Kort nieuws op maandag 5 maart 2001

07.05 uur

Michelle heeft zaterdagavond in een uitverkocht Ahoy’ in Rotterdam het Nationaal Songfestival gewonnen. Na het tellen van de kijkersstemmen en het eindoordeel van de jury versloeg het Engelstalige liedje Out on my own de andere zeven nummers. Michelle gaat Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival dat op 12 mei in Kopenhagen wordt gehouden. Het oordeel van de jury en de voorkeur van de kijkers bepaalden samen de winnaar. Lees hier verder Via de site van de omroep kunt u al een fragment van het winnende liedje beluisteren

In de nacht van zaterdag op zondag is een zware autobom ontploft voor een gebouw van de BBC in Londen. Een persoon raakte licht gewond. Volgens de politie gaat het om een aanslag die is gepleegd door de Noord-Ierse terroristische splintergroepering Real IRA. Het explosief zat verborgen in een auto die voor het pand was geparkeerd, zo maakte de terreurbestrijdingseenheid van de politie bekend. Lees hier verder

Casema, de kabelexploitant gaat vanaf heden gratis digitale kabelontvangers aanbieden. Abonnees in Amstelveen kunnen als eerste gratis gebruik maken van deze dienst. Zonder bijbetaling kunnen zij de hele dag de nieuwe reality soap ‘Starmaker’ volgen en hebben zij toegang tot non-stop audiokanalen, de pay-per-view dienst ‘Filmtime’, de weer- en verkeerdiensten van de ANWB en enkele standaardfunctionaliteiten. In juni introduceert Casema bij de digitale kabelontvangers een toetsenbord en een e-maildienst. UPC zal binnenkort haar abonnees in Haarlem gratis digitale kabelontvangers leveren.

Teletekst verslaat internet. De Washington Post behandelde vorige week in een artikel de vraag of internet gaat afsterven. Een stelling die steeds vaker opduikt in de Amerikaanse media. In het verhaal komen de makers van online media aan het woord die weliswaar stuk voor stuk de relevantie van de stelling ontkennen, maar ondertussen is de sfeer wel getekend. Lees hier verder

De Duitse radio-zender WDR 4 zal binnenkort weer op het kabelnet van Amsterdam en omgeving te beluisteren zijn, en wel i.p.v. Colorful Radio! De meerderheid van de programmaraad heeft hiertoe besloten n.a.v. de vele reacties van luisteraars na het verdwijnen , vorig jaar, van WDR 4. De zender keert nu dus weer terug en dit heeft tot flinke ruzie geleid bij de APR (Amsterdamse Programmaraad) die adviseert voor Amsterdam en enkele omliggende gemeenten.

De 20 miljoen vertrekkende reizigers op de luchthaven Schiphol krijgen binnenkort in de vertrekruimtes op 80 plaatsen via de Amerikaanse zender CNN het laatste wereldnieuws voorgeschoteld. CNN koos Schiphol voor de Europese primeur.

De commerciële radiozender Arrow Classic Rock is opnieuw lid geworden van de Vereniging van Commerciële Radiostations (VCR) zo meld Radiovisie. Het rock en popstation stapte eind 1997 uit de organisatie omdat het toen vond dat de belangen van de kleinere leden niet goed werden gediend. Martin Banga, voorzitter van de VCR zegt dat er nooit ‘hard feelings’ zijn geweest en dat de meerderheid van de VCR altijd achter hem heeft gestaan.

De omstreden internetdienst voor het uitwisselen van muziekbestanden, Napster, heeft afgelopen weekeinde een filter op zijn programma geplaatst. Daardoor kunnen gebruikers geen bestanden meer laden die auteursrechtelijk zijn beschermd. Dat zijn er vele honderdduizenden, aldus een advocaat van Napster vrijdag in San Francisco. Ongeveer drie weken geleden stelde het federale hof van beroep in San Francisco dat Napster inbreuk maakt op de auteursrechten. Daardoor dreigt sluiting voor de internetsite. Ruim 50 miljoen internetters maken gebruik van de diensten van Napster.

De vroegere VPRO-directeur Arie Kleywegt is op 80-jarige leeftijd na een lange ziekteperiode in zijn woning in Baarn overleden. Arie Kleywegt begon zijn loopbaan bij Radio Herrijzend Nederland en stapte later over naar de VARA en de VPRO.Hij kreeg vooral bekendheid door zijn verslaggeving van de watersnoodramp in 1953. Kleywegt heeft zich altijd geërgerd aan de verzuiling in Nederland.Hij vond dat het omroepbestel moest worden ingericht naar BBC-voorbeeld.

Vrijdag 2 maart om 15:00 uur is het vonnis uitgesproken over de huidige situatie van Radio Nationaal. Officieel heeft ons geen uitspraak bereikt, meld Karel van Cooten, maar de kans op faillissement is helaas torenhoog, zodat waarschijnlijk maandagochtend de curator het personeel collectief zal ontslaan.

