Search
Close this search box.

Kort nieuws op woensdag 14 maart 2001

07.05 uur

Het onderzoek naar de herverdeling van etherfrequenties voor commerciële radiozenders gaat langer duren dan voorzien. Gisteren zou de door het kabinet ingestelde commissie onder leiding van KLM topman prof. P. Bouw verslag uitbrengen aan staatssecretaris De Vries, maar de commissie is nog niet klaar. Volgens ingewijden is de commissie Bouw bezig met een ‘behoorlijk grote worsteling’.

NCRV-presentator Sjors Fröhlich krijgt vanaf april elke werkdag een talkshow op Radio 1. Dat heeft Radio 1-zendercoördinator J. Westerhof dinsdag gezegd. Het programma dat Stand.nl gaat heten, is voor de restyling van de nieuwszender bedacht. Direct na de middageditie van het Radio 1 Journaal om 13.30 uur gaat de nieuwstalkshow van start met een deskundige die op het nieuws reageert. Na tien minuten krijgen luisteraars het woord en zij mogen tot 14.00 uur reageren. Lees hier verder

De tabaksindustrie begint vrijdag met een tv-campagne om jongeren van het roken te weerhouden. De campagne is te zien op de commerciële zenders SBS6, Net5, Veronica en RTL 4 en 5. Bij de publieke omroep is geen reclamezendtijd gereserveerd.

SBS Broadcasting SA, moeder van o.a. SBS 6 en Net 5, is een strategische samenwerking aangegaan met de Nederlandse online verkoper DeWinkel.com. Met een investering van circa 8 miljoen gulden verwerft SBS via haar divisie SBS New Media SA een belang van 19,5 procent.

Arjan Ederveen heeft met de televisieserie 25 minuten een vervolg gemaakt op de succesvolle reeks docudrama’s 30 minuten. De nieuwe serie van zeven afleveringen wordt vanaf 8 april uitgezonden bij de VPRO op Nederland 3. ,,Het concept is hetzelfde alleen zijn de verhalen wat vreemder geworden”, zegt Ederveen. Lees hier verder

De Evangelische Omroep gaat minder verkondigende programma’s uitzenden. Van deze programma’s, waarin de evangelische boodschap wordt verkondigd, gaat een aantal verdwijnen. De drie programma’s die overblijven, komen ’s avonds laat op het scherm. Maar daarin wordt de boodschap wel explicieter gebracht.

Het zijn moeilijke tijden voor de ziekenomroepen in Nederland”, zegt Jan-Piet Verhoeven, voorzitter van de Vereniging Huisomroepen Nederland (VHN). Hij werkt bij de gemeente Voorburg en is vrijwilliger bij ziekenomroep RANO in Den Haag. De VHN behartigt de belangen van de Nederlandse huisomroepen, waarvan bijna de helft van de circa 300 bij de vereniging is aangesloten. Ver weg van Hilversumse beslommeringen en gekrakeel rond etherfrequenties maken duizenden vrijwilligers programma’s voor ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Maar de ziekenomroep heeft zijn eigen problemen. Verhoeven: “Sommige ziekenhuizen zien het belang van een eigen omroep niet meer nu er al zoveel radio- en tv-zenders zijn. En de meeste omroepen zijn financieel afhankelijk van het ziekenhuis. Veel patiënten hebben ook weinig behoefte aan ziekenhuisradio. Zij nemen zelf wel een cd-tje mee.” Lees hier verder

Nu zijn ze nog over drie dagen verspreid: De bovenste plank en Uitgelicht op de vroege zondagavond, Podium en Volgspot op de late zondagavond, Coulissen op vrijdagavond, Andermans veren op de vroege zaterdagavond en Volgspot Live op de late zaterdagavond. Maar vanaf 25 maart zet Radio 2 alle programma’s over cabaret, kleinkunst, musical en aanverwante genres in het theateramusement op de zondagavond, de één na de ander, van 6 uur ’s avonds tot 1 uur ’s nachts. Lees hier verder

