Nieuwe afleveringen van ’24 Uur Ziekenhuis op Net 5

Vanaf 21 mei tussen 22.10 en 22.40 uur op NET 5.

NET 5 start brengt dit najaar nieuwe afleveringen van ’24 Uur Ziekenhuis’. Dit Nederlandse docudrama belicht het wel en wee van de personeelsleden en patiënten van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, het jongste academische ziekenhuis van Nederland. In het ziekenhuis worden naast de dagelijkse werkzaamheden veel extra activiteiten georganiseerd door de directie, het personeel en de afdelingen zelf. Om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen achter de schermen van het ziekenhuis worden personeelsleden uit verschillende medische disciplines gevolgd tijdens hun dagelijkse bezigheden.

Een van de ‘hoofdrollen’ is hierbij weggelegd voor professor Boeckx, hoogleraar Plastische Chirurgie, die sinds een paar jaar werkzaam is in het Academische Ziekenhuis van Maastricht. Professor Boeckx is een leuke en spontane Belg en zeer los in de omgang met patiënten. Hij is gespecialiseerd in de micro-chirurgie en wil dit graag overbrengen op zijn collega-artsen. Zijn afdeling is net zoals hij zeer levendig, een club mensen die zich graag voor tweehonderd procent wil inzetten om bijvoorbeeld de wachtlijsten weg te werken. De ingrepen die professor Boeckx verricht zijn uniek omdat hij de enige in Nederland is die speciale technieken beheerst als tram-operatie en vrije lappen. Artsen vanuit heel Nederland komen dan ook graag bij hem meekijken. Fotografie is een grote hobby van hem, hij heeft een enorme collectie aan dia’s en foto’s, elke patiënt wordt dan ook op foto vastgelegd.

Een heel ander type is dr. Stappers, hoofd Cardiologie, een zeer rustige man die al langere tijd werkzaam is in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Naast het behandelen van mensen met hartklachten, bestaat zijn werk voor vijftig procent uit het structureren en reorganiseren van zijn afdeling. Hij maakt zich vooral druk om het enorme tekort aan bedden en wil dit oplossen, omdat er nog steeds zeer kritische patiënt te lang moeten wachten op een operatiekamer of pacemaker en daardoor zelfs vroegtijdig overlijden. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden is hij nauwe betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe pacemakers, waardoor een ingreep sneller kan verlopen.

Dr. Ramsay is hoogleraar intensive care, traumatologie en spoedeisende hulp. Deze vijfenveertigjarige Schot, ruim zeven jaar werkzaam in het Academisch Ziekenhuis, is een rustige, grappige man. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de afdeling IC. Hij is de specialist die de eindbeslissing. Naast de IC, is hij hoofd van de afdeling Traumatologie en hij wordt dan ook geregeld weggeroepen voor een groot trauma op de Spoedeisende Hulp. Ramsay heeft als hobby vliegen. Hij bezit een eigen vliegtuig, waar hij veel gebruik van maakt als hij naar een buitenlands congres moet. Naast het vliegen is hij ook een echte Schot die op zijn tijd een biertje gaat drinken in een kroeg op de hoek bij het ziekenhuis, die gerund wordt door een voormalig verpleegkundige van de IC.

Esther Heuts is vierentwintig jaar en was in de vorige serie van ’24 Uur Ziekenhuis’ de stagiaire van plastisch chirurg dr. Van Rappard in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Nu loopt zij haar laatste co-schappen in het Academische Ziekenhuis Maastricht. Wij volgen haar op de afdeling Oogheelkunde en tijdens haar laatste co-schap op de afdeling KNO. Door haar onervarenheid krijgt ze met verschillende problemen te maken en vraagt ze zich soms af of ze wel voor het goede beroep heeft gekozen.

Paul Vries is werkzaam als hoofdverpleegkundige op de Spoedeisende Hulp. Hij is een zeer ervaren man en werkt samen met Renante Hocevar, net klaar met haar opleiding en nieuw op de afdeling. Samen behandelen zij diverse patiënten die op de SEH binnen komen. Paul begeleidt haar bij het werk. Tijdens de avonduren en het weekend zijn er drie huisartsen gestationeerd op de SEH in het ziekenhuis. Samen met de verpleegkundige runnen zij de afdeling. Uiteraard zijn alle andere medische disciplines wel aanwezig, maar een patiënt komt in eerste instantie bij de huisarts, tenzij al meteen duidelijk is dat meer specialistische hulp geboden is.

Natasja Verkooyen is een jonge meid die sinds twee jaar parttime werkt als pedagogisch medewerker bij het pedagogisch team op de kinderafdeling in het ziekenhuis. Natasja begeleidt kinderen tijdens ziekenhuisopname op sociaal en psychisch vlak. Zij vind haar werk leuk maar emotioneel zeer zwaar en daarom doet ze naast haar werk veel aan sport. Zelf heeft ze op topniveau geturnd en momenteel begeleidt ze kinderen die op datzelfde niveau trainen.

Naast deze steeds in de serie terugkerende ‘hoofdrollen’ zijn er ook ‘bijrollen’ weggelegd voor ander medisch personeel dat voor de organisatie onmisbaar zijn. Zo volgen we neurochiruge dr. Vanderwalle, gespecialiseerd in patiënten die aan Parkinson lijden. Senior arts Chirurgie Jean Paul de Zoete begeleidt in zijn hoedanigheid veel jongerejaars in hun vak. Neonatoloog Mark van der Hoeve is werkzaam op de afdeling neonatologie en krijgt vanuit heel Limburg, België en zelfs Duitsland alle te vroeg geboren baby’tjes te zien. Bij de hectische afdeling OK worden de werkzaamheden van Diana Scheurs, dienst oudste OK assistente, en Els Meers, hoofd planning OK chirurgie, gevolgd. Walter de Mook is arts-assistent interne geneeskunde en dienstdoend zaalarts IC. Naast al deze mensen worden onder meer ook nog Harold Cretz, logistiek medewerker, en Bert Aalberts, schoonmaker OK, gevolgd tijdens hun werkzaamheden.

In ’24 Uur Ziekenhuis’ ligt de nadruk niet op de medische feiten maar op de personen zelf. Het is een enerverend docudrama dat heel open laat zien hoe het er in een druk ziekenhuis aan toe gaat. (Net5)

Gerelateerde berichten