Kort nieuws op dinsdag 13 februari 2001

09.00 uur

Kabaal televisiereclame ergert menig huiskamer,,Tureluurs word je ervan.” Aan het woord is een persvoorlichter van de NOS. Het onderwerp? Het kabaal waarmee reclameboodschappen op televisie tegenwoordig de huiskamers binnenkomen. Het geluidsniveau is dermate hoog dat veel kijkers meteen naar de afstandsbediening grijpen om het tv-toestel tot bedaren de brengen. Lees hier verder

Ben je een echte songfestival freak? Op 3 maart gaat het gebeuren. De acht deelnemers zullen in Ahoy strijden om te zien wie er naar Denemarken zal gaan. De run op kaartjes voor de happening in Amsterdam is gigantisch. Via de Songfestival-site kun je verkoopadressen vinden voor een kaartje of stemmen op jouw favoriete historisch songfestivallied. Ook kun je alles lezen over Paul de Graaf, de enige die met een Nederlandstalig liedje zal deelnemen.

R&B, dance, jazz en the eighties. Wie op één uitgaansavond alles wel wil proberen, kan 10 en 11 maart terecht in Rotterdam. Stichting Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa, geeft ‘partybeesten’ de kans om voor een ‘Diskoopje’ vijftien zeer uiteenlopende clubs te bezoeken.

Presentator Bas Westerweel vervangt Robert Long als verteller van het verhaal Peter en de Wolf in Koninklijk Theater Carré. Long moet wegens ziekte verstek laten gaan. In het Amsterdamse theater heeft op 23 februari de wereldpremière van de familievoorstelling ‘Peter en de Wolf’ plaats.

Muziekuitwisseldienst Napster mag tijdelijk nog even doorgaan met haar activiteiten. Het negende Hof van Beroep in San Francisco stuurde maandagavond een rechterlijke uitspraak weer terug naar het ‘district court’, de rechters die eerder bepaalden dat Napster moest stoppen met haar dienst. Die moeten eerst nog eens goed naar de beschuldiging kijken.

VPRO is moe van alle ironie op tv ‘Serieus debat moet terug op televisie’ ‘U bent een leugenaar!’ ‘Weet u wat u bent? Een buitengewoon minderwaardig mens!’ Een debat over ‘het islamitische gevaar’ tussen Pim Fortuyn en Marcel van Dam, enkele jaren geleden uitgezonden in het VARA-programma Het Lagerhuis, liep volkomen uit de hand. De tegenstrevers verloren ieder gevoel voor decorum uit het oog en maakten elkaar onbekommerd voor rotte vis uit. Dat is nou televisie waar we in deze paarse tijden op zitten wachten, was de conclusie van een avond over ‘Droom-tv’ in politiek-cultureel centrum De Balie in Amsterdam. Weg met de ironie, leve het serieuze debat. ‘Wat ik mis op tv is de opwinding van mensen die elkaar wel willen kelen omdat ze het niet eens zijn met elkaars opvattingen’, zei Hanneke Groenteman, presentator van De Plantage. Lees hier verder

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De meestal geheime telefoonnummers en adressen van bekende Nederlanders zijn op internet vrij opvraagbaar dankzij een dit weekeinde door hackers ontdekte truc. De telegraaf meldde dit oude nieuws, wat al jaren bekend is. Een groepje hackers ontdekte dat het grote bestand van de SIDN de ideale bron is om geheime telefoonnummers en adressen te achterhalen.

De archieven van Algemeen Dagblad, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en Het Parool worden binnenkort digitaal toegankelijk voor alle bibliotheekbezoekers. De dienst gaat Krantenbank heten.

De concurrentiewaakhond in Groot-Brittannië is een onderzoek begonnen naar mogelijke kartelvorming door de muziekproducenten. Ze zouden samenspannen bij het belemmeren van de import van relatief goedkope cd’s uit andere landen van de Europese Unie. Lees hier verder

Twee persfotografen van de weekbladen Party en Story zijn zaterdagavond aangehouden omdat zij zich op het terrein van Kasteel Middachten in De Steeg bevonden. De fotografen wilden plaatjes schieten van kroonprins Willem-Alexander en zijn vriendin Máxima Zorreguieta, die bij een huwelijksfeest aanwezig waren. Lees hier verder

De jongste cijfers van de advertentiemarkt in januari en februari 2001 beloven weinig goeds voor de Duitse media. De reserveringen voor advertentieruimte bij zowel uitgevers als de televisiestations vertonen, vergeleken met het topjaar 2000, een ‘double digit’ terugval. Zo verkocht TV station ProSieben 20 procent minder advertenties vergeleken met januari vorig jaar. RTL verkocht 10 procent minder advertenties. Van een structurele terugval willen de advertentieverkopers echter nog niets weten. (Planet)

Radio 538 zoekt meisjes die Miss Universe willen worden. De winnares mag in mei 2001 naar de Internationale Miss Universe-finale op Puerto Rico.

Op de site van Midstad Radio (Utrecht) staan foto’s van de live uitzenden vanuit de Winkel van Sinkel te Utrecht van augustus 2000. Bekende gezichten; Fred Siebeling en Sven & Dave…. Zelf De radiowereld was vertegenwoordigd. Zoek en gij zult vinden

De Nederlandse Programma Stichting (NPS) en de Frans-Duitse cultuurzender Arte gaan samen culturele programma’s produceren. De NPS en Arte willen kwalitatief hoogwaardige programma’s maken die een beeld geven van de culturele verscheidenheid in Europa. De NPS werd als Nederlandse partner gekozen vanwege haar wettelijke opdracht een groot deel van haar programma’s aan kunst en cultuur te besteden.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email