Kort nieuws op maandag 26 februari 2001

07.00 uur

De nieuwe jongerenzender ME begint een 24-uurs tv-kanaal achter de decoder. Eigenaar HMG gaat op het kanaal voorlopig één programma uitzenden, Starmaker, dat het paradepaardje moet worden van ME. Dat zei bestuursvoorzitter Dick van der Graaf van HMG vrijdag bij de presentatie van ME. De zender heet nu nog Veronica, maar met ingang van 2 april verandert dat in ME. De naamsverandering was nodig omdat de vereniging Veronica opstapte als aandeelhouder van HMG. Lees hier verder

Alles wordt anders, alles wordt multi-mediaal en we gaan de jonge kijkers helemaal terugwinnen, zegt Dick van der Graaf, CEO van de Holland Media Groep (HMG). Volgens hem krijgt Veronica, nadat het op 2 april wordt omgedoopt tot ME, “een totaal ander gezicht”. Voorlopig blijft veel bij het oude. De van Veronica bekende programma’s en presentatoren blijven het gezicht van ME bepalen. Het kanaal blijft hetzelfde. Gisteravond werden wel de nieuwe kleuren (appelgroen en lichtblauw), het nieuwe logo (een zwart gekaderd vierkant met drie ronde en één scherpe hoek en daarin het woord ‘ME’) en vooral de nieuwe ‘mentaliteit’ onthult. Lees hier verder

Veronica gaat ‘ME’ heten. De afgelopen weken kon je na zo’n opmerking op veel onbegrip en verwarring rekenen. Mie, Veronica? Heb je het over vermoeidheidsziekte, politie-eenheden of haal je het voortaan bij de Chinees? Aan die verwarring wil Veronica de komende weken een einde maken, want iedereen – althans iedereen tussen de 20 en 34 jaar – moet op 2 april aanstaande weten dat zijn favoriete programma’s voortaan te vinden zijn bij ME, en wel daar op de afstandsbediening waar nu nog Veronica schuilt. Lees hier verder

3FM Nieuws: Aanstaande dinsdagochtend, 27 februari 2001, zal in het programma PyjamaFM de tatoeage (3FM logo) gezet worden bij de winnaar van de finale Toby. Het programma van Raymond Hagedoorn is te horen tussen 01.00 en 03.00 uur op 3FM.

Toby is 20 jaar, scholier en wil de tatoeage op zijn bil gezet krijgen. De tatoe zal tijdens het nachtprogramma gezet worden in de studio van 3FM.

3FM Nieuws: Vandaag wordt er niet gedacht aan Henk op 3FM, maar aan Rene Kint. Ook Corne Klijn is er deze week even niet, het programma wordt door Edwin Diergaarde waargenomen.

Via het kabelnet van Essent Kabelcom voor de provincies Brabant en Limburg is de Nederlands-Vlaamse TV-zender H.O.T. (Home Order Television) via kanaal 21+ (572.00 MHz) nu te ontvangen.

Tevens is er een nieuwe radiozender erbij gekomen in het pakket. Het gaat om de radiozender Colorful Radio, te ontvangen op frequentie 102,1 MHz, uiteraard in stereo.

Het Amerikaanse televisie-station ABC maakt een verfilming van het dagboek van Anne Frank. Dat heeft een woordvoerder van de Anne Frank Stichting bekendgemaakt. De opnames worden gemaakt in Praag, waar replica’s van Amsterdamse grachtengevels zijn gebouwd. De productie zal vier uur duren en in het voorjaar in twee delen worden uitgezonden op de Amerikaanse televisie. De rol van Anne Frank zal worden gespeeld door de 13-jarige Hannah Taylor Gordon, die werd gekozen uit 1200 kandidaten. De Anne Frank Stichting zegt blij te zijn met het project en verwacht dat daardoor nog meer Amerikanen het Achterhuis in Amsterdam zullen komen bekijken.

Het Engelse voetbal heeft een nieuwe mega-deal afgesloten over de tv-rechten. Donderdag bereikte de Engelse voetbalbond (FA) een akkoord over de buitenlandse uitzendrechten. Voor de komende drie jaar wordt daar een bedrag van ongeveer 616 miljoen gulden.

