Search
Close this search box.

Eerste Philips platform voor digitale aardse televisie in Nederland

Philips Digital Networks bouwt in opdracht van Nozema mee aan het eerste platform voor digitale aardse televisie (DVB-T) in Nederland. Voor Philips is het tevens de eerste commerciële order voor een terrestrisch (aards) DVB Multiplex Platform in Nederland. Het Nederlandse systeem is uniek in de wereld, daar het gebaseerd is op de DVB-T portable B-standaard. Hierdoor is hoge kwaliteit tv- en audio-ontvangst gewaarborgd door middel van een zeer kleine antenne in huis. Tevens is het systeem geschikt voor ontvangst met draagbare apparatuur. Het systeem bestaat uit vijf multiplexers met ieder vijf tv-signalen. Het platform moet operationeel zijn in juli 2001. Met de opdracht zijn in aanvang enkele miljoenen euro’s gemoeid.

Nozema distribueert voor Digitenne – de potentiële vergunninghouder voor DVB-T- vanaf dit najaar het DVB-T signaal in het gebied Amsterdam, Hilversum en Haarlem. Nozema, KPN Telecom, NOB en de commerciële en publieke omroepen hebben Digitenne in 1998 opgericht.

Nozema verwacht dat digitale televisie via de ether dankzij de vele mogelijkheden en voordelen een stevige concurrent kan worden van kabel- en satelliettelevisie. De belangrijkste voordelen volgens Nozema zijn kwaliteitsverbetering van beeld (voorbereid op 16:9 breedbeeld) en geluid (cd-kwaliteit), een platform voor nieuwe diensten, en portable ontvangst. Nozema draait al een jaar proef met DVB-T testuitzendingen op Philips apparatuur (MPEG-2 compressie en multiplexing, routers en systeem control).

Ontvangst met een kleine sprietantenne zorgt voor flexibiliteit en mobiliteit in gebruik. In de woonkamer, de slaapkamer, de computerkamer, buiten, onderweg in een wegrestaurant, overal heeft men televisie, radio en multimedia tot zijn of haar beschikking. Bijkomend groot voordeel van DVB-T is het doelmatige gebruik van etherfrequenties. Het wordt mogelijk om tegelijkertijd verschillende programma’s en datadiensten op één frequentie uit te zenden. Voor de consument komt zo een aantrekkelijk basispakket beschikbaar van de twintig meest bekeken televisiekanalen, vijftien radiokanalen en een aantal andere nieuwe (interactieve) diensten. Naast dit vrije basispakket bestaat de mogelijkheid om drie betaal-TV kanalen van Canal+ te ontvangen, evenals een aantal andere betaaldiensten.

Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare bandbreedte op de frequenties wordt statistische multiplexing toegepast met het Philips StatCast-systeem. Het hele systeem is volledig redundant op gebouwd. Bij een storing of uitval van een van de encoders schakelt het systeem automatisch over zonder dat de consument het merkt. Speciaal voor deze terrestrische toepassingen zijn in overleg met Nozema ook de bestaande Philips MPEG-2 encoders aangepast. Nozema beschikt binnenkort over de Philips Goldline Encoders. (Philips)

Gerelateerde berichten