Zoeken
Sluit dit zoekvak.

TROS in maag met miljoenen van World Online

De TROS zit in de maag met ƒ62 miljoen, die ze vorig jaar heeft getoucheerd bij de verkoop van haar minderheidsbelang in World Online (WOL). Ter vergelijking: de TROS ontvangt vanuit de omroepbijdrage jaarlijks zo’n ƒ90 miljoen gemeenschapsgeld.

Naar aanleiding van een wijziging in de Mediawet, mogen de ‘opbrengsten verkregen uit nevenactiviteiten’ niet worden aangewend voor eigen baten, maar mogen ze alleen in tv en radio-programma’s worden gestoken. Dat betekent dat de omroep de WOL-miljoenen niet mag laten terugvloeien naar de verenigingskas en ook niet mag besteden aan bijvoorbeeld gebouwen.

Aandelenpakket
De TROS is één van de weinige aandeelhouders die fors heeft verdiend aan de beursgang van World Online omdat de omroep zijn pakket voor beursgang heeft verzilverd. De omroep had destijds een minderheidsbelang genomen om zo een alliantie te kunnen aangaan met het internetbedrijf.
Voordat de beurskoers in een vrije val raakte, heeft de TROS haar hele pakket verkocht en vele tientallen miljoenen guldens getoucheerd. Hoewel het WOL-avontuur de TROS bepaald geen windeieren heeft gelegd, zit ze nu toch met het bedrag in de maag. Ze heeft van zowel het Commissariaat van de Media als de Raad van Bestuur van de NOS te horen gekregen dat de WOL-miljoenen niet voor eigen baten mogen worden aangewend. De NOS heeft per 1 september van het vorig jaar de taak van het commissariaat overgenomen om toezicht te houden op de bestedingen van de omroepen.

Programma’s
De raad van bestuur van de NOS is nu onder meer met TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd in onderhandeling over de vraag wat er met de WOL-miljoenen moet gebeuren. Woordvoerder Kees Groothuis van de NOS: “Als de TROS met verenigingsgeld inkomsten verwerft, moet dat geld worden aangewend voor het maken van programma’s en mag ze het niet gaan oppotten. Vroeger konden opbrengsten van nevenactiviteiten voor eigen baten worden aangewend, bijvoorbeeld om een gebouw neer te zetten of een verenigings-toogdag te organiseren.

Wij zijn in gesprek met de TROS over een besteding van de gelden. Het gaat om een, voor een omroep omvangrijk vermogen. Groter dan de TROS ooit heeft gehad. Maar het kan ook niet zo zijn dat een omroep met een groot vermogen, een korting krijgt op de omroepbijdragen. Dan zouden ze worden gestraft voor goed rentmeesterschap”.

Zolang de onderhandelingen met de NOS lopen, wil de TROS niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Pikant detail is dat de WOL-miljoenen een erfenis is van de oud financieel-directeur van de TROS, Ruud Huisman die op 30 september 1998 de omroep verliet na een knallende ruzie met TROS-voorzitter Karel van Doodwaerd. Huisman stapte toen op om aan het werk te gaan als financieel topman bij het internetbedrijf World Online. (Telegraaf)

Gerelateerde berichten