Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column: Gekloonde deejays

Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Een bekend gezegde dat, zeker gezien de situatie in de veeteelt gedurende de afgelopen maanden, weer zeer actueel is. Maar in dit geval wilde ik het niet hebben over runderen of andere vierpotige aardbewoners. Hoewel het woord “rund” toch zo nu en dan in me opkomt wanneer ik een bepaalde uitspraak hoor van het type zoogdier dat ik vandaag wilde bespreken. Maar dat is dan meestal als reactie op een quasi grappige opmerking bedoeld. Want ik heb het natuurlijk over de deejays!

Het valt me op, dat er zo nu en dan een soort van kloon opstaat van een gerenommeerd deejay. Dat is natuurlijk op zich niet erg, maar het is soms wel grappig om te kunnen constateren hoezeer een leerling gaat lijken op zijn meester. In het verleden (en dan praat ik over een jaar of 10 geleden) hoorde ik een omroepbaas al eens verzuchten: ,,Van de tien bandjes met demo’s die we binnen krijgen zijn er drie afkomstig van nieuwe Jeroen van Inkeltjes en drie van nieuwe Erik de Zwartjes. En die tiende, da’s een originele. En die zoeken we!

Het is natuurlijk heel logisch dat deejays elkaar gaan imiteren. Ze proberen een formule te bedenken die scoort bij het publiek waarvoor ze aan het werk zijn en niet zelden stuiten ze daarbij op programmaonderdelen die door een ander al tot een succes zijn gemaakt. Ze sleutelen wat aan de uiteindelijke uitvoering en voil� , een nieuw radio-item is geboren. Zo is bijvoorbeeld het onderdeel “de verborgen telefoon” op Radio 10 FM een verbouwde versie van het ooit door Jack Spijkerman gemaakte item waarin willekeurige mensen werden lastiggevallen door zijn komische telefoonterreur. En hoeveel deejays bij lokale omroepen zijn er die het item “de plaat en zijn verhaal” hebben overgenomen? Juist, veel!

Toen ik een aantal jaren geleden zat te luisteren naar Hitradio Veronica, dat toen nog gewoon via Radio 3FM te horen was, stuitte ik op het programma van Edwin Evers. Het eerste programma dat ik van hem hoorde, deed mij meteen uitroepen: “Hé, da’s precies Jeroen van Inkel, qua stijl”. En dat was op zich te verklaren. Van Inkel was programmabaas bij Hitradio Veronica en Evers begon er net. Je volgt dan natuurlijk deels de aanwijzingen op die je van de baas hebt meegekregen. Deels, want deejays zijn vaak erg eigenwijs. En soms is dat maar goed. Want vaak ontstaan daardoor juist de meest creatieve radiomomenten. Inmiddels is Evers een begrip in Nederland en heeft hij een geheel eigen stijl ontwikkeld.

Onlangs beluisterde ik via Radio 10 FM een programma van René Verkerk. En weer kreeg ik een “kloon-gevoel”. Want de presentatiestijl van René heeft erg veel weg van die van Tom Mulder. In feite dezelfde situatie. Mulder is programmabaas en Verkerk waarschijnlijk zijn beoogde opvolger. Althans, zo komt het op mij over. Bij afwezigheid van Tom was het eerder deze maand René die zijn programma overnam. En op zich is het voor de luisteraars dan wel prettig een gelijksoortige programmamaker te horen. Dan valt de afwezigheid van de originele presentator niet teveel op.

Aan de andere kant moet je er wel voor waken niet teveel te vervallen in een eenheidsworst, want dan zijn de luisteraars je al snel beu. Zowel Hitradio Veronica als Radio 10 FM hebben, mijns inziens, bewezen hiervoor een goed wakend oog te bezitten. Trouwens, soms is het wel grappig te constateren hoe de deejays, die voorheen tot één of twee clubs hebben behoord, nu zijn uitgewaaierd over de vele zenders die Nederland rijk is. Als we Veronica even als bron beschouwen: Mulder ging naar Tros en vervolgens 10 FM. Van Inkel bleef Veronica lang trouw maar zit nu toch bij 538.

En wat de andere bekende Veronico’s betreft… Van Diepen en De Zwart deden 538, Van Leeuwen maakte zijn comeback bij Radio Nationaal, en Teekamp… Tsja, goeie vraag. Die deed zo’n beetje van alles. Tros, Gouwe Ouwe Zender, Noordzee FM… En onlangs las ik in de veel bekritiseerde roddelpagina’s van deez’ website dat hij binnenkort zou toetreden tot het team van Radio 10 FM. Mij niets van bekend. Ook op de site van deze zender las ik er niets over. Maar het lijkt mij een goede stap voor beide partijen. Ik luisterde met plezier naar zijn programma’s en vind het uitstekend passen in het pakket van 10 FM. Maar of het ook daadwerkelijk gebeurt…?

Raimond Bos

presentator@hotmail.com