HET LAATSTE NIEUWS OP VRIJDAG 29 JUNI 2001

06.00 uur

De NOS dreigt de herindeling van etherfrequenties voor radiozenders te blokkeren als Radio 1, 2, 3 en 4 straks niet in het hele land goed te ontvangen zijn. Zolang het kabinet geen volledig landelijke dekking vooraf garandeert, weigert de NOS mee te werken aan de frequentieverdeling. Volgens een woordvoerder kan dit ertoe leiden dat de veiling van etherfrequenties voor lange tijd moet worden opgeschort.
Lees verder in de Volkskrant

In de chaotische gang van zaken rond de veiling van omroepfrequenties dreigt een herleving van oude politieke tegenstellingen. Als er iets is waaraan Nederlandse politieke partijen in verkiezingstijd traditioneel geen behoefte hebben, dan is het opschudding over omroeppolitiek. Toch dreigt dat, net als in 1986, te gebeuren. De luisteraars naar Radio 538 en Sky Radio, wier eigenaars er weinig trek in hebben veel geld te moeten bieden bij de veiling van frequenties waarop zij nu uitzenden, hebben na oproepen via hun geliefde zenders het e-mail- en telefoonbombardement op Haagse ministeries en Kamerfracties hervat.
Lees verder in NRC

Napster sluit oude versies af. De muziekuitwisseldienst Napster laat internetters met een oude versie van het programma niet meer toe tot zijn netwerk.
Lees verder op WebWereld

De opvolger van mp3, mp3pro, is in de twee weken dat het formaat uit is al 600.000 keer gedownload. Thomson is, met het Fraunhofer Institut, de ontwikkelaar en patenthouder van mp3. Met mp3Pro hopen zij hun formaat klaar te hebben voor de strijd met het wma-formaat van Microsoft. Zowel op het gebied van geluidskwaliteit als op het gebied van compressie is Microsoft met Windows Audio 8 mp3 voorbijgestreefd. Met mp3pro is dat volgens de makers verleden tijd. Gebruikers lijken te spreken over het formaat. Dit met het oog op de 600.000 downloads in twee weken, ook al is de bitrate van de uitgebrachte demo vooralsnog beperkt tot 64 Kbps. Volgens Thomson en Fraunhofer is deze bitrate voldoende om cd-kwaliteit te benaderen, waar bij mp3 nog minstens de dubbele bitrate nodig is om dat te doen.
Lees verder op WebWereld

Joop van den Ende wil een theater bouwen bij de RAI in Amsterdam. De theaterproducent meldde zich al eerder in Amsterdam met dergelijke plannen voor verscheidene locaties, maar iedere keer trok hij zich terug. De plannen voor een musicaltheater bij de RAI zijn serieuzer dan ooit, verzekert E. van Lambaart, directeur van Joop van de Ende Theaterprodukties.
Lees Trouw verder

Nos dreigt herverdeling etherfrequenties te blokkeren. De NOS dreigt de herverdeling van etherfrequenties voor radiozenders onmogelijk te maken als het Kabinet geen volledige dekking vooraf garandeert. De NOS eist dat de zenders Radio 1, 2, 3 en 4 na de frequentieverdeling in heel Nederland goed te ontvangen zijn.
Lees hier verder

De Consumentenbond is woedend op Casema en UPC. De twee kabelaars ieders hebben gisteren te kennen gegeven de prijs van kabeltelevisie met enkele guldens per maand te zullen verhogen om het geld te steken in digitale televisie.
Lees verder in de Telegraaf

UPC en Casema willen de prijs van kabeltelevisie per maand verhogen. “Dit kan niet”, zegt de Consumentenbond. De Consumentenbond is woedend op Casema en UPC, aanbieders van kabeltelevisie. Het duo heeft woensdag de wens uitgesproken de prijs van kabeltelevisie met enkele guldens per maand te verhogen om het geld te steken in digitale televisie. “Dit kan niet”, reageerde een woordvoerder. “We zullen alles doen dat binnen onze mogelijkheden ligt om een dergelijke prijsverhoging tegen te houden.
Lees nu verder

Vlak voordat volkszanger André Hazes zijn vijftigste verjaardag viert heeft hij ook in de Album Top-100 een mijlpaal bereikt. Zijn album ‘Al 15 jaar gewoon André’ (1994) staat deze week tweehonderd weken in de Album tophonderd. Hazes heeft die status deze week toevalligerwijs samen met de Buena Vista Social Club bereikt. Slechts eenmaal wist een popgroep de grens van tweehonderd weken te passeren: de Dire Straits met ‘Brothers in Arms’ (269 weken).
Lees Trouw verder