Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Stille tocht en herdenking Volendam rechtstreeks op Nederland 2

NOS-Actueel zendt aanstaande vrijdag (12 januari) de Bijeenkomst van Verbondenheid in Volendam rechtstreeks uit op Nederland 2. De Stille tocht wordt uitgezonden van 18.59-19.45 uur en de Herdenking in het stadion van FC Volendam van 20.25 uur tot ongeveer 21.30 uur. Tussen deze uitzendingen in is er een speciale aflevering van het EO-programma Jong te zien.

Stille tocht Volendam
De Stille tocht begint om 19.00 uur op het Europa-plein in Volendam. Vandaar loopt de stoet via de dijk langs ‘t Hemeltje, het pand van de caféramp. Bij ‘t Hemeltje staan jongeren die de bloemen neerleggen die de mensen in de stoet hebben meegenomen. De mensen lopen daarna verder over de dijk en buigen vervolgens af naar het centrum. De tocht eindigt in het stadion van FC Volendam.
Aan de kop van de Stille tocht zullen jongeren lopen die bij de ramp betrokken zijn. Zij dragen lantaarns. De jongeren worden gevolgd door speciale genodigden, onder wie kroonprins Willem Alexander, premier Kok, burgemeester IJsselmuiden en de ministers Borst en Jorritsma. Tijdens de hele tocht zullen de kerkklokken van Volendam luiden. Maartje van Weegen verzorgt het commentaar bij de tocht. Zij wordt daarbij ondersteund door Volendammer Cees de Wit. Margriet Brandsma en Pim van Galen staan langs de route.

EO-programma Jong
Vanaf 19.45 uur begint een speciale aflevering van het EO-programma Jong. Daarin praat Marc Dik met vijf Volendamse jongeren die betrokken zijn geweest bij de ramp in café De Hemel.

Herdenking Volendam
Vanaf 20.25 uur begint de uitzending van de herdenkingsbijeenkomst in het stadion van FC Volendam. Deze herdenking is bedoeld om de verbondenheid met de overlevenden en de andere getroffenen van de caféramp uit te drukken.

Eerst zal er 1 minuut stilte in acht worden genomen. Daarna zullen burgemeester IJsselmuiden, premier Kok, de Commissaris van de Koningin Van Kemenade en pastoor Berkhout een toespraak houden. Verder dragen jongeren die bij de ramp betrokken zijn een gedicht voor. De sprekers worden afgewisseld met optredens van het Volendams Operakoor, de Zangertjes van Volendam en het Petruskoor. Na de laatste spreker zal Jan Smit als afsluiting van deze herdenking het Avé Maria zingen. Deze uitzending wordt van commentaar voorzien door Maartje van Weegen.

Aan het eind van beide uitzendingen zal het telefoonnummer van de Stichting Korrelatie in beeld worden gebracht: 0900-1450. Het wekelijks gesprek met de minister-president (interviewer: Paul Witteman) op Nederland 3 wordt vrijdag ook uitgezonden vanuit het stadion in Volendam, waar minister-president Kok één van de aanwezigen is.

De beelden die NOS Actueel maakt, zullen o.a. ook te zien zijn bij RTL 5 en SBS 6. De NOS is door de organisatoren gevraagd de televisie-registratie van de Stille Tocht en de Herdenkingsbijeenkomst te verzorgen en als zogenoemde poolleverancier op te treden.

“De afgelopen jaren heeft de NOS nogal eens te maken gehad met herdenkingsdiensten. Denk aan Eindhoven, waar de slachtoffers van de Herculesramp in een hangar werden herdacht, aan de kerkdienst in Haarlem ter nagedachtenis aan de omgekomenen door het neerstorten van het vliegtuig in de Waddenzee, aan Gorinchem dat de slachtoffers van een schietpartij herdacht, aan Leeuwarden en niet te vergeten aan de herdenking in Enschede. De NOS heeft die bijeenkomsten veelal rechtstreeks uitgezonden. En kennelijk op een manier die de organisatoren aanspreekt”, zegt Lars Andersson, Hoofd Actuele Programma’s tv en als eindredacteur vrijdag verantwoordelijk voor de uitzendingen.

Volgens Andersson speelt televisie tegenwoordig steeds meer een wezenlijke rol bij de openbare rouwverwerking. “Uit reacties op voorgaande uitzendingen is gebleken dat overlevenden, maar ook familieleden van slachtoffers dat medeleven enorm op prijs stellen. Vroeger voltrok zich dat vooral binnenshuis of in kleine groepen of gemeenschappen. De laatste jaren wordt dat grootscheeps georganiseerd en vervullen uitzendingen op televisie daarbij een positieve rol. En ook mensen thuis voelen zich heel erg betrokken bij zo’n herdenking.”

Regisseur Rudolf Spoor kiest bij dergelijke uitzendingen bewust voor een sobere aanpak. “Het gaat niet aan om de emotionaliteit bij zo’n herdenking te versterken door bijvoorbeeld op mensen in te zoomen. Het meebeleven op televisie kan ook en zelfs beter door het rouwen met gepaste afstand in beeld te brengen.” Spoor en zijn collega Pim Marks hebben in Volendam in totaal 15 camera’s tot hun beschikking, waarvan er twee op een hoogwerker zijn gemonteerd. Vrijwel de gehele route en de bijeenkomst in het stadion kunnen daarmee worden bestreken.

De NOS zal, evenals RTL 5 en SBS 6, rond het rechtstreekse verslag een spotje voor geldinzameling uitzenden ten behoeve van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam. De stichting is een initiatief vanuit de Volendamse bevolking ter ondersteuning van de langdurige nazorg aan de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand en hun familie. Ook Fox zal het spotje uitzenden. (NOS)

Gerelateerde berichten