Zoek
Sluit dit zoekvak.

Napster verboden: geen paniek

Met de uitspraak van de Amerikaanse rechter is het voortbestaan van het populaire computerprogramma Napster uitermate onzeker geworden. Tienduizenden muziekliefhebbers zijn inmiddels op zoek naar een vergelijkbare internetdienst, voor het geval Napster straks voorgoed uit de ‘lucht’ gaat. Moeilijk te vinden? Nee hoor, er zijn namelijk zo’n ruim 200 (!) alternatieven.

Napster maakt het voor computergebruikers met een internetaansluiting mogelijk onderling muziek uit te wisselen. Da’s reuze handig én gezien de prijs van een cd goedkoop. De platenmaatschappijen zijn hier echter wat minder blij mee. Ze menen door Napster omzet mis te lopen en sleepten het jonge bedrijfje voor de rechter. Dat laatste betekent binnenkort vrijwel zeker einde oefening voor Napster.
Er waren al langer alternatieven voor het populaire programma, maar Napster was verreweg het populairst. Gebruikers van de software hadden op elk moment van de dag keuze uit zo’n anderhalf miljoen muziekbestanden. Eén druk op de knop en je haalt de gewenste titel binnen op je computer. Napster maakte echter één fout: zodra een gebruiker het programma opstart, worden de titels van de liedjes die hij op zijn computer heeft staan naar de centrale database van Napster gestuurd.

Elke gebruiker zoekt vervolgens in die database, maar haalt het gewenste lied uiteindelijk direct bij een andere gebruiker op. Om een lang en technisch verhaal iets korter te maken: vervalt de centrale database, dan heb je niet zo gek veel meer aan Napster. Gelukkig hadden andere programmeurs dat ook door en al gauw na de lancering van Napster doken er soortgelijke programma’s op, maar dan zónder database die door een rechter verboden kan worden. Op het moment dat de gebruiker een liedje zoekt, gaat de software bij alle aangesloten gebruikers kijken of die titel op de computer staat. Als dat zo is, kan het liedje binnengehaald worden.

Tijdens onze zoektocht naar Napster-varianten, komen we uit bij een Nederlands bedrijfje: FastTrack, gevestigd in Amsterdam en opgericht door de 35-jarige Zweed Niklas Zennström. Het door FastTrack ontwikkelde Kazaa is een van de 200 Napster-achtige programma’s die er momenteel in omloop zijn.
“We hadden al snel door dat Napster in de problemen zou komen”, legt Zennström uit. “Onder meer door de centrale database, maar natuurlijk ook doordat de muziekindustrie er tegen in opstand zou komen. Wij pakken het daarom ook iets anders aan, bijvoorbeeld door met de platenmaatschappijen en de Buma/Stemra in gesprek te gaan en te proberen een regeling te treffen.”

Momenteel is Kazaa nog net zo illegaal als Napster, maar als het aan Zennström ligt, duurt dat niet lang meer. “We hebben een voorlopige overeenkomst met Buma/Stemra, die we nog verder gaan uitwerken. Uiteindelijk zal het er dan op neerkomen dat je met Kazaa beperkt gratis liedjes binnen kunt halen. Neem je een abonnement, dan mag je onbeperkt en tevens legaal muziek downloaden.

Overigens ondersteunt het programma ook plaatjes en filmpjes. Alle digitale bestanden die gebruikers met elkaar willen uitwisselen, kunnen uitgewisseld worden.”

En toch zal het illegale ‘ruilen’ van muziek nooit helemaal verdwijnen, denkt ook Zennström. “Er zal altijd een deel underground blijven, maar dat heeft ook weer nadelen. Die diensten zijn dan weliswaar gratis, maar bieden geen ondersteuning of garanties. Uiteindelijk is de consument ook best bereid te betalen, maar de hoge prijzen van cd’s krijg je er natuurlijk nooit doorheen. Dat hoeft trouwens ook niet, want door op deze manier te distribueren, hóeft een compleet album ook helemaal geen 45 piek te kosten. De kosten zijn veel lager en daar kan de consument van profiteren, terwijl de artiesten en platenmaatschappijen nog net zo veel blijven verdienen als eerst.”

Hoewel de muziekindustrie anders beweert, denkt een groot deel van de experts dat programma’s als Napster er vooral voor zorgen dat consumenten in aanraking komen met muziek die ze nog niet kenden. Ze vinden het leuk en kopen uiteindelijk de cd toch wel. Muziekindustrie, tel uit uw winst. Ooit wel eens van Chantal Kreviazuk gehoord bijvoorbeeld? Nog nooit op de Nederlandse radio gehoord, maar het blijkt een fantastische Canadese zangeres te zijn. Ontdekt via Napster en uiteindelijk twee cd’tjes (via internet) van aangeschaft. Zolang het nog kan: doe uw voordeel met Napster en haar zusjes! (Telegraaf / ROMKE SPIERDIJK)

Andere muziek-internetdiensten zijn bijvoorbeeld:
www.imesh.com – iMesh
www.kazaa.com – Kazaawww.abes.org – Abe’s MP3 Finder
www.globalscape.com – CuteMX
www.napigator.com – Napigator
freenet.sourceforge.net – Freenet
gnotella.nerdherd.net – Gnotella
www.bearshare.com – BearShare
gnutella.wego.com – Gnutella
pzcommunications.com/mp3/programs – alle alternatieven op een rij

Gerelateerde berichten