Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Thomson blaast verouderd mp3-formaat nieuw leven in.

In afwachting van echt nieuwe technologieën werkt Thomson Multimedia aan een verbeterde variant van mp3: mp3Pro.

Mp3 is nog altijd mateloos populair op internet, hoewel de techniek al een tijdje meegaat en voor verbetering vatbaar is. Thomson Multimedia – samen met het Fraunhofer Institute for Integrates Circuits licentiehouder van het formaat – rust niet op haar lauweren en probeert mp3 weer bij de tijd te maken.
Er zijn namelijk genoeg kapers op de kust. Zo wordt het Windows Media Audio-formaat van Microsoft steeds vaker gebruikt. WMA biedt een vergelijkbare geluidskwaliteit als mp3, maar is een stuk compacter.

Op streaming-gebied is RealNetworks het meest gebruikt.
Thomson hoopt met mp3Pro het eventueel verloren terrein terug te winnen. De nieuwe techniek moet bij eenzelfde kwaliteit slechts de helft in grootte van mp3 zijn, zo schrijft CNet. Mp3Pro wordt ontwikkeld door Coding Technologies, onderdeel van Fraunhofer.

Een van de speerpunten is de prestatie op het gebied van streaming. Mp3 kan alleen streamen met een bitrate van 128 kbps, terwijl de concurrentie dat al doet met 64 kbps. Mp3Pro zal ook met deze bitrate moeten werken, zodat het formaat meer zal worden gebruikt voor streaming-toepassingen.
Mp3Pro zal compatible zijn met bestaande soft- en hardware, zo belooft Thomson. Dat is een voordeel ten opzichte van écht nieuwe technieken, zoals MPEG-4, dat overigens vooral voor video wordt ontwikkeld. MP3Pro moet in het midden van dit jaar beschikbaar zijn. (WebWereld)

Gerelateerde berichten