Kort nieuws op maandag 12 februari 2001

08.00 uur

Holland Media Groep, het bedrijf achter RTL 4 en 5, Veronica en Veronica FM, gaat zijn organisatie ingrijpend wijzigen. Het mediabedrijf, dat in handen is van de Luxemburgse RTL Group, wil beter kunnen inspelen op veranderingen in de markt.Het directieteam wordt met twee leden uitgebreid tot tien.

De gemeente Apeldoorn wil in het nieuwe bestemmingsplan voor het antenneterrein Radio Kootwijk de hoogte van de masten en de hoeveelheid masten nauwkeurig vastleggen. In het huidige bestemmingsplan heeft de grond de bestemming antenneterrein, maar daarin staat niets over maximale hoogtes. Vandaar dat Delta Radio 171 een aanvraag voor vier 320 meter hoge masten kon indienen bij de gemeente Apeldoorn. Lees hier verder

De commerciële radiozenders Sky Radio 100.7 FM, Radio 538, Radio 10 FM, Noordzee FM, Classic FM en Business Nieuws Radio hebben gezamenlijk de internetsite ‘www.stopdeveiling.nl’ gelanceerd. Door middel van radiocommercials op de commerciële radiozenders worden de ruim 12 miljoen luisteraars van commerciële radio onder andere opgeroepen om via de internetsite hun ongenoegen kenbaar te maken. www.stopdeveiling.nl

Het weekblad Panorama hoeft zijn jongste editie met een groot verhaal over de verjongingskliniek van Vanessa (Connie Breukhoven) niet terug te halen bij de abonnees en uit de winkels. Dat heeft de president van de rechtbank in Amsterdam vrijdag in kort geding bepaald. Lees hier verder

3FM nieuws: Sander de Heer was zondag morgen nog aan het bijkomen van de nu al carnavalskraker wie bent u ? en dus nam invaljock nr.1 van 3FM zijn programma over, Gerard Ekdom.

SBS 6 wil niet dat er vliegtuigen boven het MECC vliegen tussen september en november als daar de voorbereidingen plaatsvinden van Domino Day 2001 op 16 november. De omroep wil daarom met Maastricht Aachen Airport praten over het tijdelijk omleiden van vliegverkeer. De deelnemers willen op 16 november een nieuw wereldrecord van ruim 3,7 miljoen vallende stenen vestigen. SBS 6 zendt de recordpoging live uit.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Vanaf zondag heeft de vaderlandse televisie er een nieuwe columnist bij: Willem van Oranje. Na vierhonderd jaar van zwijgen zal de Vader des Vaderlands opstaan uit zijn Delftse praalgraf om voor de VPRO-televisie wekelijks zijn mening te geven over wat er van Nederland is geworden. Televisiekomiek Wim de Bie, die de rol van Oranje vertolkt, houdt van snel en improviserend programma’s maken. Daarom gooit hij in zijn nieuwe reeks van acht afleveringen De bühne van De Bie wederom het roer om, en komt hij met een historisch kostuumstuk over Oranje. Lees hier verder

Een populair Braziliaans radiostation zendt niet langer muziek uit van de Canadese zangeressen Caaline Dion, Alanis Morrisette en Shania Twain. De boycot is een gevolg van een ruzie over de gekkekoeienziekte. Canada weigert vlees uit Brazilia te importeren omdat het met BSE besmet zou zijn. De Brazilianen zijn razend en boycotten daarom Canadese producten.

Dieuwertje Blok (43) stopt aan het eind van dit televisieseizoen (begin juli) met het presenteren van Ontbijt TV van de KRO. Ze wil stoppen nu ze het nog leuk vindt, aldus de omroep vrijdag. Blok is sinds 17 oktober 1994 een van de gezichten van de ochtendrubriek.

Radio Tales is een serie hoorspelen die uitgezonden werden door NPR (National Public Radio) in de V.S. en die veel prijzen gekregen heeft. Bij MP3 kan je naar enkele van die luisterspelen euhm… luisteren dus: “Beowulf”, “The invisible Man”, “Sleepy Hollow”, “The Mummy” en vele andere. Lees hier verder

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de grote muziekbedrijven, zoals BMG Entertainment, EMI en Universal Music Group, om te zien of er waarheid berust in de verhalen over kartelvorming en het kunstmatig hooghouden van de prijs voor CD’s die in Europa verkocht worden. De platenindustrie staat momenteel al onder erge druk van muziekdownloadsites zoals Napster. http://www.napster.com

En nog wat lekkers voor de muziekfan: een gratis stukje software dat tegelijkertijd een browser en een zoekinstrument is, speciaal ontworpen voor de speurtocht naar MP3’s op het internet. Gewoon de naam ingeven van de song, de artiest, of het album dat je zoekt, en daarna zoveel MP3-zoekmachines aanduiden als je zelf wil. Resultaat gegarandeerd! The Real MP3 Finder (versie 5.3) is slechts 1708k groot en beste vriendjes met zowel Windows 95, 98, en NT. Downloaden doe je op dit adres: The Real MP3 Finder Lees hier verder

De strijd om de voetbalrechten is nu volledig losgebrand. Behalve SBS 6 heeft ook de Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Veronica) haar zinnen gezet op Eredivisie-voetbal. De Eredivisie NV wil af van het monopolie van de NOS, door de rechten van samenvattingen te verdelen over meerdere zenders.

