Laatste update
Rondom Radio 1 is verwarring ontstaan over het niet hebben van een landelijke dekking omdat AM en FM door elkaar worden gehaald. Het NOS Bestuur heeft het idee geopperd om Radio 1 en Radio 5 op de AM-band met ingang van 1 april te wisselen. Bij de Radio 1 redactie is hierdoor het idee ontstaan dat de zender vanaf die datum geen landelijke dekking zou hebben als deze plannen doorgaan. Maar dit klopt niet omdat dan alleen de AM-frequentie verandert van 747 naar 1008. (En voor Radio 5 andersom).
Op de FM-band wordt Radio 1 nu doorgegeven via 11 frequenties. Na de herverdeling in het kader van zerobase zal Radio 1 daar twee frequenties bij krijgen. Hierdoor verbeterd de FM-dekking van Radio 1 met name in het Gooi en rondom Amsterdam, de plekken waar de FM-dekking voor Radio 1 nu minder goed is.
Update
Radio 1 houdt de landelijke dekking die de nieuws- en actualiteitenzender dreigde die te verliezen. Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft de zender vandaag toegezegd dat die overal in Nederland via de ether te beluisteren blijft, dit was via radio 1 te horen. Medewerkers van Radio 1 voerden vandaag dinsdag actie voor behoud van de landelijke dekking. Er was niet veel voor nodig De Vries en de Tweede Kamer van de noodzaak te overtuigen. ,,De landelijke FM-dekking is bij wet vastgelegd”, aldus een woordvoerder van de De Vries. Radio 1 dreigde terug te moeten van een bereik van 100 naar 94 procent, omdat Radio 5 de middengolffrequentie van Radio 1 in zal nemen.
Radio 1 voert vandaag actie voor een landelijke dekking op de FM. De radiomakers overhandigen een petitie aan de kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Ze maken zich grote zorgen dat Radio 1 na 1 april niet meer in heel Nederland te ontvangen is.
Na die dag verdwijnt de zender van de middengolf. Een verlies van 1 miljoen luisteraars dreigt, omdat de huidige FM-zenders geen landelijke dekking bieden. Radio 1 wil nu graag een zender in Lopik (Utrecht), zodat de landelijke actualiteitenzender bij calamiteiten overal te horen is.
Daarom is het opnieuw voer voor een interessante discussie: moet Radio 1 wel of niet landelijk te ontvangen zijn? Dezelfde vraag gaat natuurlijk op voor de andere publieke stations.
Luisteraars van Radio 1 kunnen hun mening over de kwestie kwijt in een speciaal ingericht forum
Een delegatie van Radio 1 programmamakers overhandigt vandaag een petitie aan de vaste kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat, waarin zij pleiten voor een landelijke dekking op de FM-zender.
Aan de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘s-Gravenhage
Hilversum, 26 februari 2001
Geachte Dames en Heren,
Radio 1 moet per 1 april 2001 een miljoen potentiële luisteraars missen. Dat komt omdat Radio 1 niet overal in Nederland via de FM te Ontvangen is. Via de 747-frequentie op de middengolf is dit ‘gat’ in de ontvangst jarenlang ondervangen, maar straks zendt Radio 5 uit op deze frequentie. Ondanks aandringen van de NOS is dit gat nog altijd niet gedicht.
Het belang van Radio 1 hoeven wij politici niet uit te leggen. De enige publieke nieuws- en sportzender speelt een belangrijke rol bij de onafhankelijke nieuwsvoorziening in ons land en dus ook bij het functioneren van de parlementaire democratie. Elke Nederlander heeft recht op een goede ontvangst van de nieuws- en sportzender Radio 1, ook al omdat deze de functie heeft van rampen- en calamiteitenzender. Alle Nederlanders betalen bovendien kijk- en luistergeld via de belastingen, het zou gek zijn als slechts een deel van hen Radio 1 kon ontvangen.
Daarom doen wij een dringend beroep op U te bevorderen dat bet gat in het FM-net wordt gedicht. Het is regeringsbeleid dat Radio 1 een dekking van honderd procent moet hebben. Vanaf 1 april zakt de zender echter terug naar 94 procent. Met name in grote delen ‘van de Randstad is Radio 1 nauwelijks te ontvangen. Dat gat kan worden gedicht door een krachtige FM-zender op Lopik. Alle andere radiozenders hebben zo’n sterke frequentie met een grote uitstraling over het Midden en het Westen van Nederland. Geef ons zo’n frequentie en de gaten zijn gedicht!
Daarenboven raakt Radio 1 versnipperd in een wirwar van verschillende frequenties. Na 1 april is radio 1 verspreid over maar liefst dertien verschillende radiofrequenties. Het lijdt geen twijfel dat de luisteraars de weg naar onze programma’s moeilijker zullen vinden en dat sommigen het bijltje erbij neergooien en naar andere zenders gaan luisteren. Wij, programma-makers, zouden het betreuren als een belangrijk deel van Nederland onze zender blijvend zou moeten missen.
Hoogachtend, De medewerkers van Radio 1 (M)