Het slankheidsideaal wordt er dagelijks ingeramd door tijdschriften en tv. En het gaat nog verder. SBS 6 begint volgende week zaterdag met Big Diet, een wedstrijdje afvallen in een Limburgs kasteel. Volgende week zaterdag beleeft die relatie een nieuw hoogte- of dieptepunt wanneer SBS 6 met Big Diet begint. In dit door John de Mol Produkties gemaakte programma sluit een groep mensen met overgewicht zich enkele maanden op in een Limburgs kasteel voor een wedstrijdje afvallen. Lees hier verder

Telegraaf bericht dat Napster-gebruikers ook na woensdag nog gewoon bestanden zullen kunnen downloaden. Een Canadees bedrijf biedt hiervoor namelijk software aan. Met deze software kunnen de namen van auteursrechtelijke muziekbestanden gewijzigd worden, waardoor men deze bestanden niet meer automatisch kan blokkeren. De software die dit mogelijk maakt (de encryptie-software) komt van Napster-concurrent Aimster. Zo wordt de eerste letter van het te downloaden bestand naar het einde verplaatst. Meer informatie hierover vind je op de site napstercameback.com.

Fans van Katja Schuurman weten het waarschijnlijk al: als je vanavond tussen 19 uur en 20 uur niets beters te doen hebt kun je via MSN.nl een babbeltje maken met dit symbool van de Nederlandse cultuur in optima forma. Dit alles naar aanleiding van haar nieuwe film Costa en single Lover or Friend. Op de webhalte kun je een videoclip zien van deze song alsmede stukjes uit de film.

Op 26 maart zendt Net 5 weer de jaarlijkse uitreiking van de Oscars uit, die eigelijk een dag eerder in Los Angeles plaatsvond. Net 5 brengt het programma helaas niet rechtstreeks, omdat het anders ’s nachts op de buis komt. Voordeel is wel dat het een paar uur later ondertiteld te zien is. De beste kanshebber op een Oscar is het Romeinse spektakel Gladiator, een film van regisseur Ridley Scott. Ook de karatefilm Crouching Tiger, Hidden Dragon is kanshebber. Kruimeltje werd niet genomineerd, maar de Belgische film Iedereen Beroemd met daarin de Nederlandse acteur
Viktor Löw maakt wel een kans in de categorie niet-Engelstalige film.

Op 25 maart zullen in Los Angeles weer de gouden Oscar beeldjes worden uitgereikt. Op de website van het Algemeen Dagblad vind je alles over de Oscars. Zo kun je hier stemmen op een film, discussiëren over de kwaliteit van de films en de genomineerde sterren. Verder kun je hier onder andere terecht voor diverse filmtrailers, interviews met enkele kanshebbers, recensies en biografieën van de genomineerden. Een leuke site voor de echte filmliefhebber. Lees hier verder

Zaterdag, 17 maart, zal het Amstel Festival live te volgen zijn op radio én internet. Het evenement is een initiatief van het VPRO-programma De Avonden op Radio 5. Het online popmagazine 3voor12 zendt de optredens in beeld uit op het web. Informatie over het festival is te vinden op de website van 3voor12

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Radio M presenteert op eerste Paasdag de Top 76 van 1976. Internetters kunnen een bijdrage leveren aan de lijst door hun favoriete drie nummers uit te kiezen. Inzenders maken kans op een cd-pakket.

Op vrijdag 6 april om 9.45 uur (op Z@ppelin op Nederland 3) start het schooltv-project ‘Van Palm tot Paas’: voor elke twee groepen van het primair onderwijs een schooltv-programma over Pasen, waarin kinderen ervaren dat Pasen alles te maken heeft met nieuw leven.

In het Zwitserse Montreux wordt van 26 april t/m 1 mei a.s. voor de 41ste keer het Gouden Roos Festival gehouden. Dit jaar zijn drie programma’s van de Nederlandse publieke omroep door de voorronde gekomen. De NPS dingt mee naar een Roos in de categorie Arts & Specials met de productie ‘Lost’ van Willem van de Sande Bakhyuzen. Het is een korte dansfilm, geproduceerd door ID&DTV.

RadioWereld is op zoek naar een Veronica Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over Veronica (ME).

Het publiek betaalt mee aan de programma’s van de publieke omroep. Daarom is het logisch dat daarover regelmatig publiekelijk verantwoording wordt afgelegd. Dat doet de publieke omroep door het publiek te informeren via verschillende kanalen, zoals de Kijkonsnou-website.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot morgen