Search
Close this search box.

Haarlem: advies voor Exit, WDR 3, France Culture en Arrow 90.7

De Programmaraad Haarlem heeft op 8 december 2004 besloten welke radiozenders vanaf 1 juli 2005 tot 1 juli 2006 jaar verplicht op de omroepnetwerken in Haarlem moeten worden doorgegeven. Het gaat om: Arrow 90.7 FM/smooth jazz, Arrow Rock Radio, AWBC Tamara, BBC World Service, BNR Nieuwsradio, Classic FM, Concertzender, Exit Radio, France Culture, ID&T Radio, Kink FM, Laser FM, Radio 538, RTL FM, Studio Brussel, VRT Klara, WDR 3 en Yam FM.

De Programmaraad heeft zwaarwegende adviesbevoegheid over het wettelijke basispakket van 25 zenders, inclusief de must-carry zenders. Door de toevoeging van ID&T en WDR3 aan dit pakket, raken Colorful en WDR4 hun gegarandeerde doorgifte in Haarlem nu kwijt. Voor een groot aantal andere zenders, waaronder BBC 1 t/m 4, WDR 1,2,4 , en onder andere Sky Radio, Noordzee FM, Radio 10 Gold en Yorin geldt dat UPC mag beslissen of deze zenders kunnen blijven. Dit geldt dus ook voor de frequentie van Colorful waarop inmiddels FunX zou moeten gaan uitzenden. UPC geeft 41 zenders door in Haarlem en als zij een of meer zenders moet schrappen om plaats te maken voor een nieuw geadviseerd station is de kans het grootst dat daarvoor buitenlandse omroepen die de laatste jaren niet (meer) werden geadviseerd van de kabel moet(en) verdwijnen omdat UPC logischerwijs een voorkeur heeft voor betalende (Nederlandse) aanbieders.
 
Programmaraad Haarlem meldt het volgende op hun site over de manier van opstellen van het advies:
 
“Startpunt in de besluitvorming was het formuleren van een zogenaamd profiel. Dat profiel deelt de verschillende typen zenders in categorien in. De omvang van de categorien wordt bepaald op basis van de verhouding van een categorie tot het totale aanbod. Tevens is gekeken of het pakket in zijn geheel voldoet aan de wensen van de abonnees en de wettelijke eisen.”
 
De keuzes zijn volgens de raad zijn verder gebaseerd op landelijke luistercijfers, regionale onderzoeken in opdracht van UPC, informatie van de zenders zelf en reacties van de abonnees met name betreffende WDR3 die was verdwenen.
 
De keuze voor France Culture is mede ingegeven door een uitspraak van het Commissariaat van de Media in een zaak tegen UPC die door deze programmaraad werd aangespannen. De uitkomst hiervan was dat er voor UPC geen beletsel moet zijn om France Culture door te geven.
 
Onlangs kwam Programmaraad Haarlem nog in het nieuws op deze site in verband met mogelijke belangenverstrengeling van een lid in deze raad, dat vrijwillige werkzaamheden verrichte voor Exit Radio. Mede naar aanleiding van deze berichten hebben er intussen personele wijzigingen plaatsgevonden in de raad om te voorkomen dat UPC het nieuwe advies eventueel naast zich neer zou kunnen leggen omdat het niet volgens de regels zou zijn samengesteld. [JHV/Radio.NL]