Jury negeert harde nieuwsfoto’s Fotografen moe van concurrentie met televisie. De hoofdprijs van World Press Photo is dit jaar gewonnen door de Amerikaanse freelancer Lara Jo Regan. Haar foto, gemaakt voor Life Magazine, laat een moeder en haar kinderen zien in hun huis in Texas – Amerikanen die niet voorkomen in het officiële bevolkingsregister. Lees hier verder

Trijntje Oosterhuis, Kane en Zuco 103 zijn de artiesten die dit jaar op 5 mei langs diverse bevrijdingsfeesten toeren en daar optreden. Zij gaan elk langs vier festivals en worden naar verwachting met helikopters van de luchtmacht vervoerd. Het thema van 5 mei 2001 is ‘Vrijheid is leven zonder angst’, zo heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdag laten weten.

Afgelopen week is bekend geworden dat de vorig jaar uitgebrachte cd Fox Kids Hits platina is geworden. Op deze cd staan onder meer hits van Jody Bernal (Que Si, Que No), K3 (Heyah Mama), Girl Thing (Last One Standing), Backstreet Boys (Show Me The Meaning) en Britney Spears (Oops, I Did It Again). De CD is speciaal samengesteld voor kids van 6 tot 10 jaar en is een samenwerkingsverband tussen de muziekmaatschappij BMG Nederland en de populaire tv-zender FoxKids. Deze kids-zender is met programma’s als Eek The Cat, Pokemon, Digimon, Power Rangers en Spiderman de best bekeken zender door iedereen onder de 10 jaar.

De Telegraaf meldt dat de Eredivisie N.V. de samenvattingen van de Eredivisievoetbalwedstrijden liever onderbrengt bij SBS6 dan bij Studio Sport. Canal + zou de huidige live wedstrijden mogen behouden. Volgens De Telegraaf blijkt dit uit een nog vertrouwelijk rapport.

Napster (www.napster.com) blijft inspireren. De site Silentfiles.com heeft aangekondigd met een anonieme versie van het uitwisselingssysteem te komen. Het bedrijf zou binnenkort een nieuw programma lanceren waarmee iedereen anoniem bestanden kan uitwisselen. Surfers kunnen met dit programma praktisch ‘elk type bestand anoniem krijgen’ van gedeelde servers, zo meldt de site. Silentfiles.com geeft gebruikers ook een tijdelijke opslagplaats van 500 MB om bestanden te bewaren, zodat de bestanden later gedownload kunnen worden.
www.scour.com gold ooit als grootste concurrent van het trendsettende Napster, maar de door de entertainmentbranche aangespannen rechtszaken werden het bedrijf fataal. Toch zit er een doorstart in de pijp. De firma CenterSpan Communications kocht het failliete Scour in december vorig jaar. Toen al kondigde CenterSpan aan dat ze van Scour een legale dienst wilde maken.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de grote muziekbedrijven, zoals BMG Entertainment, EMI en Universal Music Group, om te zien of er waarheid berust in de verhalen over kartelvorming en het kunstmatig hooghouden van de prijs voor CD’s die in Europa verkocht worden. De platenindustrie staat momenteel al onder erge druk van muziekdownloadsites zoals.

In de nieuwe, met roodleren kussens behangen studio van Radio 538 is Dennis Ruyer bezig aan het laatste uurtje van zijn dagelijkse programma Greatest Hits. Achter een zee van knopjes en schuifjes laat hij platen naadloos in elkaar overlopen. Madonna’s Music knalt uit de boxen en onderwijl voert hij lollige gesprekjes met luisteraars. Om hem heen staan vier jongens verlegen en vol bewondering toe te kijken. De 20-jarige Jules van de Limburgse zender Maasland FM glimt: ‘Stond ik daar maar alvast.’Lees hier verder

Internet en mobiele telefonie komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe portal www.mobilezone.nl. Alles wat op deze site te beleven is, heeft een link met de GSM. Zo vind je er een WAP-portaal, beltonen, e-cards en diverse games. Via de chatbox kun je chatten op de site maar ook via de GSM. Binnenkort is het zelfs mogelijk om een internetchat voort te zetten op je mobiele telefoon. Ook leuk is de datingservice. Op de site laat je een advertentie achter, eventueel met audio of video. Wanneer je ideale date gevonden is, krijg je via je telefoon bericht.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten