Kort nieuws op dinsdag 6 februari 2001

10.30 uur

Het kon niet uitblijven: Syb van der Ploeg, zanger van De Kast, heeft een parodie gemaakt op `Jelle` van Slimme Schemer ft. Tido. Syb kreeg hulp van DJ Edwin Evers die ook nog iets deed met Peter R. de Vries en Ronald de Boer. Download hier Jelle Het Groningse tweetal raakte de afgelopen weken met het management van De Kast in conflict over hun lied omdat de formatie vond dat het nummer meelift op roem waar De Kast vijftien jaar aan heeft gebouwd. De rechter stelde De Kast een week geleden in het ongelijk. Hij bepaalde dat de parodie over De Kast op een buitenlands lied gewoon mag worden uitgebracht.

Boze NCRV kijkers gingen massaal bellen na de uitzending van Zo Vader Zo Dochter. En waarom? Nance had een sexy truitje aan, met daarop een topless vrouw. Het is een creatie van de Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier. De preutse NCRV kijkers vonden het maar niets. Nance gaat trouwens met Jaap Jongbloed het Edison Gala presenteren. De opnames vinden plaats op 27 februari, uitzending 1 maart bij de TROS.

De week van de Nederlandse Popmuziek loopt van 12 tot en met 17 februari. Tijdens deze ‘Week van de Nederlandse Popmuziek’ op Radio 3 FM zijn er iedere avond van 22.00 tot 01.00 uur live concerten te horen. Optredende artiesten zijn: Anouk, Candy Dulfer, Van Dik Hout, Ilse De Lange, Laidback Luke, Green Lizard en Brainpower.

Gisteren meldde de RadioWereld dat Jonas van der Vlught van de lokale omroep Rebecca en Colin Banks van Radio 538 naar NoordzeeFM zouden vertrekken. Zij zouden de ochtendshow gaan presenteren. Dit bericht is op onverklaarbare wijze in het medianieuws geslopen, want het is beslist NIET waar. Ons excuus voor de verkeerde info.

Heb je nog wat last van kleine vetrolletjes? Tijd voor wat training! De lente staat tenslotte binnenkort voor de deur, en dan wilt iedereen wel een strakke buik hebben. Op de site van Veronica kun je terecht voor een aantal handige tips voor wat zij noemen de grootste ‘probleemzones’. Met behulp van foto’s en filmpjes van verschillende oefeningen, kun je thuis of op het werk de oefeningen uitproberen.

De website Medisch.tv is een nieuwe medische gids op internet. Op deze website, van de omroep EO vind je informatie over medische programma’s op tv en thematisch gerubriceerde links. Verder zijn er overzichten te vinden van ziekenhuizen, geneesmiddelen en patiënten- verenigingen. Ook organiseert de redactie regelmatig online-discussies.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gaan ook via e-mail geld vragen voor de slachtoffers van de aardbeving in India. Novib, die de actie coördineert, verwacht op deze manier drie miljoen Nederlanders te bereiken.

SHO heeft al afspraken gemaakt met de internetproviders Het Net, HCC, Planet Internet en Zonnet, samen goed voor een dikke miljoen abonnees. Novib is nog bezig met een aantal KPN-providers en Worldonline. Lees hier verder

In Hilversum is lichte beroering ontstaan over de opdringerigheid van sport op televisie. Directe aanleiding is de verschuiving in de programmering voor komende zondag. Terwijl op Nederland 2 het WK schaatsen live wordt uitgezonden, is op Nederland 3 eveneens rechtstreeks de Davis Cup-interland tussen Nederland en Spanje te zien. Dat evenement begint om 12 uur en duurt tot 16 uur. Pech dus voor het Buitenhof, dat elke zondag iets na twaalven aanvangt. Nadat Paul Witteman in VARA TV Magazine al had gemeld ‘dat hier een grens wordt overschreden’, uitte gisterochtend collega-presentator Peter van Ingen in Buitenhof zijn ongenoegen over de gedwongen verschuiving van zijn programma. Voor deze ene keer wordt het geïntegreerd met het VPRO-muziekprogramma van Han Reiziger. Lees hier verder

Het Duitse Bertelsmann, het derde me diaconcern ter wereld, krijgt een belang van 67 procent in het televisieconcern RTL Group. Deze overname kan op termijn leiden tot een beursgang van Bertelsmann. Dit heeft Bertelsmann vanochtend in Gütersloh meegedeeld. Alle betrokken partijen spreken van een “strategische zet”. Bertelsmann bezit reeds een minderheidsbelang van 37 procent in haar dochteronderneming RTL. Daartoe behoren de Nederlandse televisiezenders RTL 4 en RTL 5 en een meerderheid van Veronica. Daar komt nu 30 procent bij. Lees hier verder

De Groningse satellieteditie van het Filmfestival Rotterdam trok net als zijn grote broer een recordaantal bezoekers. Bijna alle films trokken volle zalen, wat het totaal aantal bezoekers op 4500 bracht. Dat meldt organisator Filmcentrum Poelestraat maandag. Lees hier verder

Daniëlle Lunenborg (43) wordt per 1 april de nieuwe hoofdredacteur van de VPRO. Ze is nu nog hoofd jeugd-tv bij die omroep.

Komisch talent? Daar kun je nu wat mee doen. NCRV’s radioprogramma ‘Volgspot Live’ zoekt namelijk cabaretiers en kleinkunstenaars. Om ontdekt te worden kun je je beste nummer of act sturen naar de NCRV. Binnen enkele dagen staat je fragment op de site van Volgspot. De bezoekers van de site kunnen vervolgens stemmen op de beste act. De winnaar van die verkiezing mag een optreden verzorgen in het radioprogramma. Kijk op de site van Volgspot om te zien hoe het werkt en wie de eerste vijf kandidaten zijn. ‘Volgspot Live’

De gemeente Thorn en Hunsel krijgen mogelijk een Lokale Omroep. Enkele initiatief nemers hebben het plan opgevat om voor deze gemeente een eigen lokale publieke radio-omroep op te zetten, en hopen op 1 januari 2001 van start te kunnen gaan.

De RadioWereld heeft na aanleiding van het zerobase onderzoek een speciaal hoekje op deze site ingericht waar u alles nog eens rustig kan nalezen. Kijk daarvoor op www.RadioWereld.nl/ZeroBase

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Wat zijn de beste DVD’s van het jaar 2000? Dat zal op 9 maart bekend worden gemaakt tijdens de officiële Master Awards. Bezitters van een DVD-speler kunnen op de site masterawards.nl hun stem uitbrengen op één van de genomineerde DVD’s. Er zijn tien categorieën. Het gaat bij deze verkiezing vooral om het technisch aspect van de DVD en niet om de inhoud zelf. Met deze Awards wordt geprobeerd de Nederlandse uitgevers te stimuleren meer kwaliteitsbewust met hun producten om te laten gaan. De prijsuitreiking vindt plaats in de Cinerama te Rotterdam

Op 8 feb. wordt te Amsterdam uit 8 genomineerden de winnaar van de ECI-prijs voor Schrijvers van NU 2001 bekend gemaakt. De prijs bedraagt f.35.000,–. Voor meer informatie over de genomineerden, surf naar: www.bobrigter.com

Enkele weken geleden werd RadioWereld gevraag een forum te openen met de titel RadioWereldFM. Wij hebben daaraan voldaan en daaruit voortvloeiend is er meteen door twee bezoekers een speciale uitzending gemaakt. Deze uitzending heeft de naam RadioWereldFM gekregen en is ook te beluisteren via het internet. Klik HIER om de uitzending te beluisteren terwijl je rustig verder leest/surft

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.