Zoek
Sluit dit zoekvak.

Update 15 februari [ 21:00 ]

PvdA en D66 zien niets in de plannen van het kabinet om de huidige en de nieuwe frequenties van de commerciële omroepen te veilen. Het CDA is altijd al tegen veilen geweest. De VVD is bereid om naar alternatieven te zoeken, maar is niet tegen de veiling. Dit is de uitkomst van het overleg vanmiddag tussen de coalitiepartijen.

Argumenten van de PvdA: De PvdA ziet af van de veiling, omdat veel luisteraars van vooral Radio 538 en Skyradio kritiek op de voorgenomen veiling hebben. ,,Mensen moeten naar hun eigen stations kunnen blijven luisteren op een vaste frequentie. De consument mag niets van veranderingen merken”, aldus Tweede-Kamerlid Wagenaar.

Argumenten van de D66: Helemaal niemand, zeker de luisteraars niet, zit op een veiling te wachten”, zegt Bakker van D66. ,,De huidige zenders hebben keihard gewerkt en fors geïnvesteerd. Dat maak je met een veiling in een klap ongedaan.”

De coalitiepartners hebben het kabinet laten weten dat ze met een nieuw plan moet komen waarin de huidige commerciële radiozenders hun frequenties mogen behouden. In het huidige plan van het kabinet is dat niet het geval. Een mogelijke oplossing is dat de huidige radiozenders die op dit moment in de ether zitten zoals Radio 538 en Skyradio tegen een flinke betaling mogen blijven uitzenden op hun frequenties. De overige en nieuwe zenders kunnen dan op de overgebleven en nieuwe frequenties bieden doormiddel van een veiling.

Een andere oplossing is de zogenaamde “beauty-contest”; de zenders presenteren hun plannen en de politiek mag kiezen wat Nederland krijgt te horen in de ether. De VVD is tegen dat laatste plan. Bakker van D66 verwacht dat er een tussenvorm gezocht moet worden Voor de regionale frequenties zal dezelfde opzet gelden.

Het kabinet houdt echter voorlopig nog vast aan haar veilingplannen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Volgende week is er op initiatief van de coalitiefracties een ingelast debat over de ontstane situatie. (M)