Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Column: Lokale verbijstering

Het is deze week natuurlijk warm geweest. Vreselijk warm. Zo warm zelfs dat sommige mensen er verwarrend door worden. Een goed voorbeeld hiervan haalde ik van de week uit een regionale krant.

De lokale omroep van de stad Dordrecht de TROM (Televisie en Radio Omroep Merwestad) heeft via een ontslagprocedure bij de rechter zijn pas aangestelde hoofdredactrice/directrice ontslagen. Er lag een meningsverschil tussen beide partijen waarbij kort gezegd de grondslag aan lag dat deze hoofdredactrice de lokale omroep een verjongingskuur wilde geven. Natuurlijk was dit een bedreiging voor de oudere garde van de omroep en het bestuur. En daarom diende de hoofdredactrice maar te verdwijnen uit de organisatie. Geef die mensen van het bestuur van z’on omroep een koud glas water en laat een paar airco’s aanrukken want de warmte is in de bolletjes bij deze mensen geslagen.

Op zich denk je dan: Is een interne zaak en laat ze lekker aanmodderen bij die omroep. Maar als je dan even jezelf in deze hele omroep verdiept slaat de lokale verbijstering ernstig toe.

Wat is het geval bij deze lokale rakker. Ze hebben een televisie, radiotak en kabelkrant tak bij deze omroep. De kabelkrant wordt al jarenlang beheerd door een derde commerciële firma. De radiotak wordt sinds anderhalf jaar ook geexploteerd door een ander bedrijf in de vorm van het productiebedrijf principe (Exxact FM 96,3). Niet dat dit ten nadele van de omroep is want de pogingen om in eigen beheer radio te maken zijn in het verleden regelrechte rampen geweest en voor de radioluisteraar in Dordrecht is dit zo beetje het beste wat er kon gebeuren. De televisie tak van de omroep wordt nog wel in eigen beheer gedaan dat komt nu na 15 jaar nog steeds niet van de grond.

Bij dat laatste wil ik niets zeggen over de vele vrijwilligers die zich daarvoor inzetten maar het volgende valt me dan op. De kabelkrant en radiotak worden “verhuurd” aan derden en dat levert geld op. De gemeente stort elk jaar nog eens z’on half miljoen gemeentegeld op de rekening van de omroep en adverteerders daar heeft de televisietak van de omroep nog nooit van gehoord. Is waarschijnlijk teveel moeite om dat op poten te zetten en het geld wordt toch wel door derden gestort.

Dat laatste daar gaat het nu om. Het bestuur van de lokale omroep speelt met geld van de gemeenschap een robbertje voor de rechter uit met een betaalde kracht welke weg moet omdat het bestuur zichzelf bedreigt voelt. En dan spreekt men nog in een reactie op de oprotpremie van 33.000 piek van een goede oplossing. Het lijkt me hoog tijd dat de gemeente Dordrecht maar eens gaat ingrijpen bij die omroep. Het gaat hier nog steeds om gemeentegelden waarvoor de burgers dienen op te draaien. Dat was vroeger in de tijd dat lokale omroepen nog geen reclame mocht maken misschien nodig maar als je na 10 jaar de mogelijkheid heb gehad om via reclameboodschappen geld binnen te halen nog steeds geen sluitende begroting kan maken moet je toch gaann spreken van een terminaal zieke omroep.

Dan nog losstaand van het feit of dit soort lokale omroepen eigenlijk wel een bestaansrecht hebben nu bijna alles wordt uitbesteed aan derden. Misschien bij dit soort omroepen eens te overwegen om bij een vergunningverlenging grondige eisen te stellen hieraan.

Dit stukje gaat dan nu over de TROM maar had ook kunnen gaan over vele andere lokale omroepen in Nederland die op dezelfde manier te werk gaan. Het is de verloedering van een lokale omroepen in Nederland. En het bewijs dat er iets grondig moet gaan veranderen in lokale omroepland.

Jarco Kriek
meastro@tvgmedia.nl.com

Gerelateerde berichten