Speciaal voor haar leden organiseert de KRO cursussen radiomaken voor vrijwilligers van lokale en speciale omroepen. De cursussen zijn praktijkgericht en daarom geschikt voor mensen die zelf radioprogramma’s maken. Er wordt gewerkt in workshops en er zal extra aandacht besteed worden aan creatief radiomaken. Aan de cursussen werken onze eigen KRO-redacteuren en -presentatoren mee, onder wie Stefan Stasse, Ron Kas en Egbert Hermsen. Deelnemers ontvangen een certificaat van de KRO. Over enkele uren zullen we hier meer over vertellen via het media nieuws.

De mobiele telecombedrijven Versatel en Telfort hebben niet onderling samengespannen om de veiling van UMTS-licenties te beïnvloeden. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na een eigen onderzoek. De Nma vermoedde dat de twee bedrijven hadden afgesproken om samen te werken bij de UMTS-veiling. Daardoor zou de veiling veel minder opleveren. De veiling heeft inderdaad minder opgebracht dan het kabinet destijds verwachtte, maar voor een samenwerking die tegen de Mededingingswet indruist,. zijn geen bewijzen gevonden.

Kabinet zoekt naar alternatief voor radioveiling. Er komt een onderzoek naar alternatieven voor de veiling van frequenties voor commerciële radiozenders. Het kabinet wil daarmee uit de impasse raken die deze week ontstond toen de gehele Tweede Kamer de veiling bleek af te keuren. Premier Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad dat het onderzoek een idee was van verantwoordelijk staatssecretaris M. de Vries (Verkeer en Waterstaat, VVD). Het onderzoek naar alternatieven voor het bij opbod verkopen van de frequenties, waarvan de licentie dit najaar afloopt, zal worden geleid door “een driemanschap” onder leiding van voormalig KLM-topman P. Bouw. Lees hier verder

Commissie bekijkt nu verdeling frequenties ‘Staatssecretaris heeft geluisterd naar wens Kamer’ Een driemanschap onder leiding van voormalig KLM-directeur Bouw gaat op zoek naar een alternatief voor het veilen van FM-frequenties voor de commerciële radio. Het kabinet heeft vrijdag besloten dat deze commissie alle partijen zal horen en over twee weken verslag zal uitbrengen. Het kabinet is gezwicht voor de Tweede Kamer. Die bleek donderdag unaniem tegen veilen te zijn en droeg een tegenstribbelende VVD-staatssecretaris De Vries van Verkeer op met een alternatief te komen voor de verdeling van de frequenties. ‘De staats secretaris heeft geluisterd naar de Kamerbrede wens’, zei premier Kok na het wekelijks kabinetsberaad. Lees hier verder

Erik de Zwart was de afgelopen weken vrijwel dagelijks in het nieuws. Via een zeer succesvolle publiekscampagne toonde hij ten overvloede aan dat Haagse politici doorgaans zeer zwakke knieën hebben. Via de commerciële zenders wisten hij en zijn medestanders enkele honderdduizenden luisteraars te activeren tegen het regeringsvoornemen de commerciële zenders te veilen. Lees hier verder

Onrust in de ether. Een auto met slippende remmen. Zo luidt een treffende karakteristiek van het Nederlandse omroepbestel. Hij is al weer tien jaar oud en sloeg op de publieke omroep, maar heeft een hardnekkig leven. Zo blijkt weer eens in de Tweede Kamer, die te hoop is gelopen tegen de voorgenomen veiling van etherfrequenties voor commerciële radiostations. Lees hier verder

De Duitse zenders ZDF en ARD hebben niet voldoende geld om de eindronde van het WK voetbal in 2002 te laten zien. De Kirch-Gruppe, die de rechten voor dit toernooi in handen heeft, zal moeten zoeken naar een andere oplossing. Andere mogelijke kanshebbers voor de wedstrijden in Japan en Korea zijn de commerciële zenders RTL en SAT 1. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Duitse televisie, dat een WK niet wordt uitgezonden op de publieken.

De musici van het Radio Symfonie Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Radio Kamer Orkest hebben dit weekeinde actie gevoerd tegen het schrappen van 72 arbeidsplaatsen. De omroepmuzikanten deelden pamfletten uit waarin bezoekers worden opgeroepen staatssecreatris Van der Ploeg van Cultuur te bellen, faxen of e-mailen. Ze hopen dat de staatssecretaris van het voorstel afziet.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Door opnamen te maken aan de verkeerde kant van de spoorbomen, heeft een cameraman vrijdag in Oudenbosch voor 12 minuten vertraging gezorgd op de lijn Roosendaal-Den Haag. Volgens een woordvoerder van de NS is het “niet onwaarschijnlijk” dat de kosten verhaald zullen worden op de man.

