Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column: Commerciële omroep voor ouderen

De Senioren Omroep Nederland gaat commercieel. Het kon natuurlijk niet uitblijven. Op zich heeft het mij al steeds verbaasd dat er kennelijk binnen het publieke bestel geen ruimte was voor een zender die zich specifiek richt op de doelgroep “ouderen”. Hoewel zelf nog verre van bejaard (ik voel me trouwens wel vaak zo) constateer ik regelmatig dat er voor de genoemde doelgroep daadwerkelijk een zeer karig aanbod is op de Nederlandse publieke zenders. Vandaar dat veel ouderen uitwijken naar de lokale stations, waar nog wel geregeld aandacht aan het grijze deel der natie wordt besteed.

Bij lokale omroepen kan meer, mag meer en soms… heel soms… lijkt het erop dat er meer geluisterd wordt naar wat de klant eigenlijk wil. Want degene die van mening is dat ouderen een commercieel niet-interessante doelgroep is, moet zich nog maar eens achter de oren krabben. Er zijn immers voldoende producten op de markt die juist voor ouderen bedoeld zijn. En deze producten zullen dus via een commerciële SON kunnen worden aangeprezen. Zo komt de toekomstige zender aan voldoende inkomsten om nog lang en gelukkig te kunnen bestaan.

Toch blijft het jammer dat er niet meer aandacht is voor de ouderen bij de publieken. Ik heb al eens eerder geschreven dat het succes van de Duitse zender WDR 4 in ons land hieraan mede te danken is. Deze zender trekt voor een buitenlandse zender onbeschrijfelijk hoge luistercijfers in de doelgroep “ouderen”. Wie de programmering kent, zal direct begrijpen waarom dat is. De programma’s worden niet zoals in Nederland in kleine vakjes weggestopt. Nee, er is gewoon een totaalaanbod, zodat men de gehele dag (en nacht) afgestemd kan blijven op de zender in kwestie. Amerikaans systeem dus. Maar in feite ook allang Nederlands systeem. Want met anderssoortige stations kan het toch ook?

Ongetwijfeld zullen er ook ditmaal de nodige mensen zijn die enigszins honend de nieuwe plannen van de SON zullen wegwuiven. Maar zij trekken toch aan het kortste eind. De SON staat mijns inziens niets of niemand in de weg. Zeker niet wanneer ze commercieel gaan. Mijn zegen hebben ze. Ik wens ze veel succes. Tegen de tijd dat ik zelf echt bejaard ben, hoop ik de omroep nog altijd op mijn ontvanger te kunnen vinden. Echter, wat het algemene format van de zender tegen die tijd zal zijn, is mij niet geheel duidelijk. Want als ook deze zender meegroeit met de samenleving, zullen we in 2040 wel een SON hebben met muziek van The Backstreet Boys en Alanis Morissette. Of zoiets…

Raimond Bos

presentator@hotmail.com

Gerelateerde berichten