Kort nieuws op dinsdag 16 januari 2001

08.00 uur

Met ingang van vandaag wordt het radiopakket van Driebergen, Bunnik, Leersum en Zeist gewijzigd. De zenders Radio France International, Arrow Classic Rock Radio, Country FM en Radio Nationaal worden op advies van de Regionale Programmaraad per deze datum aan het radiopakket toegevoegd. De zender Slam! FM wordt komt in de plaats van BFBS. Daarnaast zal Business Nieuws Radio tevens op 16 januari van frequentie wijzigen.

Muzieksite EMusic krimpt opnieuw fors in. Downloadsite EMusic schrapt 66 banen, oftewel 36 procent van het totaal. Hieronder bevinden zich drie topmannen. EMusic denkt hiermee een kostenbesparing van 16 miljoen dollar te bewerkstelligen. In juni vorig jaar voerde EMusic ook al een ontslagronde door, toen werden 40 banen geschrapt. CFO Joseph Howell, interim COO Peter Astiz en Executive VP James Chapman zullen op zoek moeten naar ander werk. Lees hier verder

Vanaf 1 januari 2001 is er een nieuw internet radiostation gestart, genaamd Proradio. 24 uur per dag 7 dagen in de week kun je, via de computer, luisteren na een mix van muziek uit de jaren 70, 80, 90 en de hits van vandaag. Luisteraars kunnen via de website stemmen welke hit deze week in de PRO Top 15 moet komen staan. De radio-uitzending is te beluisteren via WinAmp of Realaudio. Verder is op de website proradio.nl een mix van luchtige nieuws items te zien, van internetnieuws tot autonieuws. Tevens besteedt Proradio.nl veel aandacht aan muziek- en mp3-nieuws. www.proradio.nl is Internet en Radio. Een nieuw (radio) begrip op internet

Vandaag op BBC2 wordt om 22.50 uur de documentaire ‘Blood on the carpet’ uitgezonden. De harde strijd gaat tussen concurrerende radiostations en de strijd die binnen één en dezelfde omroep werd uitgevochten tussen programma- makers en leiders. BBC Radio One is de achtergrond van de waar gebeurde verhalen. Opdracht: stel jezelf de vraag of dergelijke verhalen ook in Nederland zouden kunnen… Meer details lees je op onze internationale pagina’s.

KinderNet heeft een nieuwe tweekoppige directie. Deze plekken, André Feiner heeft de leiding over de algemene zaken en David Lipschits wordt creatief directeur. De nieuwe plekken zijn op deze wijze ingevuld nadat algemeen directeur André Kreuzen naar SBS Broadcasting vertrok. Per 1 februari wordt Ferry van der Wijst general manager van KinderNet CV.

Nederlanders hebben vrijdagavond massaal gekeken naar de stille tocht en de herdenking van de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Vanaf het moment dat de tocht begon, omstreeks zeven uur, keken 2,6 miljoen mensen naar de rechtstreekse uitzendingen op Nederland 2, RTL5 en SBS6. Een half uur later waren de gebeurtenissen in Volendam ook tijdelijk via nieuwsprogramma’s van RTL4 en Net5 te volgen. Hierdoor steeg het totaal aantal kijkers tot 3,4 miljoen. Lees hier verder

De Top 2000 op Radio 2 heeft net als in 1999 enorm veel luisteraars getrokken. 3,7 miljoen Nederlanders stemden af op Radio 2 tussen kerst en oud & nieuw. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door de dienst Kijk- en Luisteronderzoek, in opdracht van Radio 2. Daarmee is de Top 2000 uitgegroeid tot het grootste evenement op de Nederlandse radio.

Per 1 april wordt Bert Klaver directeur van Broadcasting Center Nederland (BCN), het nieuwe facilitaire bedrijf in oprichting van de Holland Media Groep. Klaver wordt verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van de technische faciliteiten van HMG. HMG acht het van strategisch belang om de facilitaire diensten vanuit eigen huis te leveren. Klaver is afkomstig van het NOB.

