Kort nieuws op donderdag 15 maart 2001

07.00 uur

Een 21-jarige man uit Wassenaar heeft dinsdag in zijn woonplaats een aanrijding veroorzaakt tijdens opnames voor het tv-programma Gevaar op de Weg van RTL 4. De man werd met in zijn auto geplaatste camera’s gevolgd toen hij met veel te hoge snelheid uit de bocht vloog en op een tegenligger botste. Lees hier verder Het Openbaar Ministerie (OM) gaat nu de producent van het televisieprogramma Gevaar op de weg vervolgen wegens uitlokken van gevaarlijk gedrag. Een 21-jarige man uit Wassenaar veroorzaakte dinsdag een aanrijding tijdens opnames voor het tv-programma van RTL 4. Lees hier verder

Presentator Rob Trip (41), die vorige week een herseninfarct kreeg, hoeft gelukkig niet meer kunstmatig te worden beademd. Ook is hij van de intensive care verhuisd naar een normale afdeling. Trip kreeg in de nacht van woensdag op donderdag een lichte herseninfarct en raakte in coma.

Het filmprogramma Stardust (VPRO) ging vrijdag over de film In the mood for love van de Chinese regisseur Wong Kar-wei. De Hong Kong-ster Maggie Cheung speelt één van de hoofdrollen. Stardust interviewde haar. Dit gesprek is in real video te bekijken.

RadioWereld is op zoek naar een Veronica Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over Veronica (ME).

De tarieven voor mobiel bellen in Europa gaan waarschijnlijk omlaag. Dit is een gevolg van nieuwe wetgeving op Europese schaal. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een wijziging van de Europese telecom-wetgeving. De operators moeten voortaan voor het mobiele bellen prijzen berekenen die gebaseerd zijn op de kosten. Dat is nu al het geval met ‘gewoon telefoneren’. Bovendien moeten de operators op het schermpje van de gsm laten zien hoeveel het gesprek per minuut kost.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Planet Internet is gestart met eigen radio-uitzendingen via internet. Er zijn zo’n twaalf kanalen te beluisteren en de programmatie kan men als luisteraar personaliseren. Planet Internet verzorgt ook de internetradio van Studio Brussel en Radio Donna. Planet Radio is te beluisteren met een player die vanop de webstek zelf te installeren is. De zender wordt gestreamd, dus hebben mensen met een kabelaansluiting het voordeel dat zij de digitale zender haarfijn kunnen ontvangen, voor surfers met een gewone telefoonaansluiting wordt het geduld oefenen. Planet Radio is te beluisteren via www.planetinternet.be

De Britse omroep BBC moet zijn kantoor in de Afghaanse hoofdstad Kabul sluiten. Correspondente Kate Clark moet het land binnen 24 uur verlaten. Dat heeft het Afghaanse Islamitische Persbureau woensdag bekendgemaakt. Het Afghaanse ministerie van Informatie beschuldigt de BBC van propaganda tegen de Taliban door het gebruik van vernederende woorden als ,,ongeletterd” en door het besluit van het regime om boeddhabeelden te vernietigen als ,,primitief” te omschrijven. Lees hier verder

De beelden en het commentaar dat cameraman Danny de Vries leverde van de brand en explosie bij SE Fireworks in Enschede hebben RTV Oost de BVN-TV Regio Award opgeleverd. De omroep kreeg de prijs dinsdagavond uitgereikt in het gebouw van de Wereldomroep in Hilversum. RTV Oost won in de categorie Nieuws. Omroep Gelderland behaalde in de categorie Documentaire een award voor het portret van oud-onderduiker Helmuth Noah. In de categorie Actuele Reportage haalde L1TV uit Limburg de eerste prijs binnen met de productie Loverboy.

Akoestische straatmuzikanten in de Zwolse binnenstad mogen niet langer dan een kwartier op dezelfde locatie muziek ten gehore brengen. Door ieder kwartier een andere plaats te zoeken, moet de geluidshinder voor omwonenden en de omgeving voorkomen worden.

De showbizz blijkt ook na de dood een lucratieve branche. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde lijst met inkomsten van overleden beroemdheden, zo meldt de Britse krant The Times woensdag. Elvis Presley – aangenomen dat hij ook daadwerkelijk het rijk der levenden heeft verlaten – is de dode die over het jaar 2000 het meeste heeft verdiend. Volgens schattingen heeft de rocklegende vorig jaar een slordige 35 miljoen dollar (85 miljoen gulden) op zijn conto bij mogen schrijven. Lees hier verder

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Per computer sms-berichten sturen naar zoveel mobiele telefoons tegelijk als wenselijk is. Snel en veel oproepkrachten nodig, vergadering met de buitendienst verzetten, uw klantenbestand op de hoogte brengen van speciale aanbiedingen. Dit is voortaan in een handomdraai gebeurd. SMSbizz heet de nieuwe service voor het bedrijfsleven die dit mogelijk maakt. SMSbizz werkt via internet. Wie surft naar www.SMSbizz.com kan zich aanmelden en een sms-tegoed kopen. Dat kan on-line met alle gangbare creditcards maar er zijn ook pre-paid-pakketten verkrijgbaar. Een SMSbizz-bericht kost 10 euro cent excl. BTW en transactiekosten, ongeacht de verblijfplaats van de mobiele telefoons waar het bericht naartoe gezonden wordt. Daarmee is deze wereldprimeur op het gebied van grootschalige sms-communicatie sneller, efficiënter en goedkoper dan bellen.

“Eén groot misverstand”, noemt EO-directeur H. Hagoort het. Gisteren meldde het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) dat de Evangelische Omroep het volgende seizoen minder programma’s met een ‘boodschap’ zou gaan maken. Van de verkondigende programma’s zou een aantal verdwijnen, het restant verhuist naar de late avond, aldus het persbureau. Lees hier verder

De Ziekenomroep (2/4) “Stilletjes en met bleek gezichtjes komen sommige patiëntjes de studio binnen. Maar na afloop gaan ze met een blos op hun wangen terug naar boven, naar hun kamer. Daar doen wij het allemaal voor.” Susanne Roggen (41) is samen met Froukje Postmus eindredacteur bij Emma TV in Amsterdam. De omroep maakt drie keer per week een rechtstreeks tv-programma voor en met de patiënten van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het AMC. Roggen: “Wij brengen informatie en amusement. In elke uitzending behandelen we een thema, waarbij de kinderen zelf kunnen meedoen. Lees hier verder

Achterhoek FM mag ook in Lochem uitzenden. De Vordense/Ruurlose lokale omroep heeft daarvoor toestemming gekregen van het Commissariaat voor de Media. Het bereik van Achterhoek FM wordt daarmee uitgebreid tot 35.000 luisteraars.

De Telegraaf heeft zijn website vernieuwd. Hij bevat aparte afdelingen voor nieuws uit de papieren krant en nieuws van de website. De formule: korte teksten met veel plaatjes, is hetzelfde gebleven

Zembla blikt donderdag vooruit op het PvdA-congres, dat vrijdag en zaterdag wordt gehouden. Het programma volgde twee kandidaten voor het voorzitterschap. Meer informatie over alle kandidaten geeft Buitenhof. Andere Tijden kijkt terug op de ‘kroonprinsenstrijd’: wie moest Joop den Uyl opvolgen?

De EO wil geluk grijpbaar maken. Er is aandacht voor het onderwerp op internet, tv, de radio en de omroepbladen. Een speciale ManVrouw-geluksite staat online. Internetters vinden er verhalen, tests, stellingen, e-cards en ze kunnen laten weten wat hen gelukkig maakt.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.