Headlines uit de krant: woensdag 4 mei

Presentator Frits Bom gaat het televisieprogramma De Vakantieman presenteren op de commerciële televisiezender RNN7. De zender is nu alleen te zien in Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid, maar wil vanaf 1 januari 2006 in elke huiskamer in Nederland digitaal binnenkomen.

De directie van de zender heeft voor Bom gekozen, omdat hij een “echte Rotterdammer is”. Dat heeft directeur L. Houkamp dinsdag bekendgemaakt. Bom maakte eerder midden jaren negentig hetzelfde programma voor RTL4. De televisiezender waar RNN7 vanaf volgend jaar mee wil concurreren. Ook hopen de 65 makers, 25 betaalde krachten en de rest vrijwilligers, in dezelfde vijver als SBS6 te vissen. Lees verder

UMTS
UMTS-licentiehouders beginnen zich zorgen te maken over hun UMTS-dekking vanwege een groeiend verzet tegen antennes. Steeds meer bouwvergunningen worden na protesten ingetrokken of helemaal niet afgegeven. “De roll-out is er inderdaad niet soepeler op geworden door het verzet tegen plaatsing van antennes door vermeende gezondheidsrisico’s”, aldus de woordvoerder van KPN. Concrete problemen met dekking van UMTS zijn er momenteel nog niet, volgens KPN. Het bedrijf weigert cijfers te verstrekken over het aantal antennes waarover procedures lopen of waarvan de plaatsing wordt opgehouden door gemeenten en verenigingen. “Dat is concurrentiegevoelige informatie.” Lees verder

538
Froukje de Both is opnieuw single. Zag ze een jaar geleden na drie jaar haar relatie met cameraman Thomas stranden, onlangs verbrak ze de relatie met Sander, de jongen op wie ze vlak na de breuk verliefd werd. De sympathieke actrice/dj vierde op 20 april in een café vlak bij haar huis nog wel haar 33e verjaardag in het bijzijn van haar vriendje. De twee leerden elkaar kennen tijdens de opnamen van een BNN-filmpje. Lees verder

Commissariaat
De NOS eist via het Commissariaat voor de Media dat de omroep alsnog beelden van het eredivisievoetbal mag uitzenden. Die uitzendrechten zijn in december door de gezamenlijke voetbalclubs verkocht aan Talpa, het mediabedrijf van John de Mol. Maandag belegt het Commissariaat een besloten hoorzitting over de kwestie. Dat heeft een woordvoerder van het commissariaat vanmorgen bevestigd. Volgens het commissariaat wil de NOS een beroep doen op het voorkeursrecht dat is vastgelegd in de Mediawet en verschillende verwante besluiten. Daarin staat dat de NOS in staat moet worden gesteld actuele sportverslaggeving te verzorgen van beker- en competitievoetbal. Hoe dat recht precies geïnterpreteerd moet worden, is nog niet duidelijk, aldus woordvoerder Bijvank van het commissariaat. Lees verder

Multikabel
Ook de Noordhollandse kabelaar Multikabel komt met aanbod van één pakket voor de digitale omroep, internet en telefonie. Onder de naam ‘Entree Bundel’ komt dit alles-in-één pakket op de markt in de gebieden waar Multikabel actief is. Het ’triple play’-aanbod met analoge/digitale televisie, een vaste internetverbinding en het abonnement voor telefonie kost 39 euro per maand. Lees verder

Jack
Het rumoer rond de overstap van Jack Spijkerman naar Tien en het als gevolg daarvan stopzetten van Kopspijkers heeft de VARA tot dusver honderden leden gekost. Dat vertelde een VARA-woordvoerder dinsdag. Verleden week maakte de presentator van het populaire Nederland 3-programma bekend dat hij wil verkassen naar Tien, de nieuwe zender van John de Mol. De VARA wil hem echter niet laten gaan en houdt hem aan zijn nog doorlopende contract. Als gevolg van het conflict besloot de omroepleiding de resterende Kopspijkers-afleveringen van het lopende tv-seizoen niet uit te zenden. Lees verder

Award
De Webby Awards zijn bekendgemaakt en de BBC is de grote winnaar. BBC News Interactive won zowel de Webby Award als de publieksprijs is de categorie ‘beste nieuws’. De OneMusic site van dezelfde omroep haalde twee prijzen binnen in de categorie ‘muziek’. Lees verder

Koppie
Bijna drie miljoen kijkers is hun vaste baken op zaterdagavond, Kopspijkers, ontnomen. Met dank aan VARA-voorzitter Vera Keur als uitvloeisel van haar conflict met Jack Spijkerman. Wie is deze vrouw? ,,Ik ben een mens van afspraken nakomen”, zei ze vijf jaar geleden in deze krant. En ook: ,,Contracten worden hier uitgediend.” Zo niet, en dat weet Jack Spijkerman inmiddels, dan stapt ze naar de rechter. De overstap van Spijkerman naar de zender Tien is voor Vera Keur (51), van huis uit juriste, allerminst een gelopen race. Lees verder

UPC
Minister Brinkhorst doet voorlopig niets tegen de tarieven van UPC. Hij wil eerst onderzoek van de NMa en OPTA afwachten. Dat schrijft de minister van Economische Zaken in antwoord op vragen van de Tweede-Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Kees Vendrik (GroenLinks). De uitkomsten van het onderzoek van de NMa naar de tarieven van UPC (en Casema) zullen deze zomer verschijnen, de conceptbesluiten van de OPTA komen in mei. Gerkens vindt dat Brinkhorst meer haast moet zetten achter de onderzoeken. “De resultaten hadden er al lang moeten zijn.” Het SP-kamerlid zegt ‘verbolgen’ te zijn over de opstelling van de bewindsman. “Ik snap dat hij terughoudend is en de resultaten van de onderzoeken wil afwachten, maar hij kan toch zelf ook wel een mening formuleren? Deze antwoorden zijn bijna beschamend.” Lees verder