Search
Close this search box.

MP3.com wil wettelijke goedkeuring My.MP3.com

MP3.com wil het legale karakter van haar ‘virtuele cd-collectie’ My.MP3.com in de Amerikaanse wet vastgelegd zien.

Het online muziekbedrijf heeft daartoe een verzoek ingediend bij het Amerikaanse Copyright Office, zo meldt The Register. De instantie heeft een verzoek ontvangen van de platenbrancheorganisatie RIAA om een onderzoek te doen naar de implicaties van internet en e-commerce op de bestaande wetgeving over auteursrechten.

MP3.com heeft dat verzoek aangegrepen om in de wet vastgelegd te krijgen dat haar dienst My.MP3.com, waarmee internetters via internet overal naar cd’s uit hun collectie kunnen luisteren, legaal is. Volgens de bestaande wetgeving mag iemand die een cd heeft gekocht de muziek bijvoorbeeld opnemen op een bandje om er ook in de auto naar te kunnen luisteren. MP3.com wil dat dat recht wordt uitgebreid naar digitale diensten zoals die van het bedrijf.

MP3.com wil verder dat het Copyright Office een uitspraak doet over of, en zo ja hoeveel, een online muziekdienst aan platenmaatschappijen moet betalen voor digitale diensten zoals My.MP3.com. Dat zou het bedrijf houvast geven in onderhandelingen met muziekuitgevers over het online beschikbaar stellen van muziek waarvoor een luisteraar al heeft betaald.

MP3.com heeft vorig jaar met de vijf grootste platenmaatschappijen schikkingen bereikt over een dergelijke voorziening. EMI, Sony, BMG en Warner werden naar schatting elk twintig miljoen dollar betaald. Universal zag haar minder flexibele houding uiteindelijk beloond met een vergoeding van 53,4 miljoen dollar. Daarbovenop komen nog de forse juridische kosten.

Een wettelijk kader voor de hoogte van dergelijke vergoedingen had het bedrijf mogelijk veel geld kunnen besparen. Maar het is de vraag of MP3.com haar zin krijgt. Het bedrijf zelf is ook niet buitengewoon optimistisch.

“Eerlijk gezegd is het niet erg waarschijnlijk dat het Copyright Office of de rechtbanken deze complexe materie op een voor ons bevredigende wijze zal oplossen, gezien de huidige structuur van de wetten”, zo zei president Robin Richards van MP3.com tegen The Register. De uitkomst van het onderzoek wordt pas aan het eind van het jaar verwacht. (WebWereld)

Gerelateerde berichten