs een relatie gehad en een tijdje min of meer samengewoond. Niet toevallig werd die groep dus ongelooflijk gehyped op Radio 3. Terwijl Volumia niets op die zender te zoeken heeft; het is een typische Radio 2-act.

Paul van der Lugt: De muziekredactie te veel macht? Onzin. Vier man wegen elk liedje. Op individuele kwaliteit, op emotie. En er wordt gekeken of een liedje past in de mix van de playlist. Naar eer en geweten. Soms is een samensteller enthousiast over een liedje. Stenders over Kane, Houdijk over Krezip. Dat enthousiasme is besmettelijk. En ja, we hebben een soort zendingsdrang. Nou en?

Stelling 2: de muzieksamenstellers van Radio 3 zijn corrupt.

De anonieme ex-radiopromotor heeft een boekdelen sprekend voorbeeld: In Hilversum loopt een radiopromotor- en marketingmanager rond, die zelfs de was deed voor Stenders.

Stelling 3: het overheidsgesubsidieerde Radio 3 is een commercieel bedrijf.

Publieke radio kost zo’n 150 miljoen gulden om te maken. Maar er wordt méér geld binnengehaald. Alleen al dankzij Radio 3 sleept de STER naar schatting 75 miljoen reclameguldens per jaar binnen, omdat Radio 3 nog steeds een aardig marktaandeel heeft en, in tegenstelling tot de commerciële radiostations, 100 procent landelijke dekking. En dan is er nog de (gefiscaliseerde) omroepbijdrage. Erik de Zwart: Radio 3 maakt winst!

Erik de Zwart: Leuk, dat sandwichidee. Het beleid van Van der Lugt is afgestemd op het rattenvanger-van-Hamelen-marketingplan. Ik vind: je doet het één of het ander. En hij wil het ander, want daarom is Radio 6 in de steigers gezet; zodat hij die lastposten van de VPRO kan wegsluizen. Dan ken alle goedbedoelde publieke onzin op Radio 6 en kan hij van Radio 3 een goed beluisterd station maken met Top 40-muziek. Daarvoor moeten wij met z’n allen belastinggeld betalen. En ondertussen wordt Radio 3 een nog grotere concurrent voor nu. Waar hébben we ’t over?

Heeft u ook 3FM nieuws, E-mail de 3FM reporters F.K. en VRR