Kort nieuws op donderdag 1 maart 2001

07.00 uur

Gemiddeld 1,8 miljoen mensen zagen de Wedstrijd van Verbondenheid afgelopen dinsdagavond. De gezamenlijke uitzending van de TROS en NOS op Nederland 2 had een marktaandeel van 30% en werd gemiddeld met een 7.7 gewaardeerd. De wedstrijd tussen FC Volendam en de ‘Vrienden van Volendam’ was het startsein van een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in café De Hemel.

In en om het aangepaste Big Brotherhuis in Almere begint 5 maart het nieuwe project Starmaker. Op de zogenoemde ‘starcampus’ worden vanaf die datum twaalf muziektalenten opgeleid tot internationale sterren. Dit gebeurt onder het oog van tientallen camera’s. Starmaker is opgezet door productiemaatschappij Endemol, concertorganisator Mojo, Holland Media Groep (HMG) en platenmaatschappij Zomba. Zij presenteerden woensdag het project en de deelnemers in Amsterdam. Lees hier verder

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft op Schiphol een partij illegale kopieën van computerspelletjes, software en films in beslag genomen. Onder de 16.000 kopieën bevonden zich video cd’s en cd-roms met de net uitgebrachte films Hannibal en Moneytrain 2. De kopieën worden vernietigd, aldus een woordvoerder van Buma/Stemra.

Programmamakers van Radio 1 verzetten zich tegen een dreigend verlies van 1 miljoen potentiële luisteraars als gevolg van een andere frequentieverdeling tussen de zenders per 1 april. Op een actievergadering in Hilversum hebben de programmamakers gisteren besloten de Tweede Kamer in een petitie op te roepen het bereik van Radio 1 op peil te houden. Lees hier verder

Het personeel van Radio Nationaal is nog steeds in afwachting van salaris. De huidige situatie blijft ongewijzigd. “Wij verwachten vrijdag meer nieuws te kunnen verstrekken.”, aldus Karel van Cooten.

Vandaag en morgen zal d e Nozema een aantal werkzaamheden aan zendmasten uitvoeren tussen 00.15 uur en 03.15 uur bij de AM-zender van Radio 1 te Hulsberg (1251 KHz). De uitzendingen zullen voor een korte tijd worden onderbroken.

Jeroen Flink wordt de nieuwe commercieel manager van RTV Noord-Holland. Flink is sinds 1992 werkzaam bij Strengholt, de laatste jaren als commercieel manager en general manager bij Radio Noordzee FM.

Alles over de vuurwerkramp vind je bij de NOS.

Fox Kids Europe heeft over het halfjaar dat einidigde op 30 november 2000 een winst geboekt van 1,1 miljoen dollar, tegen een verlies van 4,8 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

De ochtendkrant De Twentsche Courant/Tubantia heeft woensdagmiddag een extra editie uitgebracht. De gehele krant, 28 pagina’s op tabloid-formaat, is aan het rapport van de commissie-Oosting gewijd. De krant kreeg eerder dan andere media de beschikking over het rapport. In de extra editie komen dan ook alle facetten van het rapport van Oosting uitgebreid aan bod.

Hong Kong overweegt stoorzenders te installeren, in een poging de overlast van mobiele telefoons in openbare gelegenheden terug te dringen. De zenders worden geïnstalleerd in bioscopen, bibliotheken en restaurants. Op deze plaatsen hangt al een bordje dat aangeeft dat mobiel bellen niet is toegestaan. Maar dit heeft het gewenste effect. De 6,9 miljoen inwoners van Hong Kong hebben samen naar schatting 5,2 miljoen toestellen.

De Britse staatszender BBC start een nieuw webcast bedrijf dat diensten aan andere media gaat aanbieden. Het nieuwe bedrijf gaat streaming video uitzendingen verzorgen, een kostbare zaak vanwege de benodigde serverruimte en bandbreedte. Het Britse Ministerie van Cultuur, Media en Sport heeft de BBC al toestemming gegeven voor de oprichting van het mediabedrijf.

RadioWereld is op zoek naar een Veronica Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over Veronica (ME).

De KRO wil de Vasten, de periode na Carnaval waarin katholieken zich bezinnen, nieuw leven inblazen. Niet als zwaarwegende plicht maar als daad van vrijwilligheid. ‘De KRO vindt het interessant om aandacht te besteden aan oude katholieke riten, ook om vast te stellen wat mensen er in het moderne leven nog aan zouden kunnen hebben,’ zegt Ton Verlind, mediadirecteur van de KRO op een speciale vastensite www.kro.nl/vasten.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Programmamaker Nathan Plas groeide op in een familie waar de NVSH (Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming) drie generaties lang een belangrijke rol speelde. Zijn gesprekken met familieleden leidden tot de documentaire Wij Willen Weten van de NCRV, die in Real Audio is te beluisteren

De soap Slettenbakken speelt zich af in een asociale buurt met seksvideotheken, schoonheidssalon Slettenhaar en snackbar De Vette Hap. Uniek is dat alle acteurs een verstandelijke handicap hebben. Vanaf 1 maart zendt BNN de serie uit.

BNN gaat vanaf vandaag de vijfdelige gehandicaptensoap Slettenbakken uitzenden. De cast bestaat geheel uit verstandelijk gehandicapten. Dat heeft de jongerenzender dinsdag bekendgemaakt. De soap Slettenbakken speelt in een klein dorp in het oosten van het land en gaat over de belevenissen van Joop en Arie. Belangrijkste ingrediënten zijn drank, seks, drugs en geweld. Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.