Dit opinie artikel van de Radio.nl is niet geschreven door de redactie, en de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud. Dit artikel geeft echter wel de mening van een betrokken partij uit de RadioWereld weer. Ingezonden artikelen met een duidelijke subjectieve inhoud zullen als opinie artikel worden geplaatst, zodat de lezer van deze site zelf de opinie artikelen door kan lezen en een eigen mening kan vormen.
Mensen die -op wat voor manier dan ook- in het mediawereldje zitten kunnen hun eigen opinieartikelen doormailen. De redactie behoud zich het recht voor altijd artikelen zonder opgave van reden te weigeren.
Reactie FM soap: Frequentie chaos gaat geld kosten
De frequentie-soap lijkt aan zijn finale te zijn gekomen. Maar is dat wel zo? Het zou nog wel eens erg lang kunnen duren voordat er frequenties beschikbaar komen. Met het voorleggen van het nieuwe kabinetsvoorstel voor een verdeling van frequenties in plaats van een veiling, na positief advies van de Raad van State, aan de bestuursrechter in Rotterdam lijkt nu eindelijk de finale fase van de frequentie-soap te zijn ingegaan. Maar er zijn nog vele haken en ogen aan dit door de overheid ingewikkeld gemaakte dossier.
Allereerst betreft het de bestuursrechter: zal hij akkoord gaan met de wijziging van het Frequentiebesluit? Zal hij afwijken van het oude Frequentiebesluit, en daarmee een belangrijke inconsequentie in overheidbeleid tolereren, of gaat hij niet overstag door de argumenten die het kabinet aandraagt? Het kabinet is in elk geval optimistisch over een wijziging, maar met name Veronica zal onmiddellijk een dwangsom gaan eisen.
Het tweede element dat een rol speelt is de tijdslijn. Wanneer komen de inmiddels beschikbare (!) etherfrequenties af? Hier tekent zich een juridische onduidelijkheid af. Dezelfde bestuursrechter heeft namelijk uitdrukkelijk aangegeven dat de frequenties uiterlijk afgelopen 1 september ter beschikking moesten komen. Maar dat heeft niet plaatsgevonden. Daarbij komt dat het hoogst onduidelijk is of de door hem aangegeven tijdlijn voor veilen technisch gesproken wel kan worden gehaald: er zijn bij de implementatie van Zerobase nog steeds veel vergunningen niet afgegeven die voor de frequenties voor commerciële radio essentieel zijn. Laat staan dat de beschikbare frequenties in het scenario van een vergelijkende toets snel af kunnen komen: het ministerie van OC&W houdt voor een te houden vergelijkende toets nog steeds vast aan een tijdlijn van circa anderhalf jaar voor het uitschrijven en organiseren.
De bestuursrechter zal gezien deze situatie dus niet alleen de lange termijn consequenties moeten overzien, maar ook die op de korte termijn: de komende anderhalf jaar. De frequenties mochten immers toch niet op de plank blijven liggen? En zeker niet langer dan 1 september. Maar omdat de eindtermijn van de vergelijkende toets inmiddels is verstreken zou er voor de korte termijn een verdeling moeten worden gehouden, volgens de uitspraak van dezelfde rechter. Daar is echter geen toets of veiling voor beschikbaar. En er zullen ongetwijfeld veel partijen zijn die volkomen nu terecht om directe uitgifte van een frequentie zullen vragen. Daar is immers met name op niet-landelijk niveau het bedrijfsbeleid op afgestemd. De overheid heeft hierbij niet alleen verwachtingen gewekt, maar ook daadwerkelijk -door de wijze van opzet van de toets- sommige radiostations benadeeld die altijd in aanmerking waren gekomen voor door hen gewenste frequenties per 1 september jongstleden. Frequenties die in veel gevallen direct ter beschikking staan omdat deze niet afhankelijk zijn van frequentiewijzigingen. Dit is een aspect van de huidige situatie dat nog volkomen onbelicht is gebleven. Maar omdat er geen verdeelmechanisme is, is de kans groot dat de portemonnee open zal moeten.
De consequenties zijn kortom dat het nog wel eens even kan duren voordat er frequenties ook daadwerkelijk ter beschikking komen en dat de kwakkelende overheid veel schadevergoeding zal moeten gaan betalen. De huidige in de ether uitzendende partijen vinden dat niet echt erg, zij verdienen miljoenen per dag en steken dat in eigen zak. Op naar de volgende aflevering in de frequentie-soap…
Paul Winnubst
Voorzitter VVR
info@hofstadradio.net