Een aantal Nederlandse filmhuizen vindt de nieuwe filmkeuring ingewikkeld en vreest met hogere advertentiekosten te worden opgezadeld. Het Nicam, een instituut voor onder meer filmkeuring, wil via de Kijkwijzer gedaan krijgen dat bioscoopexploitanten met symbolen aangeven of een film geweld, seks, grove taal, drugsgebruik, angst of discriminatie bevat. Sinds donderdag voorziet het Nicam films bijvoorbeeld van een spin (angst) of een vuist (geweld). Met dergelijke symbolen wil het instituut, de opvolger van de Filmkeuring, vooral ouders informeren. Een aantal filmhuizen vreest echter financieel te moeten opdraaien voor de vermelding van de symbolen in de filmladder, de agenda voor filmhuizen. Lees hier verder

NA TV-BABES NU TV-HUNKS – De heren komen al enkele jaren grondig aan hun trekken met sites als TVBabes.com. Nu dan is er ook eens aan de dames gedacht: onlangs lanceerden de makers van TVWeb (AKN) de webstek TV hunks. Zoals de naam doet vermoeden is deze site geheel en al gevuld met de puikste TV-mannen van Nederland. Info, foto’s en links zijn troef, maar ook kan je je kennis testen met de Hunk-quiz. Bezoekers kunnen de ‘hunks’ bovendien kritisch beoordelen: ‘aardig’, ‘niet verkeerd’ of ‘superhunk’. Een optie ‘afstotelijk’ ontbreekt.

Vooral de enorme aantallen tv-spotjes voor mobiele telefonie van telecombedrijven als KPN en Libertel, internetaanbieders als World Online en internetwinkels als Letsbuyit hebben afgelopen jaar de reclamebestedingen op televisie met 14 procent omhoog gestuwd tot 1,6 miljard gulden. Dat heeft brancheorganisatie SPOT vanmiddag bekend gemaakt. In SPOT zijn niet alleen de grote drie (publieke omroep, RTL en SBS) vertegenwoordigd, maar ook kleinere zenders als Discovery. Lees hier verder

NL Net is het dagelijkse tv-programma met een selectie items uit de regio. Het programma is iedere middag op Nederland 1 te zien. Welke onderwerpen vandaag aan bod komen, kan de surfer op de internetpagina’s bekijken.

Telecomwaakhond Opta onderzoekt of ongevraagde reclame via SMS wettelijk kan worden verboden. Een woordvoerder heeft dit vrijdag gezegd. De boodschappen die ongevraagd op het scherm van mobiele telefoons verschijnen zijn velen een doorn in het oog. Meestal zijn de afzenders exploitanten van sekslijnen.

Donderdagnacht zijn in Los Angeles de Grammy’s voor de 43e maal uitgereikt, de belangrijkste prijs van de Amerikaanse muziekindustrie. De omstreden rapper eminem kreegt 3 prijzen, waaronder die voor het rap-album van het jaar. Steely Dan kreeg de prijs voor het album van het jaar. Song van het jaar is van U2, Beautiful Day.

SBS6 laat het tijdstip waarop de omroep het praatprogramma van Jerry Springer uitzendt, afhangen van de uitkomsten van het nieuwe classificatiesysteem NICAM. Dat systeem voorziet films en fictieprogramma’s van waarschuwingstekens en leeftijdsaanduidingen. Daaraan zijn ook uitzendtijdstippen gekoppeld. Het systeem treedt 17 maart in werking. Lees hier verder

Radio Excellent en de Darling Market geven 50 toegansbewijzen weg voor het concert van Lee Towers op 11 maart. Vanaf volgende week maandag zijn er in het programma Excellent schaft met u mee tussen twaalf en twee(dat dagelijks tussen twaalf en twee wordt uitgezonden) kaarten te winnen voor het concert van Lee Towers. Het enige wat je hoeft te doen is bellen naar 015- 310 60 49 en dan je naam en adres inspreken en de kaarten worden per omgaande naar je verstuurd. Emailen kan ook info@radioexcellent.nl

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email