Zoeken
Sluit dit zoekvak.

FCC wil digitale ontvanger op tv-toestellen

In een poging om de moeizame rollout van digitale televisie in de Verenigde Staten te versnellen wil de telecomautoriteit Federal Communications Commission (FCC) dat alle nieuwe tv-toestellen worden uitgerust met een digitale ontvanger. De FCC-staf adviseert dat digitale ontvanger of tuners verplicht worden op zowel high-definition tv’s als de huidige analoge toestellen. De commissie neemt het voorstel morgen in behandeling. De koepelorganisatie van elektronicafabrikanten Consumer Electronics Association zegt dat die nieuwe verplichting kan leiden tot prijsstijgingen van duizend dollar per toestel.

Anderen denken dat als de tuners massaal geproduceerd worden de prijsstijging hooguit twintig dollar zal bedragen. Televisiezenders moeten de komende jaren digitale programma’s gaan aanbieden. Ze kunnen tot 2006 hun analoge kanalen teruggeven, maar alleen als 85 procent van de Amerikaanse huishoudens digitale tv-toestellen heeft. Deskundigen betwijfelen of dit haalbaar is zonder een mandaat van de FCC. Deze wil de vrijgekomen kanalen toekennen aan mobiele telecombedrijven, die nu kampen met een tekort aan frequenties. De FCC beslist deze week ook of kabelbedrijven verplicht moeten worden om digitale kanalen door te geven. De kabelaars vinden het onterecht dat ze zowel de analoge als de digitale signalen van zenders moeten doorgeven op hun al volle netwerken. FCC-voorzitter William Kennard is echter tegen een digitale must-carry regel en naar verwachting zal de commissie dit niet doorvoeren. (USA Today)

Gerelateerde berichten