Search
Close this search box.

MTV op zwart uit protest tegen racisme

De internationale muziekzender MTV neemt in de Verenigde Staten publiekelijk het voortouw in de strijd tegen racisme en discriminatie. Om de aandacht de vestigen op de gevolgen van discriminatie gaat het televisiestation woensdag 10 januari om 22.00 uur tot donderdag 11 januari 15.30 uur ‘op zwart’. Programma-voorzitter Brian Graden kondigde deze actie maandag aan in New York.

In plaats van muziekclips krijgen Amerikaanse MTV-kijkers zeventien uur achtereen de namen van honderden slachtoffers van discriminatie te zien. De zender vraagt zijn kijkers zich ook tegen discriminatie uit te spreken. De actie wordt gelanceerd onder het motto ‘Fight for your rights: Take a stand against discrimination’. De anti-racisme-actie volgt op een soortgelijke MTV-campagne in 1999, die was gericht tegen geweld.

MTV hoopt met de stunt de aanzet te geven tot de voorziene reacties op de film Anatomy of a Hate Crime, die woensdag in de VS in première gaat. De film documenteert de achtergrond van de gewelddadige en geruchtmakende moord op de 21-jarige homoseksuele student Matthew Shepard. De actie begint met een MTV nieuwsspecial over het fenomeen moord-uit-haat, waarin de toedracht van de dood van Matt Shepard wordt belicht.

Shepard was een veelzijdige student aan de Universiteit van Wyoming in Laramie. In de nacht van 6 op 7 oktober 1998 werd hij ontvoerd, beroofd en zwaar mishandeld. Twee fietsers troffen de jongen achttien uur na de mishandeling meer dood dan levend aan, vastgebonden aan een hek en met ingeslagen schedel. Artsen in het Poudre Valley-ziekenhuis vochten tevergeefs voor zijn leven. Op 12 oktober overleed Shepard.

In verband met de brute mishandeling werden een dag na Shepards overlijden vier verdachten aangehouden: de 22-jarige Aaron McKinney, de 21-jarige Russel Henderson en hun vriendinnen, de 20-jarige Chasity Pasley en de 18-jarige Kristen Price. De eerste twee kregen levenslange gevangenisstraf. Wegens medeplichtigheid werd Pasley veroordeeld tot 15 maanden cel, Price tot 180 dagen met aftrek.

Uit een recent onderzoek van de muziekzender blijkt volgens topman Graden dat ruim 80 procent van de MTV-kijkers tussen 12 en 24 jaar voorstander is van het verscherpen van de Amerikaanse wetgeving tegen racistisch geweld en discriminatie. Ook willen de ondervraagden dat de rechten van gehandicapten, de afzonderlijke seksen, maar ook de beleving van seksuele voorkeuren van mensen beter worden beschermd.

Voor de actie zoekt MTV de samenwerking met mensenrechtenorganisaties in de Verenigde Staten. Kijkers zullen aanwijzingen krijgen hoe ze zelf lokaal gericht actie kunnen ondernemen. De muziekzender wil zijn Amerikaanse kijkers woensdag oproepen e-mailprotesten te sturen aan leden van het nieuwe Amerikaanse congres. De nieuwe Amerikaanse president George W. Bush zal worden opgeroepen wetgeving in te voeren die discriminatie en racisme tegengaat. (Telegraaf)

Gerelateerde berichten