Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van november

Radio.NL plaatst elke eerste week van de maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren.

De ondergang van DAB
De organisatie WorldDAB heeft voor het eerst de zogenaamda AAC+ codec geaccepteerd voor DAB. De huidige standaard die langzaam geïntroduceerd wordt in Nederland is sterk verouderd. We gebruiken momenteel de MP2-standaard waardoor er weinig stations landelijk uit kunnen zenden en dan ook nog eens in slechte kwaliteit. AAC+ kan dat oplossen, maar het probleem is dat de huidige DAB-ontvangers niet met de nieuwe standaard overweg kunnen. Vooral in het Verenigd Koninkrijk is dat een probleem, want in dat land zijn al miljoenen ‘oude’ apparaten verkocht.

De transfertombola
Michiel Bicker Caarten stopt per 1 januari als hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Hij was al vanaf het begin werkzaam bij de zender. Overigens zijn er nog meer mensen die stoppen met hun huidige functie. TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd lag al een tijdje onder vuur en besluit nu om zijn conclusies te trekken. Frank van Pamelen was eerder dit jaar benoemd als presentator van Vroege Vogels op Radio 1, maar hij houdt het vanaf januari voor gezien. Hij verving de eerder dit jaar gestopte Ivo de Wijs. Ook Rob Baas, de directeur van RTV Drenthe, houdt het voor gezien. De 20-jarige platenbaas Stacey Rookhuizen gaat een radioprogramma maken op Kink FM. In Dutch Delight zullen alleen maar onbekend Nederlands muzikaal talent te horen zijn. Maartje van Weegen gaat naar Radio 4 en legt daarvoor haar functie als NOS-verslaggever voor het koninklijk huis neer.

Uitgesproken
Robert Feller was het eerste directielid van Yorin FM die zich uitliet over de ondergang van de zender. Volgens hem verstoorde iemand als Rob Stenders de eenheid bij de zender. “Bij het starten van ‘het nieuwe Yorin FM’ was de gedachte dat je grote namen nodig had om goed te kunnen scoren. Er is veel werk van gemaakt om bekende DJ’s binnen te halen en dat lukte ook. Het probleem was dat er DJ’s waren die heel erg veel vrijheden kregen om hun programma te maken. Als je als station bijvoorbeeld zou besluiten om geen muziek van voor 1980 uit te zenden, draaide iemand met vrijheid vervolgens Al Green of Carole King.”

Stenders kwam deze maand ook aan het woord en hij had een andere lezing. “Het was één zender met hopelijk één visie. Dat het niet helemaal geworden is heeft dan te maken met een paar factoren. 3FM is in het hele land te ontvangen en Yorin FM in iets meer dan de helft. Dat scheelt al fors. We zwalkten nogal van links naar rechts en waren niet echt duidelijk in wat we nou waren. Elke maand waren we weer een ander stationnetje. Wat mijn eigen programma Stenders Vroeg Op betreft had ik in die periode veel gezeik met mijn gezondheid. Met name een redelijk lange absentie vanwege knobbeltjes op mijn stembanden zorgde niet voor gewenste continuïteit en dat is ’s ochtends belangrijk.”

Kort nieuws
RTL FM wordt tijdelijk omgedoopt tot RTL FM presents Sky Radio The Christmas Station. Het is nog steeds onduidelijk wie RTL FM over gaat nemen. – Erik de Zwart is de nieuwe voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40. Hij volgt Lex Harding op. – Uruzgan FM gaat met kerst live vanuit Afghanistan uitzenden. De publieke zender voor de Nederlandse militairen in Afghanistan treedt daarmee in de voetsporen van Radio Veronica dat al eens naar Irak ging. – De regionale zender Rebecca FM wordt omgedoopt tot City FM. Er bestaat al een station van dezelfde eigenaar in de Randstad met die naam. – De Kiesraad doet aangifte tegen Caz!. Middagjock Timur Perlin had namelijk de luisteraars opgeroepen om hun stemkaarten op te sturen naar de zender. – Nationaal FM is uit de lucht omdat het schulden heeft bij HOT Radio. Van die zender huurde Nationaal FM haar etherfrequenties.

De luistercijfers
Sky Radio is de grootste stijger in de meting over september en oktober, want het non-stop station gaat met 0,6 omhoog naar 10,0%. Radio 1 moet een half procent inleveren en Radio 10 Gold gaat 0,4 achteruit. Dat percentage gaat Radio Veronica juist omhoog. 100%NL is nieuw in deze meting en zorgt ervoor dat Kink FM en BNR Nieuwsradio niet meer de slechtst beluisterde zenders van het land zijn. 100%NL heeft namelijk 0,3% gescoord. De top 3: Radio 538 (11,9%) – Radio 2 (10,8%) – Sky Radio (10,0%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.