Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Toren Hilversum krijgt nieuwe antennemast voor aardse digitale televisie

Vanaf maandag 22 januari voorziet Nozema de telecomtoren aan de Witte Kruislaan in Hilversum van een nieuwe hogere antennemast. De voorbereidingen voor de bouw zijn al in augustus vorig jaar van start gegaan, maar door gebrek aan medewerking van Radio 538, die ook vanaf deze locatie uitzendt, moest Nozema de bouw noodgedwongen een aantal maanden stilleggen.

Om veilig te kunnen werken was het noodzakelijk dat Radio 538 de uitzendingen tijdelijk verplaatste naar de door Nozema aangeboden alternatieve zendvoorziening in Diemen.

Na ruim vijf maanden vertraging met de nodige juridische procedures hervat Nozema de bouwwerkzaamheden op de toren in Hilversum. De huidige antennemast biedt niet voldoende ruimte aan de antennes die nodig zijn voor de uitzending van digitale televisie. Deze mast wordt vervangen door een nieuwe 42 meter lange stalen vakwerkmast. Hiermee komt de totale hoogte van de toren inclusief antennes op 196 meter.

Een enorme hijskraan met een hijshoogte van 170 meter hijst van 22 tot en met 26 januari de onderste mastdelen op de toren. Daarna worden met behulp van een hulpmast de bovenste mastdelen en de zendantennes op hun plaats gehesen en gemonteerd. Een noodantenne-opstelling zendt de radioprogramma’s van de regionale omroep Radio Noord-Holland uit tijdens de hijswerkzaamheden. De werkzaamheden gaan naar verwachting duren tot medio maart.

Met de bouw van de nieuwe mast is een bedrag van circa 1 miljoen gulden gemoeid. De mast in Hilversum maakt deel uit van het zendernet dat nodig is voor de introductie van de eerste fase van digitale televisie in Nederland. Hiervoor zijn ook al voorzieningen getroffen in Alphen a/d Rijn en Den Haag. De planning is om het laatste kwartaal van 2001 met digitale Tv-uitzendingen te beginnen in de regio Amsterdam, Haarlem, Hilversum en Almere. (Nozema)