Een groep hackers claimt in een interview in de New York Times dat ze de beveiligingen heeft weten te breken die het Secure Digital Music Initiative heeft laten ontwerpen. Die beschermingen hebben ten doel het illegaal kopiëren van muziek tegen te gaan. Om ze te testen heeft het SDMI hackers uitgenodigd de beveiliging te breken. Wie één van de vijf methoden kon breken, zou 10.000 dollar verdienen. Volgens de SDMI is slechts één van de vijf verschillende beveiligingsmethoden gebroken. Lees hier verder

Televisiezender SBS 6 vermindert het uitzenden van beelden van voetbalwedstrijden uit de eerste divisie op zaterdag. Volgens de zender lopen de kijkcijfers hard terug. Op zaterdag werd op SBS 6 ruim een half uur aan samenvattingen van wedstrijden uit de eerste divisie uitgezonden. Na de winterstop wordt dat ongeveer een kwartier, als onderdeel van Hart van Nederland. Lees hier verder

Binnenkort is het gedaan met een instituut dat nog stamt uit de tijd dat er in Nederland slechts werd uitgezonden door een handvol omroepen. De Nederlandse omroep zendermaatschappij (Nozema) staat op het punt een zelfstandig bedrijf te worden. Nu zijn de aandelen nog in handen van de staat (59%), de NOS namens de publieke omroepen(40%) en de Wereldomroep (1%), dezen willen het gehele pakket verkopen aan 1 partij. Onlangs heeft de tweede kamer een wet ingetrokken die dit in de weg stond. In de huidige vorm opereerd de Nozema al sinds de jaren dertig, gezien de huidige situatie in omroepland is dit niet meer reeel. Het is nog onbekend wie de nieuwe eigenaar wordt.

Het Web was ooit een medium dat enkel op tekst gebaseerd was. Dat verandert naarmate meer mensen toegang krijgen via breedbandverbindingen zoals kabel en ADSL. Als uw bedrijf niet inspeelt op deze verandering(en), riskeert u de boot te missen. Dit artikel vergelijkt de bekendste manieren om zelf streaming video aan te bieden. Lees hier verder

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Het radioprogramma Plein Publiek (NCRV) roept mensen op om hun favoriete muziek door te geven. Naast de titel is het programma geïnteresseerd in de speciale herinnering die de muziek oproept. Op internet zijn twaalf nummers te beluisteren, met het bijbehorende verhaal.

De AVRO stopt tijdelijk met het uitzenden van de science fictie-serie Star Trek. De omroep heeft wel nieuwe afleveringen aangekocht. Het is nog onbekend wanneer deze uitgezonden worden. Fans kunnen reageren in het forum op de AVRO Star Trek-site

Muziek downloaden was natuurlijk al een tijd mogelijk, maar vanaf eind januari kan dat ook via een abonnement. Vitaminic.nl biedt voor maximaal 80 euro per jaar de mogelijkheid om onbeperkt te downloaden.De allergrootsten uit de muziekindustrie zul je er niet vinden, maar voor liefhebbers die nieuwe muziek willen ontdekken zal er genoeg te vinden zijn. Op de site van Vitaminic kun je een indruk krijgen van wat er in de aanbieding is.

Hoe word je VJ? Ga naar de Bijenkorf en neem plaats in een fotocabine op de Chill Out afdeling. Doe een miniscreentest en stuur het geheel per e-mail naar TMF. Vervolgens ga je naar de site van de muziekzender en kijk e in de vj-gallery. Hier staat iedereen die een screentest heeft gedaan. Zorg ervoor dat je familie, al je vrienden en vage kennissen op jou stemmen en wacht op een telefoontje. Wanneer de telefoon gaat word je uitgenodigd voor een echte screentest. Imiteer Daphne, Jeroen, Mental Theo of Tooske of doe iets unieks en de deuren van TMF gaan voor je open. Succes!

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email