Search
Close this search box.

EO start actualiteiten-rubriek op zaterdagavond

Er zijn nog wat ‘formele hobbels’ die genomen moeten, maar het is zo goed als zeker dat de EO per september een wekelijkse actualiteitenrubriek op Nederland 1 gaat verzorgen. De naam is nog niet bekend, wel zeker is dat Andries Knevel het programma gaat presenteren. Zijn directie-taken zullen als gevolg hiervan een andere inhoud krijgen.

Nederland 1-netmanager Ton van Dijk benaderde de EO met de vraag of de omroep de actualiteiten-vrije zaterdagavond wilde vullen met een nieuwsprogramma. Het was al enige tijd bekend dat Netwerk (de rubriek van Avro, NCRV en KRO) geen heil zag in de zaterdagavond. “Verder zijn er natuurlijk niet zoveel andere omroepen op 1 die in aanmerking komen om een dergelijk programma te gaan maken”, verklaart EO- programma-directeur Ad de Boer. “Bovendien heeft de EO met programma’s als Tijdsein, 2Vandaag en Het Elfde Uur een journalistieke traditie.”

Is dit niet gewoon een slimme poging om niet al te best scorende EO-programma’s op Nederland 1 te componseren met een gegarandeerd kijkcijfersucces (een actualiteitenrubriek direct na het acht uur-journaal)?

De Boer: “Het initiatief kwam van Van Dijk, dus er zat op voorhand bij ons verder geen strategie achter. Bovendien is het zo dat we incalculeren dat programma’s als Silo 36 en De Vierde Dimensie niet heel veel kijkers trekken. Praten over God, dat trekt nu eenmaal minder publiek. Toch blijven we dit soort programma’s maken, maar wisselen we ze af met programma’s die aanslaan bij een groter publiek. Het is wel waar dat we met dit nieuwe programma Nederland 1 ook op de zaterdagavond ook aan een wat steviger marktaandeel willen helpen.”

Knevel zelf
Andries Knevel zelf is bezig met opnamen voor de nieuwe EO/Tros produktie over jeugdige criminelen en belt vanuit het land voor een reactie.

“Het is natuurlijk een unieke kans om dit programma te mogen maken en die kans grijpen we met beide handen aan. Het wordt wel een Netwerk-achtig programma. We zitten toch in de horizontale progammering, dus je kunt niet ineens een totaal ander programma neerzetten. Verder moeten we nog uitgebreid gaan praten over de invulling. In ieder geval gaan we proberen de persoon die de week ervoor het meest in het nieuws is geweest in de studio te krijgen voor een gesprek van een minuut of negen. Daarnaast brengen we nieuws waardoor ik bijvoorbeeld werd geraakt, of wat mij bijzonder aansprak. Het heeft wel wat raakvlakken met een personality-show ja.”

Krijg je het niet een beetje te druk op deze manier? Je presenteert ‘Het Elfde Uur’, bent bezig met een serie over jeugdige criminelen en je zit ook nog in de directie?

“Jawel en daarom is het goed dat we onlangs een derde directeur hebben aangetrokken. Het verplaatsen van een aantal van mijn taken naar hem zal nu in een stroomversnelling komen.”

Je wordt nu op 1 de actualiteiten-collega van Fons de Poel. Ben jij of is hij de betere interviewer? “Wij zijn onvergelijkbare grootheden.”

Fons de Poel was niet bereikbaar voor commentaar. (EO)

Gerelateerde berichten