Ook dit jaar hebben de luisteraars van Radio 2 met bijzonder veel plezier geluisterd naar de Week van de Jaren 60 (19 t/m 23 februari jl.). Ze geven er het gemiddelde rapportcijfer van 7,5 voor. Met name de veertigers onder de Radio 2 luisteraars zijn enthousiast, zij vinden De Week een 7,7 waard. Dit is gebleken uit onderzoek van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS. Een overweldigende meerderheid van de ondervraagden vindt dat er volgend jaar opnieuw een Week van de Jaren 60 op Radio 2 moet komen. Hoeveel mensen er hebben geluisterd is nog niet bekend. Dat moet blijken uit de luistercijfers over februari en die komen pas over enkele weken.

Noordzee FM heeft nieuwe plannen aangekondigd. Vanaf maandag zal tussen 6 en 9 uur de ochtendshow The Morning Call te beluisteren zijn. Radio 538-jockey Colin Banks brengt met The Morning Call veel muziek, nieuws en shownieuws in de vroege ochtend. Nieuw is ook de komst van Sylvana’s Soul. En daarmee de komst van presentatrice Sylvana Simons.

Nog nooit heeft een Nederlandse film op een openingsdag zoveel bezoekers naar de bioscoop gelokt als Costa!. Donderdag kwamen 22.000 mensen naar 82 bioscopen. Costa! versloeg daarmee producties als Kruimeltje, Filmpje en Abeltje. De hoofdrollen zijn weggelegt voor Georgina Verbaan, Daan Schuurmans en Katja Schuurman.

RadioWereld is op zoek naar een Veronica Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over Veronica (ME).

Het gaat niet goed met Veronica. Het commerciële tv-station dat jarenlang een van de pijlers vormde van de Holland Media Groep (RTL4, RTL5, Veronica) zit in een flinke dip. Het marktaandeel van Veronica gaat al enige maanden gestaag achteruit. In februari kwam de jongerenzender uit op een marktaandeel van 5,7 procent. In januari was dat nog 6,3 procent en in februari verleden jaar 8,4. ‘Tot nu toe spraken wij over de kleintjes wanneer het gaat over RTL 5 en Net 5, maar we kunnen Veronica nu ook onder die groep scharen’, aldus onderzoeker René van Dammen van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS. Veronica behaalde vanaf september tot en met december verleden jaar nog een marktaandeel van tussen de 9 en 10 procent. ‘Veronica is nog nooit zo laag geëindigd’, aldus van Dammen. Lees hier verder

De nieuwe ideeën die de AVRO voor de komende winterprogrammering heeft ingediend, kunnen de goedkeuring van Nederland 1-netcoördinator T. van Dijk wegdragen. Dat is bekend gemaakt door de programmadirecteur van AVRO, A. ’s Gravesande, en een NOS-woordvoerder. Eind januari kwam naar buiten dat Van Dijk de aangedragen programma’s niet goed vond, onder meer omdat het marktaandeel van de gehele zender (13 procent) daarmee niet zou worden gehaald. Dat leidde zelfs tot discussies in de Tweede Kamer. Parlementariërs vonden dat dergelijke overwegingen meer bij commerciële omroepen thuishoorden. Inmiddels heeft de AVRO nieuwe programma’s aangeboden. Lees hier verder

Tientallen bekende Nederlanders als Willeke Alberti, Hennie Huisman, Vera Mann en Gordon zingen maandag een lied in voor Stop Aids Now!, een initiatief van onder meer het Aidsfonds, Memisa en Novib. De opbrengst van de cd gaat naar een project van Stop Aids Now!, dat kinderen in ontwikkelingslanden een leefbare en gezonde toekomst wil bieden. Het lied is afkomstig van de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Bernard Kobes en Guido Bartelink treden per 1 april a.s. toe tot de directie van NOB-RTV. Hiermee wordt de directie van dit NOB-onderdeel uitgebreid tot vier personen. De huidige directeuren, Rene Delwel en Kees Schouten, blijven deel uit maken van de directie.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Op vrijdag 30 maart zendt de KRO een registratie uit van het ‘Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied’. Tien Nederlandse artiesten brengen een ode aan Rob de Nijs door naast hun eigen lied, een nummer uit zijn repertoire ten gebore te brengen. U kunt kijken en luisteren naar: Freek de jonge, Margriet Eshuijs en Maarten Peters. De Kast, Skik, Ruud Hermans, Hans Vermeulen, Frederieke Spigt, Boudewijn de Groot en Johan Verminnen.
Het Gala zelf wordt op 18 maart opgenomen in theater Orpheus in Apeldoorn, en wordt rechtstreeks uitgezonden via Radio 2. Hiermee wordt de Week van het Nederlandse lied afgesloten. Rode draad van het gala is het repertoire van Rob de Nijs. Het programma wordt gespresenteerd door Stefan Stasse en George Frölich. Marc-Maric Huybrechts gaat de artiesten backstage volgen met de camera en interviewt hen. Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied, vrijdag 30 maart, 21.35 uur, KRO, Nederland 1.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.